Akupukntura u tretmanu bola

23 JUL 2019
Autor:
Medicicom

 

Izvor fotografije: www.openpr.com

 

Akupunktura je jedna od najstarijih metoda liječenja, često nazivana i kao čudotvorna metoda djelovanja iglica zabodenih u tijelo. Otkrivena je na neobičan način, ističući pronicljivost i čudesnu moć zapažanja ljudi.

Naime, nekada davno, Kinezi su primjetili ublažavanje ili potupni prestanak djelovanja simptoma bolesti svojih ratnika nakon što su oni u toku borbe probodeni strijelom ili kopljem. 

Razvoj akumpukture u Evropi

Kina se smatra matičnom zemljom ove drevne metode. U Evropu akupunktura stiže u XVI vijeku sa misionarima, kada biva odbacivana, osporavana i zabranjivana naročito od institucionalnih oblika medicine. Žorž Suli d Morana koji se još naziva i “ocem Evropske akupunkture” dospio je na sud, optužen da je šarlatan i nadriljekar, da bi potpuno suprotno dokazao 1950. godine kada je na prijedlog Francuske akademije nauka bio kandidat za Nobelovu nagradu. Četrdesetih godina XX vijeka formiraju se u Evropi prva nacionalna udruženja za akupunkturu, a 1975. godine i prva škola. Od novembra 1980. godine postoji Udruženje akupunkturologa Jugoslavije.

 

akupuktura u tretmanu bola

Izvor fotografije: www.holdenacupuncture.com 

 

Akupunktura čini dio tradicionalne medincine, koja se koristi radi ublažavanja različitih oboljenja, usljed dovođenja vitalne energije u ravnotežu. Kineska medicina zasniva se na filozofiji tumačenja ljudskog tijela kroz djelovanje suprostavljenih energija – jina i janga. Kada su te životne sile u ravnoteži, koja se ostvaruje nesmetanim protokom vitalne energije, tijelo je zdravo.

 

akupuktura u tretmanu bola 

Izvor fotografije: www.herbalclinic-swansea.co.uk

 

Akupunktura ne može stvoriti novu energiju, nego je njena uloga uravnotežiti postojeću

Akupunktura podrazumijeva korištenje igala koje se aplikuju u tačno određene tačke na tijelu, nazvane akupunkturne tačke. Akupunkturnih tačaka ima oko 365, a edukovanom ljekaru relativno ih je lako locirati. Prema kineskom shvatanju akupunktura ne može stvoriti novu energiju, nego je njena uloga uravnotežiti postojeću.

Akupunktura je u potpunosti prirodna metoda liječenja koja tijelo tretira kao cjelinu, tako da liječi uzrok problema, a ne samo posljedicu. Nema neželjene efekte, nema kontraindikacije sa drugim lijekovima i povoljno utiče na cijeli organizam. 

 

Kada akumpukturu ne treba primjenjivati?

U nekim stanjima kao što su stanja ekstremne slabosti, stanje akutne psihoze, kod bolesnika sa pacemakerom, neposredno nakon radioaktivnog zračenja, ova metoda može izazvati kontraindikacije, pa je neophodno voditi računa o tajmingu njene primjene. Relativne kontraindikacije u primjeni ove metode zabilježene su u trudnoći, za vrijeme mjesečnice i nakon obilnog obroka.

 

akupuktura u tretmanu bola 

Izvor fotografije: www.telegraph.co.uk

 

Primjena akumpukture u medicini

Indikacije za akupunkturu su brojne od čega se izdvajaju: glavobolje, migrena, paraliza n facialisa, tortikolis, fibromialgije, bol u vratu, bol u zglobovima, smrznuto rame, teniski lakat, reumatoidni artritis, kontrakture i ankiloza zglobava, sportske povrede, stres, sindrom hroničnog umora, alergije, bronhitis, astma, upala sinusa, abnormalnosti probavnog trakta, neplodnost, menstrualne tegobe (neuredne menstruacije, dismenoreja i popratne tegobe), te kozmetički tretmani (bore, celulit).

Ubod iglicom poistovjećuje se sa ubodom komarca, a većina iglica se ni ne osjeti tokom aplikovanja

Dokazano djelovanje ima kod nuspojava hemoterapije, postoperativnih bolova, mučnina i povraćanja u trudnoći. Ono što je važno naglasiti jeste da procesi koji oštećuju strukturu tkiva i organa ne mogu se liječiti akupunkturom ali se mogu ublažiti prateći simptomi. Pacijenti različito reaguju na akupunkturu, no generalno gledano ona je bezbolna. 

 

 
Dragan Mikača, diplomirani Fizioterapeut-akupunkturolog
ZZFMR "dr. Miroslav Zotović"

 

 

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

04 FEB 2021 Autor: Medicicom

Spriječite koronu prirodnim aspirinom