Depresija i kako kafa smanjuje rizike za depresiju

16 APR 2019
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: hartofwellbeing.com

 

Istraživanja pokazuju kako kafa smanjuje rizik za depresiju i da žene koje piju dvije ili više šoljica kafe dnevno manje su sklone depresiji

Nije u potpunosti još istraženo zašto bi kafa imala takav učinak, ali autori vjeruju da kofein u kafi može promijeniti hemiju mozga. Kafa bez kofeina već nije imala isti učinak, što govori da je kofein supstanca koja umanjuje mogućnosti za depresiju.

Istraživanje, objavljeno u Archives of Internal Medicine je rađeno na više od 50.000 američkih medicinskih sestara.

Stručnjaci sada nakon ovih rezultata smatraju da se tek treba baciti na posao kako bi se tačno utvrdilo kako to kafa utiče na smanjenje depresije. I smatraju da je svakako prerano početi preporučivati ženama da piju više kafe kako bi poboljšale raspoloženje.

kafa smanjuje rizik od depresije

Izvor fotografije: eharmony.com

 

Proces istraživanja o uticaju kafe na depresiju

Tim Harvard Medical School su istraživanje sproveli na 50.739 medicinskih sestara. Žene, čija je prosječna starost bila 63 godine, bile su bez depresije kada je studija započela 1996. godine. Znanstvenici su prospektivno pratili žensku upotrebu kofeinskih i nekafiniranih pića, te čokoladu (koja sadrži male količine kofeina) .
Istraživanje se sprovodilo od 1996. do 2006. godine i oslanjalo se na upitnike kako bi zabilježio njihovu potrošnju kafe. Kompletno istraživanje se oslanjalo na ranije naučne dokaze koji postoje o kafi i njenom uticaju na mozak.

Rezultati istraživanja o uticaju kafe na depresiju

Prof. Bertil Fredholm sa Karolinskog instituta je istakao da je nešto više od 2600 žena razvilo depresiju tijekom ovog vremenskog razdoblja. Većina od tih žena uglavnom su bile osobe koje ne piju kafu ili su pile, ali ne često.

U usporedbi sa ženama koje su pile sedmično jednu šoljicu kave s kofeinom ili manje, oni koji su konzumirali dvije do tri šoljice dnevno imali su 15% manji rizik od razvoja depresije.  A one žene koji su pili četiri ili više šoljica dnevno smanjile su rizik za 20%.

Istraživanja do kojih se došlo idu ruku pod ruku sa istraživanjima koja su otkrila nižu stopu samoubistva među ljudima koji su pili kafu. Smatra se da kofei tu igra ključnu ulogu jer je poznato da poboljšava osjećaj blagostanja i energije. 

Takođe, kofein ima uticaj i na moždanu funkciju i transmisiju mijenjajući hemijske puteve, poput onih koji uključuju adenozin. Međutim, naučnici smatraju da je potrebno još dosta istraživanja koji bi potvrdili sve ove rezultate kako bi se sa sigurnošću moglo reći da kafa u potpunosti  smanjuje rizik od depresije.

 

kafa i depresija

Izvor fotografije: top10geeks.com

Profesor Bertil Fredholm, stručnjak za farmakologiju i fiziologiju u švedskom Karolinskom institutu, izjavio je da su rezultati ohrabrujući za ljubitelje kafe.

"To se lijepo uklapa s mnogo prethodnog rada i onoga što znamo o kofeinu i mozgu. On blokira adenozin i proizvodi veću količinu dopamina, a sve više istraživanja dokazuje da veća količina dopamina u mozgu utiče na smanjenje depresije.“
"Uprkos raznim nastojanjima da se dokaže koliko je za nas kafa opasna, to ova istraživanja ipak ne dokazuju."

"Ovo uklanja još jednu tjeskobu u vezi s upotrebom kofeina. Piti kafu je u umjerenim količinama zaista ne može oštetiti zdravlje jer previše kofeina također može povećati osjećaj tjeskobe..“
Viši autor Alberto Ascherio, profesor epidemiologije i prehrane, izjavio je za New York Times da je potrebno sprovesti više istraživanja prije nego autori mogu preporučiti ženama da piju više kave.
 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

29 NOV 2019 Autor: Medicicom

Sajmovi hrane i zdravog življenja