Uloga cinka u jačanju otpornosti organizma

07 APR 2020
Autor:
Medicicom

Cink je esencijalni mineral što znači da ga naš organizam ne može sam sintetisati već ga moramo unijeti putem hrane ili dodatka ishrani. Nakon željeza, drugi je mineral po zastupljenosti u našem organizmu.

Cink neophodan u procesu rasta i razvoja

Ulazi u sastav preko 300 enzima. Neophodan je u procesu rasta i razvoja, imunom odgovoru, neurološkoj funkciji i reprodukciji. Bez cinka nema sinteze proteina i DNK, diobe ćelija, adekvatnog osjećaja mirisa i okusa, stvaranja kostiju, zdrave kože, kose i noktiju. Svakako najpoznatija uloga cinka jeste da doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema. Cink utiče na stvaranje i aktivaciju T-limfocita, bijelih krvnih ćelija važnih u borbi protiv infekcija, pa nedovoljan unos ovog minerala negativno utiče na imunitet. Takođe, cink ulazi u sastav antioksidativnog enzimskog sistema superoksid dismutaze (SOD) i štiti ćelije od oksidativnog stresa.

Cink je prisutan u ribi i morskim plodovima, mesu, iznutricama, jajima, mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima i integralnim žitaricama. Važno je napomenuti da se cink iz namirnica životinjskog porijekla bolje apsorbuje jer fitinska kiselina i vlakna prisutna u biljnoj hrani smanjuju njegovu apsorpciju. Iako je ovaj mineral široko rasprostranjen u namirnicama deficiti su česti jer neuravnotežena i jednolična ishrana koja prati današnji ubrzani životni tempo često ima za posljedicu neunošenje preporučenih 10 mg (RDA) cinka. Pored neadekvatnog unosa hranom, uzroci deficita cinka mogu biti bolesti poput sindroma iritabilnog crijeva i upalnih crijevnih bolesti kao i smanjenja proizvodnja digestivnih enzima pankreasa. Takođe kod vegana postoji povećan rizik od deficita cinka zbog nekonzumacije životinjskih namirnica koje su najbolji izvori ovog minerala. Procjenjuje se da čak 85% populacije unosi manje cinka nego što je potrebno. Manjak cinka u organizmu čest je kod adolescenta, djece, trudnica, starijih osoba te kod žena.  Osjetljivim grupama, naročito starijim osobama i djeci, preporučuje se nadoknada cinka u obliku dodataka ishrani. U simptome deficita cinka ubrajaju se: česte prehlade i infekcije, suva koža, sporo zarastanje rana, opadanje kose (obrva i trepavica), gubljenje apetita i naglo mršavljenje, apatično ponašanje, zaboravnost, depresija, impotencija i neplodnost kod oba pola.

Redovno uzimanje cinka naročito kod odraslih osoba skraćuje trajanje i težinu simptoma prehlade. Dokazano je da starije osobe sa normalnim nivoom cinka u krvi imaju 50 % manju vjerovatnoću da obole od upale pluća u poređenju sa osobama koje pate od deficita ovog minerala. Dodaci prehrani na bazi cinka naročito se preporučuju osobama sa oslabljenim imunitetom kao i onima koji se bore sa gripom ili prehladom. Kako cink štiti naš imuni sistem poželjna je njegova primjena u prevenciji različitih sezonskih infekcija naročito kod osjetljivih grupa poput starijih osoba i djece predškolskog ili školskog uzrasta. Obezbjeđivanje optimalnog unosa cinka jedan je od faktora koji doprinose jačanju imuniteta prema virusnim infekcijama.

Kako je dokazano da su cink i vitamin C najbolji saveznici u borbi protiv prehlade i gripe u optimalnoj kombinaciji stižu iz kompanije Hemofarm u obliku Imunocink tableta za žvakanje za djecu i odrasle. Cink je važan za pravilno funkcionisanje nervnog i imunog sistema dok je vitamin C snažan antioksidans.

Imunocink za odrasle preporučuje se kao svakodnevni dodatak ishrani kod jačanja odbrambenih sposobnosti organizma kao i kod povećanih potreba za cinkom i vitaminom C koje imaju sportisti, adolescenti, starije osobe, vegetarijanci, dijabetičari, osobe izložene fizičkom i psihičkom stresu.         Imunocink za djecu preporučuje se djeci starijoj od 3 godine sa oslabljenim imunitetom, sklonoj čestim infekcijama. Preporuka je da se uzima jedna tableta na dan, poslije obroka. Tabletu treba sažvakati ili otopiti u ustima. Dodatke ishrani sa cinkom najbolje je uzimati par sati prije ili nakon glavnog obroka kako se ne bi ometala apsorpcija i to najbolje sa vodom, nikako sa mlijekom, kafom ili drugim napitcima sa kofeinom. Takođe ovi dodaci ishrani treba da se uzimaju odvojeno i od proizvoda koji sadrže kalcijum i željezo jer smanjuju njegovu apsorpciju. Apsorpciju cinka mogu smanjiti i neki lijekovi (ACE inhibitori, diuretici te antacidi).

 

 Mr ph. Dragana Lošić, specijalista nutricionizma

 

 

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

27 SEP 2021 Autor: Medicicom

Zdravstvena njega oboljelih od ulceroznog kolitisa