Njega kože nakon sunčanja

22 JUL 2017
Autor:
Medicicom

Izvor slike: Medicicom

 

Tako je divno izležavati se na blagom suncu – idiličan ljetnji dan. Ali, ništa to ne vrijedi ako ćete se poslije osjećati i izgledati kao rak. Poslije svakog sunčanja koža treba njegu – da bi se oporavila i da biste zadržali svoju lijepu boju.

Trebate imati na umu da je, ma koliko nam bilo korisno sunčanje zbog vitamina D, sunce krivo za 90 odsto bora koje dobijemo tokom života. Zato je potrebno da se njegujete poslije svakog izlaganja suncu da biste usporili njegova loša dejstva, a najbolje iskoristili ona dobra.

Poslije izlaganja suncu koži je potrebna intenzivnija njega. Posvetite joj malo vremena i vratite izgubljenu svježinu i blistavost…
U periodu kada smo se vratili sa ljetovanja i odmora, preplanula koža blijedi i umjesto da zadrži blistavu bronzanu boju, postaje umorna, isušena i na njoj se vide tamne mrlje. Pojavljuju se nove bore, a postojeće su sve vidljivije. Koža izgleda umorno, peruta se, iritirana je, opuštenija, dolazi do pucanja kapilara... Sve ove promjene posljedica su štetnih sunčevih zraka, koji oštećuju DNK kože, čime ćelije postaju disfunkcionalne, prestaju sa proizvodnjom kolagena i elastina, što je posebno problematično imajući u vidu da se oštećene ćelije teško obnavljaju. Stoga je koži posle ljeta neophodna dodatna njega kako bi se oporavila, a ten zablistao i u jesenjim danima. Najvažniji zadatak u tom periodu jeste povratiti balans vlažnosti i masnoća u koži i tretirati nastale promjene i oštećenja.

 
Ishrana kože iznutra

Ulje noćurka, dostupno u kapima ili kapsulama, pokazalo se kao veoma djelotvorno za poboljšanje elastičnosti kože, povećanje njene vlažnosti i čvrstine, a takođe smanjuje iritacije i ton kože čini ujednačenijim. Ono je idealno rješenje za kožu koja je izgubila vlažnost tokom vrelih ljetnjih dana i izlaganja suncu.
Antioksidansi kao što je selen imaju ključnu ulogu u popravljanju oštećenja nastalih uslijed prekomjernog sunčanja. Uzimanje suplemenata redovnoj ishrani koji kombinuju selen sa vitaminima A, C i E najbolji je način da kožu zaštitite od starenja. Iz ishrane bi bilo idealno izbaciti bijeli hljeb, kao i svinjsko i juneće meso. Ove namirnice usporavaju rad probavnog sistema i time dovode do nagomilavanja toksina u organizmu.
Uvedite u ishranu što više svježih namirnica, posebno one bogate antioksidansima – kao što su avokado, masline, borovnice i jagode. Pijte što više sokova od svježe iscjeđenog voća. Zeleni čaj, grožđe i soja sadrže mnogo polifenola i flavonoida, supstanci koje su vješti borci protiv slobodnih radikala, stoga  povećajte unos i ovih namirnica po povratku sa ljetovanja.

 

Režim njege

Izbegavajte umivanje vrućom vodom, jer tako možete oštetiti kapilare, već to učinite mlakom ili hladnom vodom. Dnevni režim „čišćenje, toniranje i vlaženje“ najvažniji je kad prođu vreli dani, s obzirom na to da su pojačano lučenje znoja i stvaranje sebuma i nečistoća na površini kože sigurno ostavili posljedice. Lice možete čistiti i jogurtom, jer skupi losioni, naime, nisu obavezan dio oporavka kože. Čišćenje nanošenjem tankog sloja jogurta pomoći će u hlađenju, zaštiti i obezbeđivanju neophodne vlažnosti, jer ova namirnica sadrži laktozu, kiselinu koja nježno razlaže mrtve ćelije epiderma, zbog čega je savršena kao dodatna pomoć u regeneraciji kože i umirivanju upaljenih dijelova. Ukoliko čišćenje jogurtom uvedete kao redovan dnevni režim njege, očekujte nježniji, zategnutiji izgled i bolju čvrstinu kože.
Bar jednom nedjeljno otvorite pore na licu vrelom parom, kod kuće ili u kozmetičkom salonu. Poslije toga svaka maska ili krema koju nanesete imaće jače dejstvo. Takođe, pozabavite se najugroženijim dijelovima tijela – laktovima, koljenima, petama i šakama. Ništa bolje ne hrani ove izrazito suve dijelove kože od čistog vazelina. Posle svakog tuširanja nanesite ga u tankom sloju i primjetićete razliku već za nekoliko dana.

