Jelena predlaže kako srijemuš sačuvati za zimu

30 APR 2024
Autor:
Medicicom

 

Jelena, zašto vi preporučujete da se srijemuš sačuva za zimu?

 

Zima je doba u kojem nemamo mnogo svježih i zdravih namirnica, češće se razboljevamo jer nema dovoljno ni sunca, pa se i bakterije i virusi lakše šire

 

Srijemuš je najjači prirodni antibiotik koji izuzetno uspješno riješava i bakterijske i virusne upale. Iz tog razloga bi bilo jako dobro što je moguće bolje sačuvati ljekovitosti srijemuša i za zimu kada nam je jako potreban taj njegov moćan alicin.

 

Za razliku od koprive koja se tokom godine obnavlja, naročito u kasnu jesen, (iako je, ipak najbolja ona rana, aprilska) srijemuš traje relativno kratko, nekih 20-30 dana dok ne procvjeta i počne da pravi lukovicu. Listovi se sakupljaju, najčešće, tokom aprila i maja mjeseca iako se ponekad javi i u martu. Preporuka je odmah po branju pripremiti srijemuš za zimu kako bi se što više alicina – ljekovitosti srijemuša sačuvale

 

Sok od srijemuša

Veće količine svježeg srijemuša, ODMAH PO BRANJU je najbolje izblendati sa vodom. Dobije se gusti ili rjeđi sok sa potpuno očuvanim sastojcima. Kako iz ove veoma korisne biljke svi sastojci brzo oksidišu i izgube se to je potrebno dobijeni sok odmah uliti u plastične flaše i duboko zamrznuti. Ovaj način se pokazao najboljim u očuvanju ove vrijedne biljke, zato se može preporučiti.

Kako je sadržaj soka, slično soku od bijelog luka, veoma koncentrisan, to bi najbolje bilo sok uliti u flašice od dva i tri decilitra kako bi se odleđena flašica mogla potrošiti u kratkom roku, tokom jednog dana jer nije dobro ponovo ga zamrzavati. Dakle, sav sok treba iskoristiti u što kraćem roku, bilo kao sok bilo kao začin za druga jela, poput krompira, graška, boba i drugog povrća. Svakako ne treba preterivati u dnevnom unosu pošto je, kako je rečeno, srijemuš koncentrisana biljka prilično žestokog sadržaja.

 

Srijemuš u maslinovom ulju

Zatim, još jedan od izuzetno dobrih načina za konzervisanje ove fenomenalne biljke je i izblendati veću količinu srijemuša sa kvalitetnim maslinovim uljem. Koliku količinu maslinovog ulja ćete upotrebiti zavisi od gustine koju želite da dobijete. Tako napravljen preliv može trajati bar u narednih 6 mjeseci jer ga maslinovo ulje takođe konzervira. Isto se može koristiti kao preliv na salatama ili dodatak na kraju jela.

 

Srijemuš u kockicama za zimu

Još jedan od načina da se sačuva preko zime je da se listovi usitne makazama, zatim se posudice za led napune srijemušem i vodom, te se zalede. Kad se kockice zalede, spremimo ih u neku veću posudu, a u posudu za led možemo ponovo stavljati srijemuš. Tako zaleđen srijemuš možemo tokom zime stavljati u razna variva i čorbe. Kuvanje uništava ljekovite tvari, ali bar imamo predivnu aromu u jelima cijele godine.

 

Sirup od srijemuša

200 g srijemuša, 1,5 l hladne vode, l kg šećera ili meda Svježi medvjeđi luk s lukovicom samljeti ili sitno narezati, te preliti hladnom vodom. Nakon što pokriveno odstoji preko noći, tekućinu procijediti, a medvjeđi luk dobro protisnuti. Tekućinu zakuvati, umiješati šećer ili med, te lagano kuvati 10-15 minuta. Uzimati 3 puta na dan po 1 kašiku.

 

Vino od srijemuša

Uzme se 2,5 dl bijelog kvalitetnog vina koje mora zakipjeti, i preliti sa 50 grama svježih listova srijemuša, koji se ostave stajati pokriveni 15-20 minuta. Tekućinu procijediti, zasladiti medom i uzimati gutljajima tijekom dana. 

Vino od divljeg luka izvrstan je lijek protiv kašlja, pa i dugotrajnog, plućnog katara i drugih plućnih bolesti, kao i kod tegoba s disanjem. Rakija od divljeg luka pomaže i pamćenju, a imate li visok kolesterol, napravite tinkturu.

 

Rakija od srijemuša

Želite li napraviti rakiju od ove biljke, bocu napunite sitno nasjeckanim listovima srijemušem, prelijte domaćom rakijom i ostavite dvije sedmice na suncu ili na toplom. Dnevno popijte 10 do 12 kapi, razblaženih s malo vode.

