Nevjerovatna ljekovitost maslačka

07 APR 2020
Autor:
Medicicom

Vjerovatno nema rasprostranjenije samonikle biljke u našim krajevima od maslačka. Raste svuda i omiljen je vijekovima u narodu kao ljekovita biljka za mnogobrojne bolesti. Maslačak je posebno zanimljiv jer je lako dostupan, a svi dijelovi biljke su jestivi i ljekoviti. Sada, u proljeće posebno je primjetan jer njegovi cvijetovi prekrivaju skoro svaku livadu i parče zemlje u našim krajevima.
Posto je pravo vrijeme za branje i korištenje maslačka odlučili smo se da vam predložimo da napravite vlastiti ekstrakt ili tinkturu od ove sjajne biljke koju ćete moći koristiti tokom cijele godine. Tinkturu možete napraviti lako, a za njenu izradu koristićemo sve dijelove biljke. Ovaj tekst bi bio predugačak kada bismo nabrajali sve blagodati koje možete imati upotrebom maslačka, odnosno svih njegovih delova. Tinktura maslačka u našem narodu poznata je vijekovima. Koristeći narodnu mudrost i iskustvo donosimo vam recept kako da sami napravite i koristite ovaj lijek.

 

Za tinkturu su vam potrebni:

– svjež maslačak i to korjen, listovi i cvjetovi, sve brano u rano proljeće
– 40 postotni alkohol – votka

 

 tinktura od maslacka


Uberite svježu biljku koja raste daleko od ceste i zagađenja tokom cvjetanja u proljeće. Obavezno biljku izvadite sa korjenom, jer je korjen njen najlekovitiji dio. Sve dijelove dobro operite, osušite i isjecite na što sitnije komadiće. Djelove biljke možete izblendati kako biste dobili masu do koje alkohol može prodreti. Ovako dobijenu smjesu stavite u staklenu teglu, pa u potpunosti prelijte votkom.
Posudu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi van dometa sunčeve svetlosti da odstoji 3 sedmice. Sa vremena na vreme promućkajte posudu. Nakon 3 sedmice stajanja procedite smesu putem gaze tako da vam ostane samo tečnost. Ovako dobijena tečnost sadrži koncentrisanu raskoš hranljivih sastojaka maslačka. Tinkturu prespite u staklenu flašu i čuvajte na tamnom mestu.

Pogledajte na našem YouTube kanalu kako napraviti Detoks Smoothie od maslačka

 

Ljekovitost tinkture od maslačka 

Tinktura se koristi kod reumatoidnog artritisa i gihta, posebno je efikasna u jačanju funkcije bubrega, čišćenju i oporavku jetre od žutice te hepatitisa i ostalih oboljenja. Tinkturu uzimajte kod problema sa masnoćama jer će vam redovno korišćenje smanjiti holesterol u krvi, regulisati visok krvni pritisak i uopšteno omogućiti pročišćavanje krvi za šta se u narodu koristila vekovima. Travari maslačak preporučuju za ženska oboljenja, probleme u menopauzi, probleme sa dojenjem, cistama i alergijama. Tinktura se koristi i za stvaranje i izlučivanje žuči. Posebna preporuka je da tinkturu koriste dijabetičari kao prirodnu kontrolu nivoa inzulina.
Maslačak smanjuje upale u tijelu posebno na nivou krvnih sudova što reducira i umanjuje opasnost od kardiovaskularnih oboljenja. Novije studije iz 2008. i 2011. godine objavljene u Journal of Oncology potvrdile su da maslačak ima značajnu ulogu borbi, smanjenju i prevenciji više vrsta raka posebno grudi, prostate i kože.
Maslačak ima lekovitu snagu jačanja tela, izlučivanja otrova putem znoja, ojačava i poboljšava stolicu. Utiče i na izlučivanje sluzi iz tela, mokraće i drugih otrovnih supstanci koje telo čine umornim i pospanim, te ćete redovnim korišćenjem osetiti kako vam se energija i snaga vraća nazad.

 Prijavite se na naš YouTube kanal kako biste u svakom trenutku mogli pogldeati novi video o pripremi brze i zdrave hrane 

 

Bogatstvo vitaminima u ekstraktu maslačka


Osim nabrojanih blagodeti, ekstrakt maslačka, koji dobijete na ovaj način, prepun je vitaminima A, B2, C, D, G, kalijumom, natrijumom, fosforom, kalcijumom i željezom.
Tunkturu koristite po potrebi, a preporučujemo je kako za pomenute tegobe tako i preventivno za celokupni organizam.

Tinktura se uzima tako što se ukapa 20-30 (po potrebi slobodno i znatno više) kapi u pola čaše vode, soka ili čaja 3 puta na dan. Nakon korištenja od 3 meseca potrebno je napraviti pauzu


 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

29 SEP 2021 Autor: Medicicom

Kako srijemuš utiče na imunitet?