Dijetalni hljeb

16 JAN 2019
Autor:
Medicicom

Volite li hljeb? Vjerujemo da je odgovor potvrdan, ali isto tako znamo da se trudite da ga izbacite iz ishrane, zbog zdravlja, ali i dobre linije. I sigurni smo da nije na vašoj trpezi onoliko često koliko biste to želeli…

No, dobra vjest je da postoji hljeb bez brašna, koji nimalo ne goji, upravo suprotno – prepun je blagodati za vaš organizam i nije zabranjen čak ni u večernjim časovima.

Sastojci:

200 gr ovsenih pahuljica
2 male kašike soli
1 jaje
1 mala kašika praška za pecivo
150 ml vode

 

 
Glavni sastojak ovog hljeba su ovasene pahuljice

Kada govorimo o njihovoj kalorijskoj i nutritivnoj vrednosti, one su poprilično izbalansirane. Primjera radi, 100 g kuvanih ovsenih pahuljica broji 70 kalorija, a sadrži 2, 4 g proteina, 11 g ugljenih hidrata, 0,2g šećera - što je posebno važno, 1,8 g vlakana i 1,5 g masti.

•    B1, odnosno tiamin (66%);
•    B5 (27%);
•    B9, odnosno folat (14%);
•    Mangan (233%),
•    Fosfor (75%);
•    Magnezijum (50%);
•    Cink (42%).

Pored navedenih važnih vitamina i minerala, ovas sadrži i selenijum, gvožđe, bakar i fosfor.

Ovsene pahuljice imaju nizak glikemijski indeks

Nizak glikemijski je bitan za proces mršavljenja. Šta to znači?  Naučna istraživanja su jasno pokazala da što je niži glikemijski indeks namirnica koje unosite kada želite da smršate - lakše ćete uspeti u toj svojoj nameri er se tada lakše sagorevaju masti

Ovas je odličan za skidanje holesterola

Beta – glukan su rastvorljiva vlakna i jedan od najvažnijih sastojaka kada se koristi ovas za skidanje holesterola. Naučne studije su potvrdile  da unošenje makar 3 grama beta – glukana dnevno mogu smanjiti rizik od pojave srčanih problema. U tu svrhu rade i omega 6 masne kiseline.
Ovas sadrži skrob koji se sporo vari i apsorbuje, tako da je vrlo pogodno koristiti ovsene pahuljice za dijabetičare – ali bez slatkih dodataka!

Ovsene pahuljice su odlične i za čišćenje crijeva i želudac

Beta – glukan stvara sluz, koja ovas čini dobro svarljivom namirnicom za ljude sa osetljivim želucem. S druge strane, nerastvorljivi dio skroba i vlakna doprinose boljem varenju i redovnijem pražnjenju crijeva, a takođe su prijateljsko okruženje za dobre crevne bakterije.

 

dijetalni hljeb

 
Ovsena kaša za dijetu

Na meniju svake osobe koja pokušava da redukuje ishranu na zdrav način i smrša, često treba da stoje ovsene pahuljice, pored toga što dobro utiče na varenje (prija crijevima i želucu), puna je vitamina i minerala, zasićuje na duže i smanjuje apetit.

Ovas ne sadrži gluten

Zato su korisna namirnica za ljude koji imaju intoleranciju na gluten, odnosno celijakiju. Ali, ljudi koji pate od celijakije treba da ga koriste pažljivo – umjesto glutena, ovas sadrži avenin, vrstu proteina koja u vrlo retkim slučajevima može biti škodljiva za ljude sa intolerancijom na gluten, a nekada se desi i da je ovas slučajno kontaminiran drugim vrstama žitarica koje sadrže gluten.

Baš iz svih gore navedenih razloga, za vas smo osmislili ovaj odličan dijetalni hljeb kako biste slobodno uživali u ovoj namirnici koja svima nama najčešće nedostaje u dijetama.

Ukoliko vam se svidio ovaj recept, podjelite ga sa svojim prijateljima, lajkujte i prijavite se na naš YouTube kanal.


 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

21 JUN 2019 Autor: Medicicom

Džem od malina koji se ne kuva