Dedinje

27 FEB 2018
Autor:
Medicicom

Institut „Dedinje” obeležio 40 godina postojanja

Jubilej za ponos

Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ obeležio je 1. februara 2018. godine veliki jubilej - 40 godina postojanja. To je, kako je rečeno na svečanoj akademiji, jedna od vrhunskih bolnica ne samo u Srbiji, već i na Balkanu, a među vodećim u Evropi i svetu, koja pruža zdravstvene usluge iz domena kardiologije, kardiohirurgije, vaskularne hirurgije, transplantacije.
Proslavi 40. godišnjice „Dedinja“, koja je održana u prepunoj Kristalnoj dvorani Hotela „Hyatt“, prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh srpski gospodin Irinej, članovi vlada i predsednici parlamenata Srbije i Republike Srpske, Maja Gojković, Nedeljko Čubrilović i predsednica Ustavnog suda Srbije Vesna Ilić-Prelić, kao i brojni vrhunski stručnjaci iz Srbije, Republike Srpske i regiona.
Srećan je svaki čovek, naglasio je Milovan Bojić, kome se ukaže čast i prilika da bude na čelu ovakve ustanove, koja ostvaruje uspehe od 1977. godine do danas:
„Četrdeset godina vrhunski lekari u ovoj ustanovi oplemenjuju medicinu i rade za naše pacijente i našu zemlju. Stvorili smo nešto veliko i trajno, a naša budućnost ogleda se, pre svega, u izgradnji nove zgrade ’Dedinje 2’ i preimenovanje u Nacionalni institut za srce i krvne sudove Srbije“.
Osobenost ove eminentne ustanove je timski rad, permanentno naučno i stručno usavršavanje, ali i vizija njenih osnivača, naglasio je dr Bojić:
„Kada nam je već unapred određeno da ne možemo dugo da živimo, onda treba da ostavimo barem nešto trajno čime ćemo posvedočiti da smo i mi nekada živeli. Ako je naše ono što dajemo drugima, onda je Institut za kardiovaskularne bolesti ‘Dedinje’ tekovina, spasenje i kuća stotinama hiljada svojih pacijenata. Ako je znanje, a jeste, moć, onda je Institut za kardiovaskularne bolesti ‘Dedinje’ moćna institucija koja pomera granice nauke i struke za dobrobit našeg naroda, ali i medicine uopšte.“
Na Institutu na kardiovaskularne bolesti „Dedinje” pacijent je u centru pažnje, on je svetinja zbog koje postoji medicinska profesija, istakao je dr Bojić, i dodao: „Brigom za pacijente osoblje Instituta potvrđuje da je pravilno odabralo svoju profesiju i da je stalno usavršava.
Ako bolesti postoje samo u knjigama, a u životu jedino bolesnici, onda je Institut za kardiovaskularne bolesti ‘Dedinje’ najposebnija ustanova brige, nege i pažnje prema pacijentima.“
Procvat ove ustanove nastao devedesetih godina prošlog veka, podsetio je dr Bojić. To, kako je rekao, zvuči paradoksalno, ali je tačno:
„Tada su više puta uvećani prostorni kapaciteti ove ustanove, a broj intervencija je bio na nivou vodećih evropskih kardiovaskularnih klinika. Zlatnim slovima u istoriji srpske medicine upisane su i prve transplantacije jetre i srca“, naglasio je dr Bojić. „Zaposlenima na Institutu čini bezgranični ponos i zadovoljstvo da tada transplantirani pacijent danas zajedno sa njima proslavljaju jubilej, četrdesetogodišnjicu Instituta ‘Dedinje’.”
Izgradnjom novih prostornih kapaciteta i formiranjem vrhunske medicinske ekipe Institut „Dedinje” je nastavio svoj uspešan stručni i naučni rad. Na mapi sveta, u sferi kardiovaskularne medicine „Dedinje” i njegovi lekari su uvaženi i priznati. U protekle četiri decenije, svi vodeći stručnjaci iz oblasti kardiovaskularne medicine posetili su Institut i zajedno za njegovim lekarima izvodili najkomplikovanije zahvate. Vodeći svetski časopisi iz kardiovaskularne medicine redovno objavljuju stručne i naučne radove Instituta koji, sa navršenih 40 godina postojanja i rada, ima osiguranu budućnost, naglasio je prof. dr Milovan Bojić.
„Mnogo toga smo prošli, a još mnogo toga nas i očekuje. Uspesi generacija koje su gradile ugled ove ustanove i zahvalnost prema njima obavezuju nas da nastavimo savesno da radimo uz poštovanje etičkih principa i normi profesionalnog ponašanja, kao osnove rada medicinskih sestara i tehničara“, rekao je Bojić, naglasivši da je srećan svaki rukovodilac kome istorija poveri ulogu da stoji na čelu ustanove koja obeležava ovako značajan jubilej:
„I zato danas, sa osećajem prijatne treme i ponosa, sećamo se bogate prošlosti Instituta za kardiovaskularne bolesti ‘Dedinje’ od nastanka 1977. godine do dana današnjeg. Kaže se, da je u našoj krvi sve prisutno: vreme i prostor, kretanje i večnost. Vreme i prostor Institut za kardiovaskularne bolesti ‘Dedinje’ dostojanstveno je obeležio, probijajući se u sam vrh evropske i svetske kardiovaskularne medicine po svom stručnom i naučnom doprinosu. Vrhunski doktori i zdravstveni radnici oplemenili su tadašnju jugoslovensku medicinu podvizima kakvi se nisu izvodili u evropskim pa ni u svetskim razmerama.“
Prof. dr Milovan Bojić pohvalio je napore Vlade da revitalizuje i uzdigne zdravstveni sektor, ističući da se danas u zdravstvo ulaže više nego u poslednjih pedeset godina i izrazio nadu i uverenje da će kamen temeljac za „Dedinje 2“ biti postavljen već na proleće.
Da je to želja svih zaposlenih na Institutu i da ima dovoljno energije za njeno ostvarenje potvrdio burni aplauz učesnika Svečane akademije.
„Ne želim danas da obećam nešto što ne možemo da uradimo, ali verujem da ćemo imati snage da uđemo u izgradnju ’Dedinja 2’“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle svečanosti obeležavanja 40. godišnjice Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, naglasivši da su jasni zadaci države u toj oblasti i da u zdravstvo treba da se ulaže još više.
Tome u prilog, kako je rekao, ide i činjenica da je u januaru ostvaren suficit od 22,1 milijardu umesto predviđenih 13 milijardi te da je čak i deo PDV-a koji je trebalo da bude vraćen u februaru vraćen u januaru.
„Javne finansije stoje, ne samo i dalje dobro, već i još bolje i verujem da ćemo imati dovoljno mogućnosti da ulažemo u zdravstvo, da pomažemo deci, starima, bolesnima...“, rekao je predsednik Vučić.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da očekuje i da se nada, da će Institut „Dedinje“ ostvariti sve svoje planove u interesu pacijenata ne samo iz Srbije, već i Republike Srpske i celog regiona.
Na svečanoj akademiji upriličen je i kraći kulturno-umetnički program nakon čega je održan višečasovni simpozijum, na kome su uzeli učešće brojni strani i domaći stručnjaci iz oblasti kardiovaskularne hirurgije, kardiologije, radiologije i anestezije.
U radnom delu Simpozijuma predavanje su održali vodeći kardiolog Rusije dr Simon Matskeplishvili i poznati kardiolog iz Londona prof. dr Jane Somerville.

Pripremio: Radenko-Rade Karalić

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

27 FEB 2018 Autor: Medicicom

Riječ urednika