Prirodnim sredstvima se riješite mučnine u putu

14 MAY 2018
Autor:
Medicicom

 

Izvor fotografije: https://www.pinterest.com/

 
 
Zašto nastaje mučnina tokom putovanja?

Na primjer, kada se vozimo u automobilu mi sjedimo i naš centar za ravnotežu detektuje mirovanje, dok gledamo kroz prozor vid nam šalje poruke da se krećemo. Ovako pomješane poruke stižu do našeg mozga pri čemu počinju da se javljaju simptomi bolesti kretanja – muka, gađenje, povraćanje i ostalo jer naš mozak detektuje da nešto nije prirodno. I ovaj poremećaj se zove kinetoza.

Kinetoza je bolest kretanja koja nastaje u transportnim vozilima, a koja rezultira neugodnim simptomima poput vrtoglavice, slabosti, mučnine i potrebe za povraćanjem. Ovi se simptomi mogu liječiti tabletama protiv mučnine, akupresurnim narukvicama, ali i prirodnim sredstvima.

Ovaj poremećaj se češće javlja kod osjetljivije populacije kao što su žene i dijeca.

 

mucnina kod dece

Izvor fotografije: http://www.diarysehat.info/

 

Posljedice kinetoze

Kinetozi su sklone i osobe koje boluju od: migrenoznih glavobolja, šizofrenije, gastrointestinalnih poremećaja, osobe koje se teško orijentišu u prostoru i koje su osjetljive na različite mirise.
Oni koji su skloni ovom poremećaju mogu doživeti simptome i kada nisu u nekom prevoznom sredstvu – npr. kada igraju kompjuterske igrice.

Najčešće prepisivani lijekovi su: Dimenhidranat, Promazin i Skopolamin. Piju se pola sata prije putovanja, da ne bi došlo do njihovog izbacivanja povraćanjem. Najčešće negativne pojave ovih lijekova su: pospanost, ošamućenost, suvoća usta, žeđ i vrtoglavica, što put može da pretvori u spavanje i trčanje u WC.

Ovdje navodimo neke „kućne lijekove“ za mučninu koje možete koristiti kada putujete sa porodicom.

1. Đumbir

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da je đumbir izvrstan lijek protiv mučnine. On učinkovito smanjuje neugodne posljedice bez obzira konzumirate li ga u svježem ili sušenom izdanju. Dovoljno je pojesti mali komadić svježeg đumbira (ne više od kockice 1x1 centimetar) pola sata prije putovanja, ili s nešto tekućine unijeti pola žličice đumbira u prahu, te se tako spasiti od mučnine tijekom naredna četiri sata.

U Utahu je provedeno istraživanje gdje su ispitanicima prvo dali lijek protiv mučnine Dramamin.
Niti jedan ispitanik koji je uzeo lijek nije izdržao na vrtuljku duže od šest minuta. Korištenjem đumbira, vrijeme na vrtuljku bez mučnine se povećalo za 40%.

 

djumbir

Izvor fotografije: https://www.potentash.com/

 

Drugo istraživanje  je provedeno  na danskim mornaričkim kadetima na nemirnom moru. Utvrđeno je da je kod 72 posto ispitanika koji su uzeli pola žličice đumbira u prahu povraćanje smanjeno, a kod 38 posto je pružio kompletnu zaštitu od morske bolesti.

Zaštita je počela djelovati nakon 25 minuta, a trajala je četiri sata.
Velika prednost đumbira je što ne izaziva nuspojave. Zato je đumbir dobra alternativa modernim lijekovima koji ostavljaju  neugodne posljedice. Keksi od đumbira i piće začinjeno njime dostatni su za sprečavanje mučnine. Također ga možete konzumirati u svježem obliku - jedan mali komadić je dovoljan.

2. Biljne grickalice

Ovaj lijek koji predlažemo je prilično jednostavan, ali će vam trebati neko vrijeme da ga napravite, mada je zaista vrijedan toga. Jedna grickalica koju možete koristiti su žvake od đumbira. Korjen đumbira se vijekovima koristi protiv mučnine i morskih bolesti. Zato je vrlo efikasan kada vas muči morska bolest.

biljne grickalice

Izvor fotografije: https://www.pinterest.com/

 

3.  Prirodni čajevi


Pijte čaj jer on ima umirujuće djelovanje. Mučninu možete riješiti i ispijanjem čaja od kamilice, koji će umiriti eventualna grčenja i bolove u želucu. Protiv mučnine pomaže i čaj od paprene metvice, kadulje, lavande te ruže. Pripremite čaj na uobičajeni način, ali mu nemojte dodavati šećera ili meda jer bi slatkoća mogla izazvati suprotan učinak od željenog. 

•    Cimet (Cinamonum officinale) pola kafene kašičice ili još bolje komadić neusitnjene kore (jedan centimetar)
•    Nana (Mentha piperita) dvije kafene kašičice
•    Matičnjak (Melissa officinale) dvije kafene kašičice

Najbolje biljke za mučninu su...

•    menta
•    kamilica
•    lavanda
•    ruža
•    kadulja

menta

Izvor fotografije: http://floraart.com.hr/Kod povraćanja pomaže...
•    pelin
•    čkalj
•    kamilica
•    srčanik
•    matičnjak
•    šljiva
•    trnjina

4. Eterično ulje paprene metvice

Da bi spriječili mučninu na putovanju, možete posegnuti i za eteričnim uljem paprene metvice. Stavite jednu do dvije kapi ovog eteričnog ulja na maramicu pola sata prije putovanja, pa duboko udišite kroz nju. Po potrebi isto možete ponoviti i tijekom putovanja ako ponovo osjetite neugodne simptome.

Eterično ulje paprene metvice povisuje krvni tlak pa se ovaj način ublažavanja mučnine ne preporučuje trudnicama, dojiljama, maloj djeci niti osobama koje pate od visokog krvnog tlaka.

etericno ulje paprene metvice

Izvor fotografije: http://silhouettescafe.com/

 

Savjeti kako smanjiti intenzitet mučnina

Sjedite u sredinu prevoznog sredstva (avion, autobus, brod), tada je osjećaj pokreta najmanji
 
– zauzmite polusjedeći položaj (koliko vam putnici iza vas dozvoljavaju)
 
– smanjite pokrete glavom i gledajte u daljinu (i razmišljajte o nečemu lijepom)
 
– bez čitanja knjiga, novina i gledanja u telefon (pogoršava se konfliktna poruka od strane vida)
 
– obezbjedite dotok svježeg vazduha
 
– jedite mali i lagan obrok prije putovanja
 
– tokom putovanja jedite baš kada ste stvarno gladni
 
– bez alkohola, gaziranih pića i limuna (povećava se lučenje želudačne kiseline)

 

putovanje

Izvor fotografije: https://www.eatthis.com/
 
 
Naoružani prirodnim preparatima, slobodno se bezbrižno možete uputiti ka željenoj destinaciji.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

30 APR 2019 Autor: Medicicom

Hren - za sidanje sala sa stomaka