 

Na kraju treba reći da svi gore nabrojani načini mogu sačuvati oko 30% ljekovitosti, a da je najbolji način da se sačuva mnogo veća količina ljekovitosti zapravo liofilizacija – da se odmah po branju biljka zamrzne i da se u tako zamrznutom stanju izvuče voda i ostane čiti srijemuš u kojem je sačuvano 80% do 90% ljekovitosti.

 

Da li ste vi na takav način proizveli kapsule srijemuša?

 

Jeste, liofilizacijom smo proizveli kapsule od srijemuša i za taj proizvod zbog njegovog izuzetnog kvaliteta u kojem je analizama utvrđeno čak 90% alicina smo nagrađeni zlatnom medaljom u Rusiji – na Moskovskom salonu inovacija Arhimed

 

Šta vi predlažete da se koristi ako neko ima zdravstvene probleme?

 

Ako se srijemuš želi sačuvati samo radi preventive, nije nikakav problem koristiti gore nabrojane načine jer će svakako koristiti, u manjoj mjeri, ali će dati rezultate. Međutim ako neko već sada ima ozbilje zdravstvene probleme – visok pritisak, masnoće u krvi, holesterol, proširene vene, gustu krv, sklonost stvaranju trombova, u porodici genetsku predispoziciju za infarkt ili moždani, onda je moj savjet da se isključivo koriste kapsule od srijemuša.

 

One su potpuno biljni supplement, ali koji daje fenomenalne rezultate kod čišćenja krvnih sudova. Za mjesec dana riješavaju masnoće, holesterol, pritisak,..postepeno se smanjuju proširene vene.

 

To je potpuno prirodni lijek koji sam ja pravila za sebe. Godinama smo istraživali najbolji način proizvodnje kako bismo sačuvali toliku ljekovitost srijemuša i u tome smo baš uspjeli i preponosna sam i presećna jer imam sada biljni proizvod koji mogu koristiti tokom cijele godine i tako sebi spašavati život. Jer onaj ko je jednom imao tromb, zna o čemu pričam i koliko je to smrtno opasno.

 

Vi ste odbili operaciju i prirodnim putem riješila tromb u nozi ?

 

Banjalučanka, Jelena Pušac-Broćilović, inovatorica koja je proizvela lijek za koji je nagrađena u Moskvi zlatnom medaljom na Salonu inovacija Arhimed 2020. godine je zbog svog zdravstvenog problema odbila operaciju vena i pronašla prirodni lijek od divlje biljke sa naših prostora koja joj je spasila život jer je najefiksniji čistač krvnih sudova.

 

     

 

Kako ste uopšte došli na ideju da osmislite ovako nešto?

 

Kada vas muka natjera, vjerujte da su čuda moguća ako se ne predajete i vjerujete u njih. Imala sam tu sreću da je moja majka veliki prirodnjak i uz nju sam naučila dosta o ljekovitom bilju sa naših prostora.

 

IZUMILA LIJEK KOJI JOJ JE SPASIO ŽIVOT

 

Tata je ljekar i bio je uporan da idem na operaciju i da mi operativnim putem odstrane proširenu venu u kojoj se stvorio tromb nakon mog 3.poroda. Zahvaljujući majci koja mi je otvorila oči kada je rekla da moram utvrditi UZROK stvaranja tromba, jer je operacija samo odstranjivanje posljedice i niko mi ne garantuje da se neće pojaviti neka nova proširena vena i ponovo tromb, odbila sam operaciju.

 

Srijemuš

 

 

Koliko vam je trebalo da osmislite ovaj lijek?

 

Pa oko 3 do 4 godine. Dugo sam istraživala kako bih pronašla biljku sa našeg podneblja koja na najprirodniji i najefikasniji način čisti krvne sudove, smanjuje holesterol i na taj način riješava trombove i proširene vene. 

Pronašla sam divlju biljku, SRIJEMUŠ- divlji bijeli luk i studije koje dokazuju koliko je ta biljka fenomenalna za ove moje probleme.

Najprije smo proizveli tinkturu, ali sam daljim istraživanjem došla do studija da alkoholne tinkture uništavaju dosta ljekovitosti i da se ne mogu sačuvati najljekovitiji sastojci biljke da biste riješili tromb i proširene vene.

 

Proizveli ste prirodni lijek za koji ste nagrađeni Zlatnom medaljom u Moskvi ?

 

Da, baš tako.

 

Nastavila sam istraživanje i pronašla studije koje su dokazale da se posebnim tehnološkim postupkom – liofilizacijom jedino mogu sačuvati sve ljekovitosti srijemuša. Međutim, kako ova biljka ima jako nestabilna jedinjenja i odmah po branju, u dodiru sa kiseonikom,  gubi svoja ljekovita svojstva, morali smo osmisliti kako i to da spriječimo. Tada sam došla na ideju brzog zamrzavanja srijemuša odmah na terenu dok beremo biljku i transportujemo u posebnim kutijama suvog leda do liofilizatora u kojem počinje postupak liofiliziranja..

