Opacitati u staklastom tijelu - Lebdeća tjelašca

20 JUL 2018
Autor:
Medicicom

Lebdeća tjelašca su različite mrlje i zamućenja koje pacijenti primjećuju da lebde unutar njihovog oka. Iako prave smetnje i dosađuju, radi se o promjenama koje najčešće ne uzrokuju nikakve probleme. Oni nastaju kada dođe do razvodnjavanja staklastog tijela i njegove kontrakcije čiji ostaci onda lebde u razvodnjenoj sredini u kojoj se ranije nalazilo staklasto tijelo u obliku gela.

Zašto nastaju lebdeća tjelašca?

Lebdeća tjelašca se najčešće primjećuju kada se gleda u plavu podlogu, računarski ekran ili neku drugu svijetlu pozadinu. U osnovi primjećuje se sjena koju lebdeća tjelašca prave na retini. Kako se lebdeća tjelašca miču tokom pokreta oka, pacijent primjećuje da oni sa zakašnjenjem prate određeni pokret oka.
Ako se povremeno vidi koje lebdeće tjelašce to obično nije problem. Iznenadna pojava mnogih zamućenja u vidnom polju koja je nekada praćena simptomima u obliku svjetlaca može da znači da je došlo do odvajanja zadnje strane staklastog tijela. Tokom samog procesa odvajanja zadnje strane staklastog tijela od retine može doći do pucanja krvnih sudova retine i nastanka različitih rupa i razderotina na retini. Nastale rupe i razderotine mogu da dovedu do odvajanja retine, stanja koje se zove ablacija retine i povezano je sa ozbiljnim vidnim gubitkom.

 

Medico Laser

 

Oko 50% pacijenata sa razderotinama retine će razviti ablaciju retine

Zbog toga je važno da se retinalna rupa ili razderotina na vrijeme dijagnostikuju i tretiraju laserom ili hladnoćom kako bi se spriječila ablacija. Na svu sreću, većina pacijenata koji razviju odvajane zadnje strane staklastog tijela ne razviju nikakve rupe ili razderotine na retini. Ipak, svaki ko primjeti pojavu svjetlaca i naglog razvoja lebdećih tjelašaca treba da se pregleda i da provjeri svoju retinu kako bi se moglo na vrijeme dijagnostikovati i tretrirati prisustvno rupa i razderotina. Pregled se obavezno radi nakon širenja zenica kako bi se bez problema mogla pogledati periferija retine.
Slične simptome praćene svjetlacima mogu da se jave i tokom epizode okularne migrene što takođe treba dokazati. Kratkovidost je povezana sa većom učestalosti promjena na retini, kao i problema vezanih sa separacijom staklastog zbog povećene dužine oka kao što su degeneracije na periferiji retine koje obično predstavljaju mjestu gdje će doći do pucanja retine.

Medico Laser

 

Vitrektomija - operacija odstranjenja staklastog tijela

Većina lebdećih tjelašaca je bezazlena i ne smeta puno. Ipak, neki ljudi imaju velike probleme sa zamućenjima u vidnom polju uzrokovanim lebdećim tjelašcima kada je potreban tretman. Operacija odstranjenja staklastog tijela (vitrektomija) omogućava da se odstrani staklasto tijelo i samim tim riješi problem opacitata. Kako vitrektomija ipak nosi određene rizike po vid, većina hiruga je neće htjeti raditi zbog ovog stanja, osim ako se ne radi o velikim problemima po pacijenta uzrokovanim opacitatima.

YAG laser - laserska viteoliza

Nekada se zamućenja mogu otkloniti uz pomoć YAG lasera (laserska viteoliza) pod uslovom da se ne nalaze u blizini tačke jasnog vida ili prirodnog sočiva zbog mogućnosti oštećenja oka tokom procedure. Tada se uz pomoć lasera zamućenja razbijaju i na taj način rješava problem.

 

Dr Milan Preradović, oftalmolog
Zdravstvena ustanova Medico Laser
Mladena Stojanovića br.: 121a
78000 Banja Luka

Telefon: +387 (51) 318 600
Faks: +387 (51) 302 297
Email: info@medicolaser.info
Medico Laser
Inovativna rješenja za vaše oči
 
Medico Laser


 

Naši partneri

Pročitajte još...

27 SEP 2021 Autor: Medicicom

Zdravstvena njega oboljelih od ulceroznog kolitisa