Izbjeljivanje zuba najsavršenijom metodom

07 JUL 2018
Autor:
Medicicom

Lijepi i njegovani zubi trebali bi biti prioritet svakom čovjeku, ne samo iz estetskih nego prvenstveno iz zrdavstvenih razloga. Zdravlje i lijep izgled zuba ne idu jedno bez drugog. Kombinacijom dobre oralne higijene i stručnih zahvata gotovo svako može imati osmijeh poput holivudskih zvijezda. Na prvom mijestu najtraženijih zahvata iz područja estetske stomatologije nalazi se upravo izbjeljivanje zuba.

 
Zašto zubi s vremenom tamne?

Prirodna boja zuba odrđena je njihovom građom i razlikuje se od čovjeka do čovjeka. Tvrda zubna tkiva (dentin i gleđ) imaju vrlo specifična optička svojstva koja na različit način doprinose prirodnoj boji zuba. Razlika u boji je najizraženija na očnjacima koji zbog masivne dentinske mase mogu imati vrlo naglašenu smeđu nijansu pogotovo u području vrata zuba. Očnjaci su iz tog razloga redovno najtamniji zubi u ustima. Tamnjenje zuba pojavljuje se kod svih ljudi kod nekih u manjoj, kod nekih u većoj mjeri. Zubi s vremenom prirodno tamne ali krivci za promjenu boje zuba nalaze se i u Vašim prehrambenim (kafa, čaj ,vino) i drugim navikama (pušenje).

 

ZU Stomatoloska ambulanta Dr Stajcic

 

Ipak nije sve izgubljeno pa tako ni bijelina vaših zuba. Postoji način da svojim zubima vratite savršen sjaj i mi Vam možemo u tome pomoći. U našoj stomatološkoj ambulanti Dr Stajčić posebnu pažnju posvećujemo zubnoj estetici jer znamo koliko lijep osmijeh utiče na samopouzdanje. Tehnologija , materijali i metode kojima se izbjeljuju zubi posljednjih su godina sve napredniji, a na tržištu postoji čitav niz takvih proizvoda i usluga, od kojih su neki namjenjeni profesionalnim zahvatima dok ostale čak možemo primjenjivati sami kod kuće.

 
„ZOOM“tehnologija kao najsavršeniji metod izbjeljivanja zuba

Na osnovu našeg bogatog , višegodišnjeg iskustva, kao najuspješniju metodu izbjeljivanja zuba sa najboljim rezulatom preporučujemo izbjeljivanje tzv. „ZOOM“ tehnologijom. Ova tehnika nastala je u SAD-u, a poznato je da upravo američki stručnjaci drže prvo mjesto u svijetu u području estetske stomatologije.

„ZOOM „ tretmani traju oko jedan sat tako što se prvo nanese gel koji ostaje na zubima tokom 15 – 20 minuta, potom se uklanja, a zatim se ponovo nanosi tanki sloj gela. Taj ciklus se ponovlja tri do četiri puta. Ovakvom tretmanu najčešće prethodi tretman uklanjanja tvrdih i mekih zubnih naslaga ultrazvučnim instrumentima i pjeskarenjem (poliranjem) zuba. Već nakon jednog tretmana izbjeljivanja zuba, zubi su svijetliji za čak šest do osam nijansi. Sam postupak je potpuno bezbolan i ne predstavlja nikakvu neugodnost za pacijenta.

 

 ZU Stomatoloska ambulanta Dr Stajcic

 

Da li "ZOOM" metoda oštećuje zube?

Često postavljano pitanje u ambulanti Dr Stajčić jeste da li ova metoda oštećuje zube. „ZOOM“ profesionalna metoda izbjeljivanja nije štetna i ne oštećuje površinski sloj gleđi te samim tim je najbrža i najsigurnija jer se radi pod kontrolom stomatologa uz pomoć naprednih visokokvalitetnih materijala i opreme. Izbjeljivanje se najčešće  sprovodi na zubima u vidljivom predjelu na sjekutićima, očnjacima i predkutnjacima. Izbjeljivanje se može primjeniti kod gotovo svakog pacijenta, bez obzira na njegovu početnu boju zuba.

Kod primjene ove tehnike izbjeljivanja poželjno je da pacijent nema ispun (plombu) na prednjim zubima. Naime, kompozitni materijali od kojih su izrađeni ispuni ne mogu se izbjeliti i zadržavaju svoju prvobitnu boju. Zubi nakon izbjeljivanja poprime vrlo svijetlu nijansu, a u poređenju sa kojom se ispuni čine tamniji. Budući da je izbjeljivanje zuba prvenstveno estetski tretman, ovakva estetska smetnja nije poželjna. Stoga sam pacijent sa ispunima u vidljivom području koji razmišlja o izbjeljivanju zuba mora uzeti u obzir potrebu za izradu novih svijetlijih ispuna koji odgovaraju boji izbjeljenih zuba.

 
Nus pojave kod izbjeljivanja zuba

Najčešća nus pojava izbjeljivanja zuba je bol i preosjetljivost zuba. Bol i preosijetljivost su poslijedica iritacije zubne pulpe hemijskim preparatom i toplotom. Bol može biti blag do umjeren, a preosjetljivost se najčešće javlja pri konzumacji hladnih i toplih napitaka. Bol i preosijetljivost prestaju u roku od 24 sata, a trajnih posljedica po zube nema.

 ZU Stomatoloska ambulanta Dr Stajcic

 

Učinite nešto za sebe i vratite osmijeh na lice. Izbjeljivanje zuba u našoj ordinaciji je brzo, efikasno rješenje za postizanje željenih rezultata, a uz to ćete dobiti i stručan savijet i uputstva za održavanje postignute bijeline.

 
Nasmiješite se i svijet će se smiješiti Vama. 

 

Za Vaš zdrav i blistav osmijeh brine se stručni tim ambulante Dr Stajčić

 

 

ZU Stomatološka ambulanta Dr Stajčić      
Jevrejska 58 Banja Luka (kod Ekonomske škole)
051/961-200, 065/577-424
aleksandar@drstajcic.com

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

27 SEP 2021 Autor: Medicicom

Zdravstvena njega oboljelih od ulceroznog kolitisa