 

 

Zbog tog kompletno osmišljenog tehnološkog postupka, analize su pokazale da smo sačuvali do 90% ljekovitosti biljke i za kvalitet i efikasnost lijeka nagrađeni smo Zlatnom medaljiom u Moskvi za biološku inovaciju.  

 

Šta je liofilizacija – kakav je to postupak?

To je najsavremniji postupak da se iz biljke izvuku sve ljekovitosti jer se biljka zamrzava na -40 i u zamrznutom stanju i u tom stanju joj se izvlači voda. Dobijate čips od biljke sa svim ljekovitostima i dalje nastavljate sa mljevenjem i kapsuliranjem.

 

 

Zahvaljujući tom prirodnom lijeku spasila sam sebe od operacije i zaustavila dalje stvaranje trombova. Lijek sam tražila za sebe koji me je spasio od operacije i potpuno prirodno mi riješio tromb i proširenu venu.

 

 

Kapsule od liofiliziranog srijemuša Srijemuš La Vita su za svoj kvalitet nagrađene i zlatnom medaljom u Rusiji jer efikasno: 

 

ü  Čiste krv od nagomilanog holesterola, masnoća i otrova, pesticida i teških metala

 

ü Spriječavaju nastanak infarkta i moždanog, kao i druge

ü  oblike trombova

ü  Spriječava nastanak visokog krvnog pritiska i ateroskleroze 

ü  Spriječavaju nastanak proširenih vena, kao i povlačenje već nastalih proširenih vena

ü  Imaju dejstvo najjačeg prirodnog antibiotika sa naših prostora

ü  Na najprirodniji način jačaju imunitet

. Riješavaju anemiju jer je srijemuš prebogat gvožđem i C vitaminom koji je neophodan za apsorpciju gvožđa

 

 

Srijemuš

 

 Treba otklanjati uzrok, a ne posljedicu. Sa jednom kapsulom dnevno vi ćete spriječiti stvaranje trombova koji dovode do infarkta i moždanog!

 

 

 

Kako se koriste kapsule Srijemuš La Vita?

 

Koristi se jedna kapsula dnevno, najbolje prije jela u bilo koje doba dana. Pakovanje je za cijeli mjesec jer sadrži 30 kapsula. Jedna kapsula mijenja 10 do 15 svježih listova srijemuša što je sasvim dovoljno za uklanjanje masnoća i otrova iz krvnih sudova

 

ü1 * Nakon prvog mjeseca upotrebe već se osjećaju rezultati, krvni pritisak ne varira, normalizuje se, a holesterol i masnoće se čisti i do 20%.

2 * Nakon drugog mjeseca korištenja, masnoće se uklanjaju od 50-70%, krv je čistija i viskoznija što omogućava bolju cirkulaciju, vitamini i minerali iz srijemuša jačaju zidove krvnih sudova što smanjuje otok i bol na proširenim venama.

3 * Nakon trećeg mjeseca korištenja, krvni sudovi su očišćeni od 80-100%, krv potpuno prirodno i lako cirkuliše kroz organizam,proširene vene i kapilari se postepeno smanjuju. 

 

Šta je preporuka vašeg tima ljekara?

  

Preporuka našeg tima ljekara je da se sa našim kapsulama od liofiliziranog srijemuša krvni sudovi preventivno čiste dva puta godišnje  3 do 4 mjeseca, a između da se pravi pauza kako organizam ne bi razvio imunitet na ovu fenomenalnu biljku. Na taj način će naše kapsule redovno čistiti vaše krvne sudove i onemogućiti stvaranje trombova koji dovode do infarkta ili moždanog udara, što će omogućiti i smanjivanje otoka i bolova u proširenim venama, a vremenom i nestajanje već proširenih vena. 

 

Zašto je ovaj vaš lijek teško nabaviti ovdje kod nas?

 

Kako sam imala jako mnogo poziva da i za druge napravim taj lijek, nastao je kompletan proizvodni pogon u našoj državi u kojoj ga proizvodimo i lijek se izvozi u ogromnim količinama za Evropu i to ide preko distributera.

Međutim , ostaje veliki dio ljudi ovdje kod nas na Balkanu koji u apotekama ne mogu uspjeti kupiti taj lijek jer distributeri sve izvoze za Evropu jer se tamo ovaj lijek mnogo skuplje prodaje, pa kako se distributerima ne isplati ovdje ga plasirati u ove naše apoteke, mi smo odlučili da za naše ljude ovdje na Balkanu izdvojimo jednu ograničenu količinu ovog lijeka godišnje kako bi ga mogli kupiti po povoljnijim cijenama jer nam je cilj da ovaj lijek bude svima dostupan.  

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

04 FEB 2024 Autor: Medicicom

Kako na vrijeme otkriti bolest?