Kako pravilno disati?

21 MAY 2019
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije blog.fitbit.com

 

 

Najvažnija spojnica između duha i tijela jeste proces disanja - pravilnog disanja

 

Velika većina ljudi i ne razmišlja o procesu disanja, niti shvata koliko bitnu ulogu u našem organizmu ima disanje.

Najjednostavnija definicija disanja je - razmjena gasova živih organizama sa okolinom.  Ono predstavlja spontani, ritmički proces koji nastaje kontrakcijom i relaksacijom mišića, tokom kog se vrši razmjena gasova iz spoljašnje sredine u pluća, i obratno.

Organe za disanje čine pluća i disajni putevi, koji se mogu podijeliti na gornje i donje.

Gornji disajni putevi - nosna duplja, ždrijelo i kao pomoćni put, usna duplja
Donji disajni putevi - grkljan, dušnik i dušnice sa svojim granama

 

Kako pravilno disati

Izvor fotografije znanje.org

 

Glavni organ za disanje su pluća, u kojima se venska krv pretvara u arterijsku. Ona su podijeljenja u dva krila, lijevo i desno, a njihova ukupna težina iznosi 1200-1300 grama. Tokom procesa disanja plućno krilo slijedi pokrete grudnog koša. Snaga skupljanja plućnog krila zavisi od stanja njegove elastičnosti, kao i od površinskog napona.

Kako se odvija proces disanja?

Proces disanja se odvija nesvjesno, ali istovremeno može da bude kontrolisan svjesnim dijelom našeg uma. Postoje tri vrste disanja, a to su: gornje rebarno disanje, donje rebarno disanje i abdominalno disanje Današnji način života (smanjeno kretanje, predugo sjedenje) utiče i na pokretljivost grudnog koša, što dalje remeti cijeli proces disanja. Na ovo dodatno utiče i nepravilno držanje, gdje srećemo osobe sa ramenima povijenm naprijed, savijenom kičmom ka naprijed i opuštenim trbuhom, usljed čega osobe dišu plitko, kratko, samo gornjim dijelom pluća i najčešće disanje se odvija kroz usta.

Ne smije da se zanemari funkcija nosa prilikom disanja, jer se tu vrši zagrijavanje vazduha, čišćenje vazduha, vlaženje vazduha, te sprečavanje ulaska virusa i bakterija. Nije samo fiziološki uticaj disanja bitan, jer disanje odaje i stanje psihe. Pri svakoj promjeni raspoloženja, mijenja se i način disanja. Tokom stresa, prvi savjet je da se duboko udahne i izdahne, a potom donesu odluke. Primjetno je da djeca imaju pravilno disanje, koje se tokom odrastanja, djelovanjem raznih faktora mijenja.

Ono što bi svi trebalo da usvoje jeste donje rebarno i abdominalno disanje, za koje su zaduženi međurebarni mišići i dijafragma. Razlog favorizovanja ovog tipa disanja jeste što je efikasniji, troši manje energije, a unosi se više kiseonika. Zbog toga je od velike važnosti naučiti pravilno disanje, ne samo tokom vježbanja već i u stanju mirovanja. Trbušnim tipom disanja aktivira se veliki broj mišića abdomena, radi se „masaža“ unutrašnjih organa, poboljšava se rad srca, a djelovanjem međurebarnih mišića utiče se na položaj kičmenog stuba. Da bi osoba pravilno udahnula, trbuhom, potrebno je da se ispravi, pomjeri ramena unazad i aktivira mišiće abdomena. Ovakvim stavom osoba daje utisak (i sebi i okolini) da ima dovoljno samopouzdanja, što pozitivno djeluje i na njeno psihičko stanje.

 

kako pravilno disati

Izvor fotografije officialyoga.com

 

Naši partneri

Pročitajte još...

04 FEB 2021 Autor: Medicicom

Spriječite koronu prirodnim aspirinom