Stomatologija

28 APR 2018
Autor:
Medicicom

20. mart 2018.
Svjetski dan oralnog zdravlja

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja koji se obilježava 20. marta, Javna zdravstvena ustanova Zavod za stomatologiju, uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u ponedjeljak 19. marta 2018. godine organizovala je prigodan program za djecu u JU Centar „Zaštiti me“ u Banjaluci. Obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja koje organizuje Zavod za stomatologiju, a uz podršku resornog ministarstva, postalo je tradicija s ciljem promocije zdravlja usta i zuba.
Uz promotivne i edukativne aktivnosti u kojima su učestvovali zaposleni Zavoda za stomatologiju, svim učesnicima Centra podijeljeno je 155 poklon paketa – setova za oralnu higijenu koji sadrže četkicu za zube, pastu za zube, toaletnu čašu, pješčani sat i slikovno uputstvo za pravilno pranje zuba, koji su obezbijeđeni putem donacija poslovnih partnera Zavoda.
Direktor Zavoda za stomatologiju mr Ranka Knežević, spec. dr stomatologije, izjavila je da oralno zdravlje ima veliki značaj za opšte zdravlje organizma jer se u zubnom plaku nalazi veliki broj bakterija koje su uzročnici oboljenja usta i zuba, a mogu da dovedu do oboljenja cjelokupnog organizma.
“Preventivne mjere imaju veliki značaj u očuvanju oralnog zdravlja, a naročito su važne kod trudnica i djece predškolskog uzrasta. Zdrava usna duplja kod malog djeteta je predispozicija za zdrave mliječne zube, što je uslov za zdrave stalne zube”, izjavila je dr Knežević.
Predstavnica Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Marina Milovanović izjavila je da resorno ministarstvo podržava aktivnosti koje imaju za cilj da podignu nivo brige o oralnom zdravlju stanovništva.
“Usta su ogledalo koje odražava opšte zdravlje organizma i zato je važno podstaći brigu o oralnom zdravlju u najranijoj dobi djece, jer se tada usvajaju i razvijaju svi životni stilovi”, rekla je Milovanovićeva.
Direktor Javne ustanove Centar “Zaštiti me” Zorica Kuzmanović Vasilić istakla je značaj obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja u ovoj ustanovi u kojoj se vaspitavaju i obrazuju djeca sa smetnjama u razvoju iz cijele Republike Srpske.
“Ova edukativna radionica ima veliki značaj za naše mališane kako za njihovo zdravlje, tako i za njihovu socijalizaciju”, rekla je Vasilićeva.
Zaposleni Zavoda za stomatologiju u svom svakodnevnom radu promovišu značaj oralnog zdravlja i oralne higijene, doprinoseći tako povećanju nivoa svijesti o važnosti oralnog zdravlja za cjelokupno zdravlje i kvalitet života.
Oralno zdravlje je izuzetno važno ne samo zbog lijepog osmijeha, već i zbog njegove uloge u opštem zdravlju te dobrobiti cjelokupnog organizma. Podaci ukazuju na izuzetno lošu epidemiološku situaciju vezanu za oralno zdravlje. U uzrastu do dvije godine već 30% djece boluje od karijesa mliječnih zuba, dok je kod 90% šestogodišnjaka ustanovljen karijes mliječnih zuba. U uzrastu od 12 godina utvrđeno je čak sedam oboljelih zuba po djetetu. Istraživanja pokazuju da čak 87% majki u toku trudnoće i prve godine života djeteta nije dobilo nikakve informacije o značaju i načinu očuvanja oralnog zdravlja te da najveći broj djece nije imao pregled u toku prve godine života tokom koga bi se roditeljima dala uputstva o načinu održavanja higijene usne duplje kod njihovog djeteta. Ovo treba naglasiti iz razloga što usna duplja sa karioznim zubima mliječne denticije predstavlja izuzetno nepovoljnu sredinu za rast zuba stalne denticije, a koji niču u uzrastu od šest godina. Sve ovo ukazuje da je sa prevencijom neophodno početi već u prvoj godini života djeteta, kako bi se roditelji edukovali o pravilnom načinu održavanja oralne higijene, odnosno zdravlja usta i zuba svoje djece. Veoma je važno da djeca u najranijem uzrastu usvoje zdrave navike o održavanju higijene usne duplje.
Karijes i parodontopatija su najrasprostranjenija oboljenja u usnoj duplji koja nastaju usljed nezdravih navika u ishrani i neadekvatnog održavanja oralne higijene, a riječ je o oboljenjima koja se veoma lako odgovarajućim preventivnim metodama mogu spriječiti. U nastanku karijesa veoma važnu ulogu imaju bakterije koje dovode do pojave karijesa ukoliko oralna higijena nije adekvatna, odnosno ukoliko je prisutan plak na zubima. Ništa manje bitnu ulogu u nastanku karijesa nemaju ni druga rizična ponašanja kao što su: prečesta konzumacija rafinisanih ugljenih hidrata, korišćenje zaslađenih i gaziranih napitaka što dovodi do iscrpljivanja puferskog sistema pljuvačke, gdje kisela sredina pogoduje nastanku karijesa, a koji, ukoliko se ne liječi, dovodi do pojave bola, infekcije i, u krajnjem slučaju, do gubitka zuba. Osim karijesa, važno je spomenuti i ostala oralna oboljenja, kao što je parodontopatija koja kao krajnji ishod, takođe, vodi gubitku zuba te razni oralni karcinomi koji se dosta rijetko spominju, a koji spadaju među 10 najčešćih vrsta karcinoma. Kada se sve ovo uzme u obzir, vidi se koliko su bitne redovne kontrole kod stomatologa, bilo da je riječ o djeci ili odraslim osobama. Danas, kada se sa sigurnošću zna da pojedine bakterije iz dentalnog plaka, prodorom u krvotok, mogu dovesti do određenih autoimunih reakcija koje se povezuju sa kardiovaskularnim promjenama, dijabetesom, reumatoidnim artritisom, čak i sa nekim vrstama karcinoma, vidi se kolika je važnost oralnog zdravlja.
Edukacija stanovništva o značaju i načinu očuvanja oralnog zdravlja jako je bitan momenat u prevenciji. Oboljenja zuba i njihove komplikacije otežavaju normalnu ishranu, utiču na rast i razvoj cjelokupnog organizma ne samo zbog toga što uzrokuju bol, već i iz razloga što neliječeni karozni zubi mogu da dovedu do pojave teških infekcija. Narušena estetika i posljedični uticaj na socijalizaciju su najmanji problem.
Višedecenijska praksa iz velikog broja zemalja, kao i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), nedvosmisleno pokazuju da je primjenom organizovanih preventivnih mjera potpuno izvodljivo staviti karijes pod kontrolu, povećati zadovoljstvo građana i značajno umanjiti troškove namijenjene za stomatološku zdravstvenu zaštitu.

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

28 APR 2018 Autor: Medicicom

Riječ urednika