Džem od maslačka, spas za bronhitis i astmu!

19 MAR 2017
Autor:
Medicicom

Maslačak je vijesnik proljeća, ukrašava livade i bašte, veoma je ljekovit. Možete ga naći na svakom koraku, ali ako ga koristite za čaj, džem ili stavljate listove u salatu, berite ga daleko od saobraćajnica. Svi dijelovi su puni vitamina, cvjetovi se beru u aprilu i maju, a korjen vadi u rano proljeće ili ranu jesen. Sadrži obilje cinka, flavonoida, vitamina B, sterola, tanina, kalijuma, dok su listovi bogati gvožđem i vitaminom C. Čaj od korjena maslačka je blagotvoran za jetru, a od ove biljke se pravi i ukusan džem.

Maslačak služi za smanjnje masnoća u krvi . Odličan je izbor za revitalizaciju organizma nakon duge i teške zime . Stimuliše apetit , budi tijelo , reguliše metabolizam ragradnje masti i čisti krv od štetnih komponenata . Takođe pomaže i u liječenju stomačnih tegoba ili probavnih smetnji .

Ovaj džem je odličan i za najjače oblike kašlja tj. za bronhitis. Ova smjesa oblaže bronhije i čisti ih i automatski mnogo lakše dolazi do izbacivanja sluzi koja se gomila na plućima i koja otežava disanje. Već smo pomenuli da je džem od maslačka popularno nazvan lijek za kašalj Ova smjesa se obično konzumiraju ujutru, jednom ili dva puta dnevno. Jedna kafena kašika je dovoljna za liječenje kašlja.

Džem od maslačka poseban je preparat koji je preporučljivo konzumirati kada god osetite pad imuniteta ili smetnje u gastrointestinalnom traktu . Kako je maslačak lako dostupan bez problema možete biti sam svoj majstor i proizvesti ovaj izuzetno ukusan i blagotvoran lijek.

Treba ga napraviti dok traje sezona cvjetanja maslačka i maksimalno iskoristiti svu ljekovitost ove biljke. Džem od maslačka je dobar protiv kašlja, a možete ga slobodno davati i dijeci i kao hranu i kao lijek.

maslacak

 

Priprema:

Otkinite 300 do 400 žutih cvjetova, prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 časa. Sutradan dobro iscjedite i sipajte pola litra tople, prokuvane vode, pa kuvajte 20-ak minuta. Dodajte 1 kg šećera, dva sitno isjeckana limuna (može i s korom ako ste je dobro oprali) i kašičicu limuntusa, kuvajte još pet minuta. Kada džem dobije boju meda, skinite s ringle, sačekajte da se ohladi i procjedite kroz gazu. Kuvajte još dva minuta i sipajte u čiste tegle.

Džem od maslačka je najbolje da uzimate ujutro, na prazan stomak, a možete da ga pomešate sa zelenim čajem ako želite da očistite organizam od štetnih satojaka koje su se nakupile tokom zimskih dana. Odličan je i protiv astme i bronhitisa ako se uzimaju dve pune kašike svako jutro na prazan stomak.
Džem je najbolje da uzimate ujutro, na prazan stomak, a možete da ga pomešate sa zelenim čajem ako želite da očistite organizam.

Maslačak sadrži prirodnu supstancu alfa-glukozidazu, koja na prirodan način snižava nivo šećera u krvi, te se zbog toga godinama koristi u terapiji dijabetesa. Obavezno se uzima uz kontrolu ljekara i redovnu provjeru nivoa šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da preparati na bazi ove biljke mogu smanjiti količinu lijekova koje uzimaju osobe s dijabetesom tipa 2. Narodna medicina preporučuje maslačak kao prirodno sredstvo za bolju glikoregulaciju. Za bolju kontrolu dijabetesa potrebno je tokom proljeća, sve vrijeme dok maslačak cvjeta, svakoga dana pojesti po 10 svježih njegovih stabljika. Biljku prethodno operite zajedno sa cvijetom i tek potom odstranite joj cvjetove, a nakon toga stabljiku dobro i polako sažvaćite pre gutanja.


Pročitaj još o Spasonosnom ulju za žene!

http://mozaikmedici.com/clanak/spasonosno-ulje-za-zene-1

 

Naši partneri

Pročitajte još...

14 MAY 2018 Autor: Medicicom

Namirnice koje pomažu borbu protiv Kandide