Sok, džem i slatko od medonosnog bagrema

11 MAY 2018
Autor:
Medicicom

 

Sezona bijelog bagrema je počela, a dok je ovo čudesno i mirišljavo drvo u cvatu, idealna je prilika da probate ove izvrstne recepte neponovljivog ukusa i prava je šteta da njegov zdravi i mirisni cvijet ne uključite u ishranu vaše porodice. Bijeli mirišljavi cvjetovi izlučuju mnogo nektara, a ukusni su i kao sok, čaj, u salatama ili pohovani. Sadrže puno vitamina C, eterična ulja, smole, flavonski gligozid, akacin.

Da li ste znali da su svi djelovi bagrema otrovni, osim cvjetova?

Kora je posebno toksična, jer sadrži toksalbumin robin i toksalbumin fazin, koji razaraju eritrocite kod nekih životinja, a naročito kod konja. Zbog ovoga, štala nikada ne treba da sadrži dijelove koji su napravljeni od bagrema, jer su zabeleženi slučajevi gde su se konji otrovali time što su glodali ogradu kojom su bili okruženi.

U narodu cvijet se koristi kod prehlade, gripa, grčeva u želucu i stomaku, kao i kod glavobolje i za bolje lučenje žuči. Cvjetovi snižavaju holesterol i imaju diuretičko i laksativno dejstvo.

 

cvijet bagrema

 

Kako sačuvati ljekovitost cvjetova bagrema?

Ali, cvjetovi sadrže mnoga ljekovita svojstva i tek nešto malo otrovnog robinina koji termičkom obradom i sušenjem potpuno nestaje. Cijeli grozdovi bagrema se beru čim procvjeta i zajedno sa stabljikom se suše na toplom i sjenovitom mijestu ili u rerni na 40 stepeni. Nakon sušenja, cvjetovi se odvoje i čuvaju u kartonskoj kutiji ili papirnoj kesi na suvom i tamnom mestu.

Svježi sok od bagrema - ništa slađe nećete probati ovog proleća!

Osim što je ukusan, sok od bagrema je zrav napitak koji se lako pravi.Mada se od bagrema može praviti sirup na isti način kao i od cvetova zove, mi vam predlažemo da probate i sveži sok od bagrema u kome ostaju očuvana sva hranljiva i lekovita svojstva ove biljke.

Postupak je sljedeći: Cvjetovi bagrema najprije se beru dok se još otvaraju, jer su tada najbogatiji zdravim sastojcima. Ubrane grozdove ređajte u staklene tegle, dok se ne napune.

Prokuvajte vodu i ostavite da se ohladi, a zatim napunite tegle vodom, u svaku dodajte sok od jednog limuna, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga sok procjedite i dodajte meda taman toliko da sok bude malo jače sladak, jer se pre služenja razblažuje sa vodom u razmjeri 1:1. 

Od svake tegle dobićete oko pola litre čistog soka, što znači da prilikom miješanja sa vodom dobijate 1 litar soka po tegli. Sok treba piti odmah, a do upotrebe ga čuvajte u frižideru, najviše nekoliko nedjelja.

 

sok od bagrema

 


Džem od bagrema

Sastojci:
•    1-1,5 kg cvjetova bagrema
•    2 kg šećera
•    3 krupna, zrela limuna

 

dzem od bagrema

 

Priprema:

Očistite cvjetove tako da ostanu samo latice, operite ih temeljno u hladnoj vodi. Skuvajte sirup od vode, šećera i limuna sečenog na kolutove, dodajte dobro ocjeđene latice i kuvajte 20-30 minuta. Isprobajte da li je kuvan tako što ćete kanuti malo tečnosti u hladnu vodu - kapljica treba da očvrsne. Sipajte u sterilisane vruće tegle, zatvorite i okrenite na poklopac. Neka tako stoje bar pet minuta, a zatim ih umotajte u toplo ćebe i ostavite da se ohlade.

Bagremov čaj

Jednu kašiku suvih i usitnjenih cvjetova preliti sa 2,5 dl kipuće vode, ostaviti pokopljeno 15 minuta i procjediti.

 

sok od bagrema

 

Slatko od bagrema

Kad zamirišu slatko i džem od bagrema, u srcu zatrepere uspomene na detinjstvo i najlepše bakine poslastice...
•    1/2 l vode
•    60 g latica bagremovog cvijeta
•    1 kg šećera
•    kesica limuntusa

Priprema: Latice stavite u ključalu vodu i kuvajte ih desetak minuta. Dodajte šećer i kuvajte kao svako drugo slatko, dok ne postane veoma gusto. U gotovo slatko sipajte limuntus i ostavite da pusti još koji ključ. Tad ga skinite s vatre, operite, pokrijte mokrom krpom i ostavite da prenoći. Sutradan ga sipajte u tegle.

 

  

Naši partneri

Pročitajte još...

31 JUL 2018 Autor: Medicicom

Rafting-avantura koja liječi depresiju