Anemija, kako se izboriti sa njom?!

12 MAR 2017
Autor:
Medicicom

Izvor slike: https://www.reference.com/health/can-test-blood-count-levels-anemia-465b0ee7c787bde1

Anemija je stanje nedostatka crvenih krvnih zrnaca. Bez obzira na uzrok nastanka, većina anemija se karakteriše istim simptomima. Ovo veoma rasprostranjeno, ali pomalo zanemareno oboljenje, zahtjeva pravovremeno liječenje, kako bi se izbjegle ozbiljnije posljedice po čovjekovo zdravlje. Jedna od najefikasnijih i najbezbjednijih terapija u liječenju anemije jeste primjena „lijekova“ iz prirode.

Kada je sideropenijska anemija u pitanju (anemija koja nastaje usljed nedostatka gvožđa), intenzivna fizička aktivnost je poseban problem. Naime, bavljenje intenzivnim fizičkim aktivnostima može povećati dnevne potrebe za gvožđem za 1-2 mg. Takođe, u toku intenzivnog i dugotrajnog trčanja, u krvnim sudovima tabana povećano je mehaničko oštećenje eritrocita, koje može doprinjeti težini kliničke slike anemije.

Dakle, ukoliko imate anemiju, vodite računa o fizičkoj aktivnosti. Naravno da ne treba prestati sa vježbanjem, ali intenzitet i dužinu vježbanja bi trebalo prilagoditi opštem zdravstvenom stanju i mogućnostima organizma.


Mogući uzroci anemije su:

•    Gubitak krvi - Brojna oboljenja (bubrega, zglobova, krvotvornih organa....)
•    Neželjena dejstava lekova
•    Neadekvatna ishrana i nedostaci vitamina i gvožđa.

 

Simptomi

Anemija se ponekad teško otkriva jer su rani simptomi veoma blagi. Zbog toga se lako zamjenjuje tegobama koje se viđaju u drugim bolestima ili nakon korišćenja nekih lijekova. Anemija vam može smanjiti životnu energiju do mjere da vam otežava obavljanje najosnovnijih kućnih aktivnosti. Ona pogoršava tegobe koje stvaraju i druge bolesti ukoliko se međusobno udruži pa pospanost, slabost, malaksalost i drugi simptomi postaju veoma izraženi. Simptomi anemije su sledeći:
•    Umor - pospanost
•    Slabost - brzo zamaranje
•    Vrtoglavica i nesigurnost
•    Blijedilo kože i sluznice usana, desni, konjuktiva, noktiju i dlanova
•    Ubrzan srčani rad - tahikardija
•    Osjećaj hladnoće naročito ekstremiteta-ruku i nogu
•    Tuga i depresija
•    Smanjanje seksualnih funkcija
•    Poremećaji sna i smanjenje apetita

Kako je simptome lako zamijeniti simptomima koji se javljaju u drugim oboljenjima važno je pregledati se kod ljekara, posebno ukoliko postoji osjećaj intenzivnog zamora i drugih navedenih tegoba.

pospanost

Izvor slike: http://vidaynatura.com/tag/ansiedad/

 

Liječenje

Ukoliko se anemija ne liječi na vreme, teško stanje organizma može dovesti do poterebe za transfuzijama krvi. Osim toga, niske vrijednosti ertitrocta mogu dovesti do dodatnih zdravstvenih problema. Anemija može dovesti do preopterećenja vašeg srca i pojave srčanih tegoba, u pokušaju da popravi dopremanje kiseonika u tkiva iz krvi siromašne eritrocitima. Takođe, anemija vam može otežati mentalne procese. Kada vaš mozak ne dobija dovoljno kiseonika, biće vam teško da učite, pamtite, a kasnije čak i da pišete, čitate ili obavljate svakodnevne poslove. Ukoliko anemija dugo traje ili se simptomi pogoršavaju sve ovo može ozbiljno i trajno narušiti vaše zdravlje. Pristupi u liječenju su različiti i mnogo zavise od uzroka anemije. Zbog toga je posle konstatovanja da bolujete od anemije, voma značajno otkriti njen uzrok.

Kako do gvožđa?!

Dnevne potrebe za gvožđem variraju i zavise od uzrasta, pola i rezervi u organizmu. Smatra se da dijeca i žene u reproduktivnom dobu treba da unose oko 15 miligrama gvožđa dnevno, dok je potreba muškaraca za ovim mineralom smanjena na oko osam miligrama. Kod trudnica se dnevne potrebe za gvožđem povećavaju na oko 30 miligrama.
Smatra se da se gvožđe iz mesa lakše usvaja, ali to ne znači da će vegetarijanci sigurno imati deficit gvožđa. Mnogo je važnije zdravlje unutrašnjih organa (jetra, digestivni trakt) - kako bi apsorpcija bila kvalitetnija. Osim toga, istraživanja u svijetu i našoj zemlji su pokazala da osobe koje ne jedu meso nemaju veću sklonost ka gubitku i manjku gvožđa u odnosu na nevegetarijance.
Na samo usvajanje gvožđa iz namirnica utiče i pravilna kombinacija različitih komponenata iz hrane.

 

Kako da se bolje apsorbuje gvožđe?!

● Jedite sirovo povrće i voće bogato C vitaminom uz obrok koji sadrži gvožđe. Vitamin C znatno poboljšava asimilaciju gvožđa u organizmu.

● Upotreba svježe cjeđenih sokova prije jela takođe povećava sposobnost organizma da usvoji što veću količinu gvožđa.

● Mliječne produkte i druge namirnice bogate kalcijumom jedite odvojeno od namirnica bogatih gvožđem, jer kalcijum dokazano remeti asimilaciju gvožđa.

● Izbjegavajte upotrebu kofeinskih napitaka (kafa, crni i zeleni čaj), naročito nakon jela.
● Uočeno je da priprema jela u posudama od livenog gvožđa donekle obogaćuje namirnice gvožđem.
●  Pušenje treba izbjegavati i u slučaju anemije, jer podstiče njen razvoj.

 

Namirnice bogate gvožđem


* mahunarke (pasulj, grašak, sočivo, soja)
* orašasto voće (orasi, bademi, lešnici)
* krompir
* žitarice u cjelom zrnu, a naročito njihove klice
* semenke bundeve
* kakao
* jaja
* meso
* riba

Postoji čitav niz narodnih recepata koji su vrlo efikasni i potpuno neškodljivi u terapiji ovog oboljenja.
Najbolje rezultate u borbi protiv malokrvnosti su pokazali:

♦ bijeli luk - svjež ili tinktura
♦ kopriva - svježa, u obliku čaja ili kapi
♦ kakao
♦ med, polen, matični mleč, medljikovac (šumski med)
♦ maslačak - list, a može i korjen
♦ cvekla
♦ kupina
♦ šipak
♦ čaj od petrovca
♦ pelen
♦ orasi

 

Naši partneri

Pročitajte još...

16 JAN 2019 Autor: Medicicom

Kako liječiti Alzheimerovu bolest