Smijem li vježbati u trudnoći?

29 SEP 2021
Autor:
Medicicom

                                                                                                                                               

Jedno od čestih pitanja za fizioterapeute je da li se smije vježbati u trudnoći. Istovremeno, tu je i najčešća zabluda - da je trudnoća kontraindikacija za redovno vježbanje. 

Prije svakog vježbanja, potrebno je konsultovati se sa ljekarom. Ljekar prema svojoj procjeni daje saglasnost za obavljanje kineziterapijskog tretmana. Kada je sigurno da trudnica smije da vježba, od izuzetne je važnosti da je pod nadzorom stručnog lica – fizioterapeuta. Fizioterapeut prati trudnicu, njeno opšte zdravstveno stanje, dozira napor i pravi plan vježbi.

Tokom trudnoće, u tijelu se odvijaju razne promjene, od estetskih do hormonalnih, koje potom utiču na cijelo tijelo. Da bi se trudnica lakše nosila sa novonastalom situacijom, redovno vježbanje igra veliku ulogu. Nemali je broj benefita koje vježbanje donosi. Osim fizičkog djelovanja vježbi, one doprinose i boljem psihičkom stanju trudnica. 

Neki od benefita vježbanja u trudnoći:

֍ poboljšanje cirkulacije

֍ održanje kondicije

֍ smanjenje stresa

֍ obuka relaksaciji

֍ poboljšanje držanja 

֍ povećanje izdržljivosti (koja je neophodna pri porodu)

֍ smanjuje bol u leđima

֍ jača mišiće karličnog dna

֍ povečanje elastičnosti mišića karlice

֍ povećanje mobilnosti zglobova karlice

֍ ubrzavanje venskog krvotoka

֍ jača mišiće leđa

֍ održava i poboljšava elastičnost

֍ smanjuje tegobe sa opstipacijom

֍ pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine tokom trudnoće

֍ pomaže lakšem i bržem oporavku nakon poroda

Bez obzira da li je trudnica bila fizički aktivna i prije poroda, vježbanje u trudnoći je svakako poželjno (ukoliko postoji saglasnost ljekara). Fizioterapeut kreira kineziterapijski plan za svaku trudnicu individualno, a pri tome će obratiti pažnju na sljedeće:

֍ puls trudnice

֍ doziranje dodatnog napora

֍ upotrebu pomagala za vježbanje

֍ trajanje svake vježbe pojedinačno

֍ trajanje ukupnog treniga

֍ znakove zamora

֍ pravilno disanje

֍ pravilan početni položaj

֍ pravilan položaj tokom cijele amplitude pokreta

֍ pravilan i pravovremeni odmor

֍ dovoljnu hidrataciju 

 

Osim klasičnog kineziterapijskog programa fizioterapeut može da uključi i druge vidove vježbanja, poput joga vježbi, pilatesa, aerobika, vježbanja u vodi i hodanja. Dizanje teškog tereta, penjanje na visoku nadmorsku visinu, ronjenje, te iscrpljujući aerobni treninzi nisu preporučljivi tokom cijelog perioda trajanja trudnoće. Kineziterapijski program obuhvata vježbe relaksacije, vježbe za jačanje mišića i povećanje mobilnosti kičmenog stuba, vježbe za jačanje mišića i povećanje mobilnosti karlice, vježbe za poboljšanje cirkulacije, vježbe za održanje pravilne posture tokom trudnoće i kondicione vježbe. U kineziterapijski program tokom trudnoće najčešće se uvode i vježbe pravilnog disanja i napinjanja tokom kontrakcija, koje služe kao priprema trudnice za porod. Svaki vid fizičke aktivnosti treba da bude kontrolisan i dogovoren u saradnji sa stručnjakom, jer je trudnoća izuzetno osjetljiv period za bebu i majku, te se mora obratiti posebna pažnja. 

Pored dobrobiti koje vježbanje ima za majku i bebu, ukoliko se u vježbanje uključe i budući očevi i djeca (ako trudnica već ima starije djete), doprinosi se promociji zdravih životnih navika, povezivanju partnera i razvijanju pozitivnih emocionalnih odnosa. Zajedničko vježbanje može da bude zdrava porodična zabava. 

Ukoliko trudnica radi, neophodno je da izbjegava predugo stanjaje i sjedenje, mora često mijenjati položaj, treba da ispravi leđa i da uvijek pazi na držanje. Istovremeno mora da pazi na pravilnu ishranu i redovnu hidrataciju. 

Trudnoća je fiziološko stanje i prema tome se treba tako i postupati. Zato je potrebno što manje stresa i napetosti, a više uživanja u svakom momentu stvaranja novog bića u tijelu majke.

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

04 FEB 2024 Autor: Medicicom

Kako na vrijeme otkriti bolest?