Događaj dana

02 JUL 2018
Autor:
Medicicom

Institut „Dedinje” - nastavna baza za studente banjalučkog Medicinskog fakulteta
Studenti iz Banjaluke u posjeti Institutu “Dedinje”

Predstavnici Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci potpisali su 24.11.2017. godine sporazum o akademskoj naučnoj i poslovno-tehničkoj saradnji, kojim renomirani institut iz Beograda postaje nastavna baza i za studente banjalučkog Medicinskog fakulteta.
Sporazum koji predviđa saradnju u razvoju i podsticanju naučnoistraživačkog rada, razmjene znanja i naučnih informacija, transfer praktičnog znanja i unapređenje akademskih studija, potpisali su na Institutu “Dedinje” direktor Instituta Milovan Bojić i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić. Potpisivanju je prisustvovao i ugledni srpski kardiolog akademik Miodrag Ostojić.
Početak naučne i stručne saradnje započet je 24.5.2018, dolaskom 35 studenata treće godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Zajedno sa studentima su bili prof. dr Duško Vulić i ass. mr. dr Jelena Jovanić. Studente i njihove profesore dočekali su i pozdravili prof. dr Dragoslav Nenezić, zamjenik direktora IKVB “Dedinje”, dr Ivana Petrović, kardiolog, i VSS Snežana Borić, glavna sestra IKVB “Dedinje”. Nastava je započeta uvodnim predavanjem iz oblasti interne medicine - kardiologija „Anamneza i pregled kod pacijenata sa stečenim i urođenim srčanim manama”. Nakon toga studenti su podijeljeni u više grupa da bi teoretski dio koji su slušali dopunili praktičnim dijelom kroz razgovor i pregled pacijenata, kao i upoznavanjem sa svim dostupnim dijagnostičkim procedurama koje se rade u IKVB “Dedinje”. Svoje vježbe su završili odlaskom u operacioni blok gdje su mogli da prisustvuju kardiohirurškoj proceduri. Nastava je trajala dva dana. Gostoprimljivi domaćini: prof. dr Dragoslav Nenezić, dr Ivana Petrović i Snežana Borić, glavna sestra, organizovali su sa studentima u popodevnim satima obilazak Beograda i krstarenje Dunavom i Savom.
Početak ove saradnje popraćen je medijski u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” je vrhunska kardiohirurška ustanova na Balkanu, što će studentima omogućiti sticanje novih znanja i vještina i tako doprinijeti da u svojim zajednicama budu, prije svega, dobri ljekari i kako je direktor IKVB “Dedinje” prof. dr Milovan Bojić nedavno na velikom jubileju povodom 40 godina Instituta rekao: “Ako je znanje, a jeste, moć onda je Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” moćna institucija koja pomjera granice nauke i struke za dobrobit našeg naroda, ali i medicine.”
 „Studentima iz Banjaluke prikazali smo nastavnu, praktičnu i teorijsku obuku. Pratili su operativne programe i intervencije, a posebno nad pacijentima iz Republike Srpske, kako bi po povratku kroz tamošnje zdravstvene institucije, mogli da nadziru njihov oporavak“, rekao je profesor Nenezić.
„Jako nam je značajno ovo, jer u Banjaluci nemamo taj institut. Da vidimo neke stvari koje ne možemo da vidimo u praksi kod nas”, navodi Nataša Dragojević, studentkinja Medicinskog fakulteta iz Banjaluke.
“Ova stručna usavršavanja od neprocenjivog su značaja, kao i stručna saradnja između ustanova i predstavljaju jedan od važnih i primarnih ciljeva u radu ovog instituta. Medicina nema granica, što ovim i pokazuje, niti ima granica između srpskog naroda”, rekla je dr Ivana Petrović, kardiolog iz Instituta “Dedinje”.
Profesor Medicinskog fakulteta u Banjaluci Duško Vulić zahvalio se domaćinima, a posebno prof. Milovanu Bojiću koji je omogućio i sa svojim saradnicima doprinio realizaciji potpisanog sporazuma saradnje između Medicinskog fakulteta u Banjaluci i Instituta “Dedinje”. Definisano je da će Institut biti nastavna baza banjalučkom Medicinskom fakultetu za sve edukativne aktivnosti koje studenti ne mogu ostvariti u Banjaluci.
Vulić je istakao da je za Medicinski fakultet u Banjaluci trenutno najbitniji u narednom periodu razvoj kardiohirurgije u okviru Kliničkog centra u Banjaluci, gdje će Institut “Dedinje” najviše da pomogne.
Vulić je dodao da su u sklopu toga studenti treće godine došli u “Dedinje” da se upoznaju sa pregledom bolesnika sa srčanim manama, urođenim i stečenim, da dobiju prve informacije i uče o tim bolesnicima i kako da prepoznaju srčanu manu, kakve su tegobe.
“Želimo im pokazati kako se te srčane mane rješavaju, a uglavnom se rješavaju operativnim zahvatima u `Dedinju`”, rekao je on, najavljujući da će u Institut “Dedinje” dolaziti i studenti završnih godina medicine iz Banjaluke i Foče.
On je podsjetio da u “Dedinje” dolaze i doktori na specijalizaciju i da se tu edukuju budući kardiohirurzi, koji će raditi u Kliničkom centru u Banjaluci.
“Uz podršku Instituta `Dedinje` i Kliničkog centra Srbije i Instituta Sremska Kamenica, vodeće institucije za kardiovaskularne bolesti na našim prostorima, želimo da u Srpskoj što više sami ostvarimo tehničke i kadrovske mogućnosti za razvoj kardiovaksularne dijagnostike”, rekao je Vulić.
Prof. Bojić je izrazio zadovoljstvo što Institut “Dedinje”, kao vrhunska zdravstvena ustanova koja raspolaže sa više od 70 doktora medicinskih nauka i ogromnim stručnim i naučnim potencijalom, je na raspolaganju Medicinskom fakultetu u Banjaluci i pomoći će razvoj njegove stručne i naučne komponente u radu te prihvatiti pacijente iz Republike Srpske koji se liječe u Beogradu.
“Mesto za saradnju, projekte, naučnoistraživački rad, stručni rad postoji u ogromnom opusu i trudićemo se da ga iskoristimo što je moguće više i bolje za dobro i Medicinskog fakulteta u Banjaluci, ali i Instituta “Dedinje”, i za dobro Republike Srpske i Srbije, jer je to u najvišem mogućem i državnom, medicinskom, stručnom i naučnom interesu”, poručio je Bojić.
Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić je rekao da će radne grupe sa po pet studenata moći da vide kako funkcioniše kardiohirurgija, a biće organizovana i predavanja direktora Instituta “Dedinje” profesora Milovana Bojića i njegovih saradnika.
„Radujemo se što imamo saradnju sa tom respektabilnom klinikom iz Beograda koja u svom sastavu ima eminentna imena, poznate kardiohirurge koji su školovani u Americi, uključujući i profesora Bojića, Boška Đukanovića i druge stručnjake”, kazao je Škrbić.
“Ovo je prva studijska grupa naših studenata koji će, nadam se, u narednom periodu i kontinuirano ići prema ’Dedinju’ i možda nekim drugim institucijama u Srbiji, ali i drugim krajevima svijeta”, istakao je Škrbić.


Medici.com

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

02 JUL 2018 Autor: Medicicom

Riječ urednika