 

opasnost suncanja

Izvor slike: http://hoanganhhotel.com.vn/

 

Masaža

Ako je vaša koža suva, moguće je da je to posljedica i slabije cirkulacije ili protoka kiseonika. Blaga masaža lica i dijelova tjela na kojima je koža izgubila vlažnost može učiniti čuda. Masaža lica stimuliše kapilare i dovodi kiseonik baš tamo gdje je najpotrebniji. Umočite prste u ulje za masažu kako biste istovremeno nahranili i očistili kožu lica. Samo pet minuta prije spavanja dovoljno je da veoma brzo uočite rezultate.

 

Eksfolijacija – Piling kože

Piling je važan korak u njegovanju kože poslije ljeta, jer tako uklanjate izumrle ćelije epiderma i pripremate kožu za što bolje usvajanje hranljivih sastojaka iz preparata za njegu. Piling kože stimuliše i proizvodnju novog kolagena u dubljim slojevima kože, pa tako utiče i na umanjivanje znakova fotostarenja. Ako želite da uradite profesionalnu eksfolijaciju, dermatolozi predlažu da sačekate do oktobra, kada sunce postaje blaže i ne može naškoditi svježe ogoljenim slojevima kože.

 

Hidratacija

Tokom vrelih letnjih dana koža gubi vlažnost. Dehidratacija je jedan od osnovnih uzroka umornog i izboranog lica. Da biste bili sigurni da ste koži obezbjedili dovoljno vlage, dvaput dnevno nanosite hidrirajuće preparate, a bar dva puta nedeljno hidratantnu masku. U zavisnosti od tipa kože odaberite preparate za hidriranje u obliku gela, losiona ili guste kreme. Kožu nahranite iznutra tako što ćete unositi dovoljno tečnosti. Pored vode pijte i blage biljne čajeve, poput kamilice, koja ima umirujuće dejstvo.

Mirela Ilenić, fitoaromaterapeut kaže da  su posljedica sunca, mora i vjetra gubitak vlage u gornjim slojevima kože koji dovodi do dehidracije u dubljim slojevima koja je potrebna za održavanje važnih funkcija – međustanična izmjena tvari i proizvodnja kolagena i elastina, a o njima ovisi čvrstoća i tonus kože.
Slobodni radikali – oštećuju stanično tkivo, oslabljuju gradivna vlakna, stanjuju kožu – gubi tonus – stvaraju se sitni nabori koji s vremenom postaju dublje bore, a koža osjetljiva, kaže Mirela.

U ovom tekstu dijelimo sa vama fenomenalne recepte Mirele Ilenić kako i na koji način da njegujete kožu nakon sunčanja. Njene proizvode od prirodne kozmetike možete pratiti na njenoj facebook stranici Mireille aromatherapy.

 

njega koze nakon suncanja

Izvor slike: http://www.sitedebelezaemoda.com.br/

 

 

•    Piling za tijelo nakon sunčanja


1.    karite maslac 43,6 g
2.    ulje konoplje 10,0 g
3.    ulje marelice 30,0 g
4.    marelica zrnca 15,0 g
5.    mirisi kozmetički 1,0 g
6.    Co2 ružmarin topiv u ulju 0,4 g

•    Maslac za tijelo nakon sunčanja


1.    ulje kokosa 67,4 g
2.    ulje šljive 5,0 g
3.    cetilni alcohol 10,0 g
4.    stearinska kiselina 10,0 g
5.    miris kozmetički Ylang 0,5 g
6.    eterično ulje slatke naranče 1,5 g
7.    vitamin F forte 5,0 g
8.    Co2 ružmarin topiv u ulju 0,6 g

•    Losion za tijelo nakon sunčanja


1.    simulgel 3 g
2.    ulje riže 10 g
3.    ulje pamuka 15 g
4.    hygroplex 5 g
5.    bipure 5 g
6.    geogard 221  0,8 g
7.    voda pročišćena 61,2 g

Kako bismo od sunčanja izvukli sve one najkvalitetnije koristi, a izbjegli stvaranje bora koje je u tom period intenzivno, najvažniji zadatak nakon ljetovanja jeste povratiti balans vlažnosti i masnoća u koži i tretirati nastale promjene i oštećenja.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

08 JAN 2019 Autor: Medicicom

Eteričnim uljima pobjedite vaginalne infekcije