Mast od čuvarkuće za kožna oboljenja

25 OCT 2017
Autor:
Medicicom

Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je zeljasta biljka čiji su listovi zeleni sočni i debeli sa bodljikavim završecima boje kestena.
Listovi se beru po potrebi preko cijele godine, a kao lijek se koriste uvijek svježi. Čuvarkuća nije zahtjevna biljka, bilo da je posađena u saksiji ili na krovu kuće, ona raste. Ne voli puno vlage, a voli svjetlost i toplo mjesto. Latinsko ime, koje u prijevodu znači “uvijek živa”, svjedoči o svojoj neuništivosti u najrazličitijim uslovima života/
Prema starim vjerovanjima, ona je kuću na čijem je krovu rasla štitila od oluje i udara groma, a koristila se i za liječenje. Od ljekovitih materija sadrži biljne sluzi, ulja, smole, mravlju i jabučnu kiselinu, a tu su i druge, do sada neistražene ljekovite materije.

Liječenje kožnih oboljenja čudotvornom čuvarkućom

Čuvarkuća je jedna od ljekovitih biljaka koju mnogi drže kao najsigurniji lijek za širok spektar kožnih bolesti jer ima slično djelovanje kaktusu ili ljekovitoj biljci aloe vera. Danas se čuvarkuća upotrebljava u liječenju različitih kožnih problema zbog svojih protuupalnih i antiseptičkih osobina, te se koristi i kao odlična prva pomoć u kući prilikom raznih opekotina, uboda i ugriza jer pruža brzo olakšanje i smirenje kože i rana.
Problematično mjesto na svojoj koži jednostavno premažite sokom biljke čuvarkuća, stavite oblog od prerezanoga lista ili napravite mast od ove čudotvorne biljke

 

mast od cuvarkuce

 

Pripremite sami sebi mast od čuvarkuće

Za pripremu masti od čuvarkuće bit će vam potrebna jedna šaka sitno isjeckanih listova čuvarkuće i 200 grama masti koja će služiti kao baza.
Mast koju koristite (najbolje svinjska mast) treba oprati u 9 voda.

U jednu posudu (šerpicu) stavite mast i isjeckane listove čuvarkuće, te dobro promiješajte. Na laganoj temperaturi, zajedno sa listovima čuvarkuće otopite mast, ali bez da se sastojci kuhaju. Čim se mast otopi potrebno je posudu skloniti sa kola i pustiti da odstoji 12 sati.

Nakon što su sastojci stajali 12 sati, potrebno je posudu opet staviti na vatru da se mast lagano otopi do stanja tečnosti. Kada se mast otopila trebate ju procijediti kroz gazu u već pripremljenu staklenku.
Mast ostavite i čuvajte u frižideru.

 

cuvarkuca

 

Ljekovitost čuvarkuće

Ova mast je dobra u slučaju pjega, kurjeg oka, raznih rana i čireva, Herpes zostera, upale oka i uha, crvenog vjetra, kod uboda insekata (osa, pčela, komaraca), hemoroida, opekotina, ispucale i oštećene kože raznih zloćudnih kožnih bolesti, tvrde kože na tabanima, opekotina i uboda i ugriza. Mast od čuvarkuće uklanja tegobe ako se stavlja na mjesta grčeva na nogama ili na bolna mjesta nastala zbog gihta.
. 

Naši partneri

Pročitajte još...

27 JUN 2019 Autor: Medicicom

Tip i stanje kože - Znate li razliku?