Kako i zašto praviti prirodnu pastu za zube

12 APR 2017
Autor:
Medicicom

Već nekoliko zadnjih godina spominju se razna nezavisna istraživanja koja su pokazala da se u konvencionalnim pastama za zube nalaze štetni i otrovni sastojci. Problem zubne paste i štetnosti sastojaka je puno izraženiji jer zubnu pastu unosimo direktno u usta i kroz sluznicu, te otrovi brzo ulaze u krvotok.

Zanimljivo je kako cijeli život redovno peremo zube, tri puta na dan (čak i poslije svakog jela) i kako čineći to mislimo da radimo nešto dobro za svoje zdravlje, a ustvari štetimo sebi, živeći u zabludi. Još gore je što to isto učimo i djecu i tjeramo ih da peru zube. Vjerujem da će vas ovaj članak barem potaknuti da pročitate deklaraciju sastojaka na zubnoj pasti. Barem ćete posumnjati i dobro razmisliti. Deklaracije zubnih pasta su zaista slične i manje više iste. Evo najspornijih sastojaka kojih možete pronaći na deklaracijama:

Natrijev lauril sulfat (SLS)

Jedan od najopasnijih sastojaka gotovo svih zubnih pasti, ali i šampona, gelova za tuširanje, losiona i krema je natrijev lauril sulfat (SLS, to jest engl. sodium lauryl sulfate), kojem je svrha stvaranje pjene. Ako se zubna pasta pjeni, vi automatski smatrate da ona i djeluje. SLS nije potreban da bi vaši zubi bili čisti i definitivno je otrov. Osim što iritira kožu i sluznicu, brzo se upija i taloži u organizmu, osobito u tkivu srca, jetre, pluća i mozga. Tvrdi se da svojim štetnim svojstvima može izazvati promjene na DNK. Ovu hemikaliju koriste u laboratorijima kako bi namjerno iritirali kožu prilikom testiranja krema koje liječe kožu.

Natrij fluorid (Fluor)

Ovo je najkontroverzniji sastojak. Ovaj sastojak je poznato sredstvo za prevenciju karijesa te ga dajemo djeci kao prvu stvar ujutro i zadnju stvar na večer. Istraživanja su pokazala kako natrij fluorid uopće ne otklanja niti sprečava nastajanje karijesa, pa naučnici ovaj sastojak sada povezuju s deformacijom zuba, artritisom, alergijskim reakcijama i mnogo nepotrebnih smrti godišnje uzrokovanih rakom koji je nastao upravo zbog natrij fluorida.

Triklosan (pesticid)

To je zapravo klorofenol, kancerogeni spoj koji ometa rad endokrinog sustava i koji se s vremenom akumulira u našem tijelu. Zbog svog antibakterijskog djelovanja također je važan sastojak antimikrobnih sapuna, dezodoransa i sredstava za dezinfekciju i čišćenje. Ima ga i u igračkama, madracima, daskama za WC, odjeći, namještaju i bojama. Između ostalog, ometa aktivnost spolnih hormona i navodno može izazvati kancerogene promjene u stanicama.
Arome (okusi) i boje dodaju se da bi proizvod izgledao i mirisao primamljivije i imao ugodniji okus. Oni ne pomažu u čišćenju vaših zuba. Nekim se proizvodima dodaju dodatne hemikalije kako bi se olakšalo brže oslobađanje arome u ustima – ni one nemaju nikakve veze sa čišćim zubima. Boje se upotrebljavaju da proizvod izgleda privlačnije; npr. titanov dioksid, bijeli pigment i oštro sredstvo koje izaziva nadraženost kože i za koje je utvrđeno da uzrokuje pojavu tumora. Također plave boje E132 i E133 (katran) imaju utvrđena kancerogena i mutacijska svojstva.

Propilen glikol (tekućina za kočnice)

Ovdje je riječ o bezbojnoj tekućini koja je odličan sastojak antifriza (rashladne tekućine motora), tekućine za kočnice, tekućine za odmrzavanje te deterdženta za rublje, a redovno se nalazi u većini pasta za zube te vodicama za ispiranje usta. Ista se povezuje s kontaktnim dermatitisom, oštećenjima bubrega i abnormalnostima kod jetre. Istraživanja su pokazala kako propilen glikol sprečava rast stanica, uzrokuje smetnje u želucu i crijevima, mučnine, glavobolje, povraćanje, zaustavljanje rada središnjeg živčanog sustava, oštećenja staničnih membrana uzrokujući osipe, suhu kožu i površinska oštećenja kože.
Hidrirani silicij-dioksid se upotrebljava kao abrazivno sredstvo. Iako se smatra da je samo silicij u prahu (koji nalazimo u kozmetičkim proizvodima i prašcima za čišćenje) kancerogen ako se udahne, većina zubnih pasta sadrži iste čestice.
Ostali štetni sastojci koji se pojavljuju kao sastojci: razni pirofosfati (sastojci za suzbijanje zubnih naslaga), karbomer (sredstvo sa svojstvima gela), saharin (kancerogeni zaslađivač).

Hvala Bogu na aromaterapiji i našoj Mireli Roguljić Kovačević, aromaterapeutu iz Banjaluke, koja nesebično dijeli znanje kroz raznorazne radionice na kojima učimo o ljepoti i čarobnom svijetu eteričnih ulja. Tako smo nedavno ponovo posjetili jednu njenu radionicu na kojoj nam je Mirela priredila i dolazak Mirele Ilenić, aromaterapeuta iz Zagreba koja nas je naučila da sami pravimo svoju pastu za zube. Jedan od načina da izbjegnete gore navedene otrove je upravo da sami budete kreator svoje paste za zube i kozmetike uopšte.

Mirela Ilinic

 

PRIRODNA PASTA ZA ZUBE

Recept 1
•    13,5 g zelena glina Argital
•    25,75 g  kalcij karbonat (kreda)
•    0,65 g natrij hidrogenkarbonat (soda bikarbona)
•    17,25 g pročišćene vode/hidrolat
•    13,35 g glicerin
•    2 kapi eteričnog ulja kadulje
•    2 kapi eteričnog ulja grejpa

 

prirodna pasta za zube

 

Recept 2
•    0,5 g xanthan gum/guar gum (zgušnjivač za peciva i sosove)
•    3 g glicerin
•    55 g pročišćene vode/hidrolat
•    22 g  kalcij karbonat (kreda)
•    22 g kaolin (glina)
•    2,5 g natrij hidrogenkarbonat (soda bikarbona)
•    4 kapi eteričnog ulja limuna
•    4 kapi eteričnog ulja čajevca

Priprema:
•    Suve sastojke pomješati. Dio vode/hidrolata malo zagrijati i otopiti natrij hidrokarbonat. Dodati glycerin i preliti suve sastojke. Mješati do glatke konzistencije i dodati eterična ulja i pakovati u tubice ili posudice.

 

Mirela R.KovacevicPriroda ima rjesenje za sve, mi smo dio nje i zato joj je se priblizimo.
Volimo je, duplo ce nam vratiti svom svojom velicinom.

Love you, Mirela

 

Pripremila Suzana Kaurin

Radionicu držala: Mirela Ilenić iz Zagreba
https://www.facebook.com/mirela.ilenicstepancic?fref=ts

Radionicu organizovala: Mirela Rguljić Kovačević
https://www.facebook.com/mirela.r.kovacevic?fref=ts 

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

08 JAN 2019 Autor: Medicicom

Eteričnim uljima pobjedite vaginalne infekcije