Bokvica, lijek za 20 bolesti

17 APR 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: https://www.kupindo.com/

 

Bokvica se vrlo često naziva još i trputac, žilovlak ili konjska rebra. Postoji preko 200 vrsta bokvice, no mi se većinski susrećemo sa onom čiji su listovi plosnati i široki, zašiljeni na vrhovima, cvjetići su maleni i nanizani kao pletenica i oprašuju se putem vjetra.  Plod bokvice je dvosjemeni te imamo mušku i žensku, a razlikuju se po širini listova. 

Mušku bokvicu karakteriziraju uski listovi, a žensku široki. Bokvica je široko rasprostranjena, nalazimo je po naseljima, dvorištima, po puteljcima, livadama, pašnjacima i šumama.

List: Za jelo se upotrebljava sasvim mlado lišće koje nije dostiglo punu veličinu. To znači da se bokvica iznosi na sto krajem marta i početkom aprila, mada se i kasnije možemo snaći tako što ćemo je sasvim sitno nasјeckati. Svјeža nema izražen ukus, i zato je najbolje promјešati je sa drugim biljem. Kuvanjem listovi dobijaju blago aromatičan ukus. Mogu se koristiti za čorbe i variva, sami ili uz drugo lisnato povrće. Jednostavna i blago začinjena jela od bokvice su idealna dijetalna hrana za one sa astmom ili čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crијevu. 

 

bokvica

Izvor fotografije: http://ljekovitobilje.work/

 

Za lijek se koristi i starije lišće, brano od proljeća sve do kasne jeseni. Od njega se kuvaju čajevi, cijedi sok, spravljaju sirupi i melemi. Može se i prokuvati, i dobijenim hranljivim rastvorom naliti neko drugo jelo.

 

Ljekovita svojstva bokvice

Primjena bokvice je veoma široka. Koristi se kao hrana, za salate, kao dodatak namazima, kao čaj i sirup, no poznatija je kao mali ljekoviti savjeznik. Iako krhkog izgleda ova biljka ima mnoga izuzetna ljekovita svojstva.

List bokvice sadrži tanin, pektin, limunovu kiselinu, fitoncide protiv bakterija i vitamin C u velikim količinama.

Pomaže kod zarastanja rana, ogrebotina, porezotina i oštećenja kože

Djeluje protuupalno na kožu i sluznicu

Djeluje protiv lišajeva i uboda insekata

Čisti krv, želudac i pluća

Olakšava iskašljavanje sluzi

Smanjuje često mokrenje

Pozitivno djeluje na probavne organe

Protiv čireva na koži i želucu

Pomaže kod zarastanja žuljeva

Ublažava kašalj

Kod svih problema dišnih puteva od kašlja do tuberkuloze pluća i astme

Osnažuje bubrege i pluća

Preporučuje se kod tromboze

 

Svi dijelovi bokvice se koriste i imaju ljekovita svojstva, no najviše se ipak koristi lišće koje se sabire u vrijeme cvjetanja biljke i pritom je važno da listovi izgledaju svježe, da su zdravi i neoštećeni.

Bokvica je od davnina poznata kao lišće koje se stavlja na rane i pod zavoj, no postoji više načina primjene bokvice. Kod ogrebotina i ostalih oštećenja kože, svježi se listovi mrve među rukama te stavljaju na ranu. Tako smrvljeni listovi, kada im se doda prstohvat soli i postavi oko vrata. pomažu i u liječenju guše.

Lišće bokvice stavljeno unutar obuće liječi bolne žuljeve. Sirup koji se priprema od trputca koristi se za čišćenje krvi i oslobađanje organizma od štetnih tvari, čaj sprečava nastanak kamenca, ubrzava krvotok i ima mnoge, već nabrojene, blagotvorne učinke.

Ljekovitost bokvice koristi se i u kozmetičke svrhe. Bokvica uklanja akne i gnojne prištiće s kože te čisti ostatke nakupljenih nečistoća u porama.

Primjena bokvice

 

Čaj od bokvice

Žličicu punu lišća preliti sa 2,5 dl kipuće vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Čaj je najbolje piti dok je još topao. Odličan za one koji žele da prestanu sa pušenjem.

 

caj od bokvice

 

 

Oblog od bokvice

Zdravo, neoštećeno i svježe lišće izgnječiti drvenim gnječilicama ili drvenim valjkom te staviti na ranu, a možete i popariti svježe listove bokvice, pa ih stavite na ranu. One će brzo zacijeliti, a čirevi sazreti i nestati.

 

Sirup od bokvice

Cijele i svježe listove oprati pod vodom i pustiti kratko da se osuše. Listiće zatim samljeti i iz njih iscijediti sok . 1 litru soka miješati sa 2 kg šećera te kuhati 10-12 minuta. Tako pripremljen sirup konzumirati prije obroka i čuvati u hladnjaku.

 

sirup od bokvice

Izvor fotografije: http://www.zdravljeipriroda.com/

 

Melem od bokvice

15-20 grama svježe iscijeđenog soka od bokvice pomiješati sa 10-15 grama masne kreme te dodati par kapi ružinog ulja i žličicu nevenove masti i dobro izmiješati. Mješavina se koristi protiv akni i gnojnih prištića.

 

Lijek za ubode insekata

Ako vas ubode pčela, osa ili komarac, mjesto uboda prekrijte vatom ili krpicom dobro namočenom u svjež sok od bokvice.

 

Kod bolova u uhu

U uho nakapajte nekoliko kapi svježeg soka od bokvice i bol će proći.

 

Protiv zanoktica

Zgnječite nekoliko listova bokvice i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana rezultati će biti iznenađujuće dobri.

 

 bokvica protiv insekata

Izvor fotografije: www.dreamstime.com 

 
Bokvica u starim knjigama

Još iz davnina u narodnoj se medicini često spominje recept za serum od bokvice koji liječi „sve boljke disanja“, a način pripreme nije mu nimalo standardan.

Za pripremu bokvičinog seruma potrebno je u staklenku od 5 l naslagati 3 cm protisnutih svježih listova te posuti smeđim šećerom u količini još 1 cm te na taj način ponavljati proces slaganja dok se staklenka ne napuni. Staklenku je potrebno ostaviti sa strane na jednu noć te je ujutro opet dopuniti ako su se listovi slegli.

U vrtu se tada iskopa rupa, a poklopac staklenke zalije voskom, te se stavlja u iskopanu rupu i pokriva daskama i kamenjem i zemljom da bude u potpunosti zatrpana te se stavlja vidna oznaka na mjesto kako bi se kasnije moglo pronaći. Staklenka se iz zemlje vadi nakon 3 mjeseca te se dobiveni serum prokuhava i procijedi. Tako pripremljen serum najjači je lijek protiv svih bolesti grla i pluća.

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

29 SEP 2021 Autor: Medicicom

Kako srijemuš utiče na imunitet?