Jeste li znali da svake emocije traju samo 90 seku

26 FEB 2017
Autor:
Medicicom

Kada nas obuzme bijes jer nas je šef prozvao za neku grešku na poslu za koju nismo mi odgovorni ili tuga jer nismo dobili unapređenje kojem smo se nadali, u našem tijelu se pokreće biohemijska reakcija, čije je trajanje vrlo kratko. U tom trenutku se počinju lučiti hormoni kojima je potrebno svega minut i po da djeluju i da se sami od sebe nakon tog vremena i povuku. Ali postavlja se pitanje, kako to onda da se osjećaj tuge ili bijesa ipak nastavlja i satima, pa nekad i danima i mjesecima nakon tog stresnog događaja?!

Taktika preživljavanja

Hajde da tako neki stresni događaj uporedimo sa životinjama. Kako to one reaguju kada se nađu u životnoj opasnosti? Reagovaće strategijom preživljavanja, a to znači da će pobjeći ili napasti. Tako brze i snažne reakcije omogućavaju upravo hormoni koji se počinju lučiti kada se desi tako neki stresni okidač jer upravo te reakcije osiguravaju preživljavanje. Međutim, kada je opasnost prošla, životinja više ne razmišlja o događaju koji se desio, zapravo ne prevrće mislima po glavi “šta bi bilo, kad bi bilo”. Tijelo životinje se počinje opuštati i ona nastavlja dalje normalno funkcionisati, za razliku od čovjeka koji i dalje nastavlja misliti o događaju koji je već prošao.
Uticaj negativnih misli
Snažne  emocionalne reakcije nam služe u istu svrhu kao i kod životinja – da bismo preživjeli. Sasvim je normalno i za očekivati je da kada se desi nešto što mi smatramo opasnošću, navali bujica emocija koja nas priprema za napad ili povlačenje. U trenutku kada na primer doživimo neopravdan napad kolege sa posla ili nepravednu kritiku prijatelja, neko će reagovati povlačenjem, a neko će imati potrebu da uzvrati istom mjerom ili čak i jače. U tih 90 sekundi koliko je potrebno da se pokrenu ti hormoni koji se stvaraju usljed bujice negativnih emocija će svako od nas reagovati na način na koji smatra da je neophodno kako bi preživjeo. 

Produženo trajanje negativnih emocija

Šta se dešava kada prođe tih 90 sekundi?! Čovjek se mislima vraća na proživljeni događaj – opasnost i na taj način obnavlja stvaranje tih hormona, tako da mislima stvara imitaciju ponovnog stresnog događaja. Nažalost, u tim situacijama se počinjemo sjećati i prošlih sličnih događaja, potencirajući tako samo negativne emocije. Uz takve slične situacije iz prošlosti, naše misli kreću unaprijed kreirati i buduće scenarije, najčešće one najcrnje, a koji su rijetko kad realni. Baš takve misli o budućim scenaijima nastavljaju imitirati stresni događaj koji već davno prošao, ali ga tijelo kroz te hormone i dalje osjeća. I tako se tih 90 sekundi nastavlje produžavati i u sate, dane, nerjetko i mjesece koje smo mogli mnogo prije zaustaviti das mo pametnije reagovali.

Ali kako zaustaviti bujicu negativnih misli?

Kada krene nalet destruktivnih misli, izdržite prvih 90 sekundi da ne reagujete, osim ako niste egzistencijalno ugroženi. Zastanite, povucite ručnu i sačekajte da se ti hormone počnu smirivati.
Kada prođ tih minut i po, a vi i dalje osjećate jake negativne emocije ili one postaju još jače, znajte da tada počinju djelovati misli koje pokreću bujicu novih hormona. Zastanite i utvrdite da li ste već počeli da vrtite po glavi razne negativne scenarije. Naše emocionalne reakcije često mogu biti i rekacija na našu imaginaciju, zamišljanje nečega što ne postoji u realnosti. Kako ćete najbolje napraviti razliku između imaginacije i realnosti? Pitajte sebe: Da li se ovo dešava sada ili ja samo zamišljam da bi se to moglo desiti? Sve što se ne dešava u sadašnjem trenutku je imaginacija.
Ulovite svoje negativne misli i razmislite o tome šta se tačno desilo i da li preuveličavate cijeli događaj, porazgovarajte racionalno sa samim sobom. Zapitajte se da li će vam ti negativni scenariji zaista donjeti nešto dobro ili će samo još više otežati vaše trenutno stanje.


Ukoliko u tom trenutku ipak niste u stanju racionalno sagledati sve šta se desilo, pokušajte uraditi neku fizičku aktinost, nazovite nekog dragog prijatelja, napunite kadu toplom vodom i opustite se, pustite naglas svoju omiljenu muziku,….Uradite bilo šta što vas može najprije opustiti. Nakon toga ćete već biti u stanju da racionalno razmislite o svemu i preduzmete najbolje korake.
Svaka emocija i misao dođe i prođe. Ako se skroz prepustite i ne borite se sa emocijama i mislima one će proći brzo za 90 sekundi i vi se nećete osjećati iscrpljeno i napeto. Što se manje kontrolišete to bolju kontrolu imate nad svojim emocijama i mislima, paradoksalno ali istinito, probajte i vidjećete.

 

Posmatrajte svoje emocije

Naučite da posmatrate svoje emocije, misli i tjelesne reakcije kao neutralni posmatrač, kao neko ko je svjestan ali ne prosuđuje i ne analizira, ne poistovećuje se već samo posmatra i donosi slobodne, svjesne izbore. Naučite da istaknete sebi razliku između fantazije i realnosti. Pustite emocije da dolaze i prolaze, nemojte bježati od njih, naročito od onih najbolnijih. Izbjegavanje bola dovodi do stvaranja i održavanja bola, suočavanje i prihvatanje bola dovodi do njegovog prestanka.

Vježbajte i naučite da zaustavite negativne emocije koje su rezultat nekog stresnog događaja jer ćete na taj način spasiti ne samo svoje psihičko zdravlje već i svoje tijelo jer je stres poguban za zdravlje čovjeka.
 

Naši partneri

Pročitajte još...

17 MAY 2018 Autor: Medicicom

Meditacija za mršavljenje