Kako da ofarbate jaja prirodnim bojama

09 APR 2017
Autor:
Medicicom

Izvor slike: http://dalegann.com/gallery/how-to-color-easter-eggs.html

 

Pored lukovine, da li znate sa se jaja mogu farbati raznim voćkama, povrćkama, začinima…
Ovo su veoma jednostavani i “zdraviji” način za farbanje jaja. Sve što vam je potrebno vjerovatno već imate u frižideru.

Za bojenje jaja, a naročito u svjetlije boje, pokušajte nabaviti bijela jaja. Na gore opisani način, možete isto učiniti sa spanaćem, cveklom, crvenim zeljem, kafom, brusnicom, mrkvom, kurkumom, sokom od borovnica...

JARKO ŽUTA - 7 kašika kurkume ili šafrana u prahu dodajte u 1 L vode. Dodajte 2 kašike bijelog sirćeta.

ŽUTO NARANČASTA - Skuvajte u 1 L vode koru od 12 glavica crvenog luka srednje veličine, te dodajte 2 kašike bijelog sirćeta

NARANČASTA - U 1 L vode dodajte 5 kašika slatke crvene paprike, te dodajte 2 kašike bijelog sirćeta.

CRVENA - konzevirane višnje i sok od višanja

TAMNO CRVENA - konzervirana cvekla u soku od brusnica- umjesto vode

SVIJETLO RUŽIČASTA - U blenderu pomiješajte oko 100 g smrznutih višanja, borovnica ili jagoda i dodajte oko 400 ml vode. Zakuvajte i procijedite vruće. Ostatke voća bacite.

JARKO RUŽIČASTA - Pomiješajte 300 ml soka od cvekle i 300 ml soka od brusnica.

SVIJETLO ZELENA - 2 šake lavandinih cvjetova ili 1 pakovanje zelenog čaja pomiješajte s dva puta manjom količinom mljevenih listova kadulje i kuvajte u pola litra vode.

TRAVA ZELENA – spanać i borovnice
Pomiješajte po 100 g listova spanaća i smrznutih borovnica, usitnite ih u blenderu i dodajte 1l soka od borovnica, prokuvajte, procijedite i u tekućinu dodajte 2 kašike kurkume u prahu.

PLAVA - crveni kupus, sok od borovnice
Nasjeckajte glavicu crvenog kupusa srednje veličine i prelijte s 1 L vode i prokuhajte.
U blenderu pomiješajte oko 100 g smrznutih borovnica i dodajte oko 400 ml vode. Zakuvajte i procijedite vruće. Ostatke voća bacite.

SIVO PLAVA - U blenderu usitnite 100 g smrznutih borovnica i dodajte im 400 ml soka od borovnica. Zakuvajte i procijedite vruće. Ostatke voća bacite.

LJUBIČASTA - Konzervirana cvekla i sok od cvekle, sok od crnog grožđa, crveno zelje

SIVA - 100 g smrznutih višanja i borovnica usutnite u blenderu. Dodajte oko 400 ml vode. Zakuvajte i procijedite vruće. Ostatke voća bacite.

SMEĐA - 2 kašike mljevene kafe pomiješajte s 300 ml vrlo jake hladne ili vruće kafe i dodajte 2 kašike bijelog sirćeta.

prirodne boje za jaja

Način pripreme: 

Potrudite se da jaja budu što više bijela kako bi se ove prirodne boje bile što jače, a evo kako možete izbjeliti jaja,…. Uzmite dublju šerpu, poređajte jaja koja moraju biti na sobnoj temperature bar 1-2h kako vam ne bi popucala prilikom kuvanja, sipajte vodu da pokrije jaja i dodajte dve čaše alkoholnog sirćeta.

Jaja kuvajte 15-20 min prvo na jačoj temperaturu dok provri, a zatim smanjite temperaturu da ne bi popucala. Pred vašim očima će se skidati žuta boja sa jaja i ona će ostati potpuno bela. Prilikom kuvanja stvara se dosta pene koju možete ukloniti kašikom. Nakon kuvanja krpom skinite ostatke prirodne boje ako je ostala. Sada su jaja spremana za farbanje u bojama koje želite. Ostavite ih da se prohlade i budu na sobnoj temperature. Dobićete divne pastelne nijanse koje niste uspeli da dobijete sa žutim jajetom.
 
Sipajte vodu u šerpu i dodajte sastojak koji koristimo za bojenje (jedna šolja vode na 1 šolju povrća-voća-začina). Kada provri, smanjite vatru  ostavite da se lagano kuva još 15 do 30 minuta. Boja je spremna kada tečnost dobije boju par nijanski tamniju od boje kojom želite da farbate jaja. Boju možete provjeriti tako što je kapnete na bijeli tanjir i vidjete koja je nijansa. Kada ste zadovoljni nijansom, sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se smlači, na sobnu temperaturu. Procjedite. Umješajte kašiku sirćeta u dobijenu tečnost za bojenje jaja.

U šerpu ili teglu stavite jaja i prelijte ih tečnošću za bojenje, tako da budu potpuno prekrivena. Stavite u frižider i ostavite ih tamo dok jaja nisu obojena u željenu nijansu. Kada su jaja obojena, nježno ih obrišite i premažite tankim slojem ulja, da zasijaju.

prirodno bojenje jaja
 
Jaja možete dodatno dekorisati stavljanjem listića i cvjetova u najlon čarapu prije potapanja u boju, neravnomjernim potapanjem kojim se dobijaju različiti tonovi na jajima, iscrtavanjem voskom... Veoma lijepo se boje i divno izgledaju prepeličja jaja, možete i njih bojiti. Skuvano povrće koje se koristili za farbanje možete pojesti ili staviti u supu i neka variva, tako ste sve ove prirodne sasojke iskoristili,...   :-) 
 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

16 FEB 2018 Autor: Medicicom

Naučnici objasnili kako kancer vara tijelo