Naučnici objasnili kako kancer vara tijelo

16 FEB 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: http://valleysleepcenter.com/

 

Naučnici sa Univerziteta Britanska Kolumbija u Kanadi objasnili su kako ćelije raka uspjevaju da se „sakriju“ od imunog sistema organizma. Kao rezultat toga, veoma lako se formiraju metastaze i maligni tumori se šire po cijelom tijelu. Ćelije raka se vremenom mijenjaju i razvijaju i pri tome su u stanju da prekinu proizvodnju bjelančevine interleukin 33.

 

Bjelančevina Interleukin 33 zadužena za odbranu organizma od kancera

Kada te bjelančevine nestane iz tumora, imuni sistem organizma ne može da prepozna rak i on onda uspjeva da se raširi po cijelom tijelu.
„Interleukin 33 može da bude jedan od prvih imunih biomarkera za rak prostate, i u bliskoj budućnosti planiramo da povećamo broj pacijenata na posmatranju“, rekla je Irina Sarančova, glavni istraživač na katedri za mikrobiologiju i imunologiju.

 

celije karcinoma

Izvor fotografije: http://indianexpress.com/

 

Do sada su naučnici pratili na stotine pacijenata sa rakom prostate ili bubrega i utvrdili da je za pet godina brže došlo do razvoja raka kod pacijenata u čijim tumorima nije zabilježeno prisustvo interleukina 33. Plan je da se istraži da li je moguće pratiti razvoj određenih vrsta karcinoma testirajući pacijente na prisustvo ove bjelančevine.

 

Pronađena efikasna metoda za rano otkrivanje raka

Američki naučnici pronašli su efikasan metod za rano otkrivanje kancera, a studija je objavljena u časopisu „Sajens translejšenel medisin“.

Metoda podrazumjeva uzorkovanje krvi i omogućava da se, na osnovu malog dijela DNK povezanog sa tumorom, prati pojava maligniteta debelog crijeva, dojke, pluća i jajnika. Dijagnostika se zasniva na sortiranju mutacija u DNK prouzrokovanih onkološkim faktorima iz drugih genetskih promena.

 

istrazivanje kancera

Izvor fotografije: https://www.indiegogo.com/

 

„Pokušavamo da pronađemo iglu u plastu sijena, tako da, kada utvrdimo promjenu DNK, želimo da se uvjerimo da je to zaista ono na šta smo mislili“, kaže koautor studije Viktor Velkulesku. Nova tehnologija je testirana kod 138 pacijenata sa ranim stadijumom raka, koji je veoma teško dijagnostikovati u ovoj fazi. Onkološka bolest utvrđena je novom metodom kod 86 pacijenata. Takođe, stručnjaci su provjerili 44 zdrave osobe, a rezultati testiranja na kancer kod njih su bili negativni.

U budućnosti naučnici planiraju da testiraju ovaj sistem ispitivanja kod više pacijenata, a takođe će posvetiti posebnu pažnju dijagnostici zdravstvenog stanja ljudi sa visokim rizikom od onkoloških bolesti, posebno pušača.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

29 NOV 2019 Autor: Medicicom

Sajmovi hrane i zdravog življenja