Da li ubod stršljena može biti smrtonosan

12 JUN 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: https://animalsadda.com/

 

Ubod ovog insekta obično nije fatalan i uglavnom se sve završi blagim otokom koji traje nekoliko dana. Međutim, u nekim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada je čitava stvar mnogo opasnija.
Stršljeni su najveće ose koje žive u organiziovanim zajednicama, a hrane se drugim kukcima te naročito pčelama. Za razliku od komaraca i obada, stršljeni se ne hrane krvlju drugih životinja, ali ih napadaju kada se osjećaju ugroženima.

Iako je njihov otrov manje toksičan od otrova ostalih osa, sadrži više acetilkolina, tvari koja izaziva jak osjećaj pečenja, a njihov žalac također dublje prodire u kožu zbog čega i uzrokuje veću bol.

U svakom slučaju, najbolje je izbjegavati avanture u prirodi na mjestima gdje ima stršljenova. Ukoliko se bavite baštovanstvom, budite na oprezu i zaštitite otvorene dijelove tijela. Ako ipak dođe do uboda, odmah izvadite žaoku i stavite hladan oblog.

 

Do anafilaktičkog šoka dolazi iz više razloga:

- Zbog toga što je osoba alergična na ujed insekta
- Zbog toga što je ubod na nezgodnom mjestu (u predjelu lica ili vrata) gdje otok izaziva gušenje
- Ako je osobu u proteklih nekoliko nedjelja već ujeo stršljen ili osa, pa je imuni sistem postao preosjetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

 

anafilakticki sok

Izvor fotografije: http://www.jacksonvilleallergycenter.com/

 
Kako reagovati u slučaju anafilaktičkog šoka

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija. Tu terapiju mogu da izvedu samo profesionalci koji praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida, kako bi neutralisali alergijsku reakciju.
U slučaju da je čovjek u smrtnoj opasnosti, a u tom trenutku nema ljekara koji bi mu pomogao, alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koja je unapred pripremljena. Zato, ako ste izloženi opasnosti od ujeda stršljena, a posebno ako ste alergični na ujed insekata, potrebno je da imate jednu takvu injekciju i tablete antihistaminika za svaki slučaj, a za sve to se prije svega konsultujte s ljekarom.
U slučaju da nema alergijske reakcije, već je u pitanju samo običan otok, mjesto uboda treba tretirati hladnim oblogama. U tu svrhu možete upotrjebiti hladan predmat kao što je metalna kašika. Međutim, u nekim slučajevima, alergijska reakcija može da zakasni i 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje obratiti se ljekaru, posebno ako vas je već ujeo insekt u poslednjih nekoliko nedjelja.

Znakovi uboda stršljena

Nakon uboda dolazi do stvaranja otekline, crvenila i osjećaja svraba na oštećenom dijelu kože. Mali ubod može proći već za pola sata ili sat vremena, ali ako je osoba posebno osjetljiva na njegov otrov, može oteći čitava ruka, noga ili drugi dio tijela na kojemu se nalazi ubod.Kako biste spriječili širenje otrova u tijelo, ubodeni dio tijela držite povišeno u odnosu na trup.

Ako je u koži ostao žalac, pokušajte ga istisnuti nožem za mazanje. Nemojte koristiti pincetu jer se njome najčešće samo otrov dodatno istisne u tijelo, a žalac ostane dublje u koži.

Posebno su opasni ubodi na predjelu grla i vrata jer oteklina može uzrokovati otežano disanje ili čak gušenje, zbog čega je potrebno odmah ozlijeđenu osobu odvesti na hitni bolnički prijem.

Kako ublažiti posljedice uboda stršljena

Mjesto uboda potrebno je odmah isprati čistom vodom i sapunom kako bi se izbjegao nastanak infekcije. Također, preporučuje se nanijeti sredstvo za dezinfekciju u obliku antiseptičkog spreja.
Kako bi se smanjila oteklina, preporučuje se na ranu stavljati hladne obloge svakih nekoliko sati, a mogu pomoći i esencijalna ulja metvice i lavande koja će ublažiti svrab i bol.

Za smirivanje upale i ublažavanje otekline, možete pokušati i korištenjem eteričnog ulja paprene metvice ili lavande, a može pomoći i mast od gaveza ili nevena.
Kod jakih uboda liječnik će prepisati antihistaminike i lokalne kortikosteroide koji se uzimaju za vrijeme trajanja otekline.

 

strsljen

Izvor fotografije: https://www.wired.com/

 

Kako spriječiti ubod stršljena

1.    Izbjegavajte nošenje odjeće jarkih boja koja privlači insekte poput cvijeća.
2.    Stršljene može privući i miris znoja ili cvjetnih parfema, pa pokušajte minimalizirati tjelesne i kozmetičke mirise dok ste u prirodi.
3.    Ako se u Vašoj blizini pojavi stršljen, nemojte paničariti i raditi nagle pokrete jer to može uplašiti životinju zbog čega ona može reagirati obrambenim ubodom.
4.    Ako boravite na otvorenom gdje postoji opasnost od uboda insekata, zaštitite kožu odjećom i ne hodajte bosi.
5.    Koristite sredstva za zaštitu od uboda insekata koja ih svojim mirisom odbija.

Za kraj vam donosimo još jedan koristan savjet. Jedan iskusan pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog ujeda pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola. Potrebno je jednu tabletu pokvasiti i prisloniti na mjesto uboda, držati jedan minut, a zatim skloniti. To je potrebno učiniti odmah nakon uboda i tako ćete smanjiti otok i ublažiti bol i svrab.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

23 JAN 2019 Autor: Medicicom

Kako laganim vježbama riješiti bolove u leđima