Zdravstvo

22 DEC 2021
Autor:
Medicicom

Alarm: U Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske sve više hospitalizovanih osoba mlađe životne dobi

Nevakcinisani pacijenti protiv virusa korona su najugroženiji

Četvrti talas virusa korona, koji je zahvatio cijeli svijet pa tako i Republiku Srpsku, pogodio je najviše osobe srednje životne dobi. Zabrinjavajući je podatak da je 99% pacijenata koji su zbog teških kliničkih slika završili kao najteži bolesnici - nevakcinisano. 

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Peđa Kovačević je rekao da je od avgusta ove godine evidentan povećan priliv mlađih osoba, oboljelih od virusa korona, na ovu kliniku.

Na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane u Banjaluci tokom novembra bilo hospitalizovano u prosjeku oko 40 životno ugroženih pacijenata, što u ovom talasu predstavlja najveći broj kritično oboljelih.

„Jedan od razloga je i taj što su mlađe osobe u manjem procentu vakcinisane, dok su stariji preko 60 godina u većem omjeru primili vakcinu i sve rjeđe imaju teške kliničke slike. Alarmantan znak i ono što je zastrašujuće jeste da smo imali mladih pacijenata koji su priključeni na takozvana ‘vještačka pluća’“, istakao je dr Kovačević.

Naglasio je da delta soj, pored mladih, najviše ugrožava trudnice, kao i osobe sa dijabetesom i hipertenzijom.

Šef Odjeljenja intenzivnog liječenja Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane dr Danica Momčičević je rekla da je u Klinici i dalje veliki broj prijema svakodnevno.

„Imali smo konstantan broj od 40 do 50 pacijenata tokom novembra. Znači, jedan dio pacijenata otpustimo, a drugi dio primimo. Nažalost, imamo i smrtne ishode, a skoro svi su nevakcinisani“, istakla je Momčičevićeva.

Najmlađi pacijent na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske je 2000. godište i nije vakcinisan, izjavio je doktor Saša Dragić.

„Apelujem na sve grupe stanovništva da se vakcinišu jer je to jedini način da se ovoj pandemiji stane ukraj“, rekao je dr Dragić.

Dr Milka Jandrić ističe da „ako se bori samo petina stanovništva, koja je vakcinisana, to nije borba već predaja.

„Na Intenzivnoj njezi smo imali i porodilje i njihovo stanje je bilo jako teško. To su sve pacijenti koji ne mogu da dišu, koji imaju upalu pluća. Mi smo zemlja sa veoma niskom stopom vakcinisanih, tek 30 odsto, što je poražavajuće“, upozorila je Jandrićeva.

Načelnica Urgentnog centra Slavica Zeljković je izjavila da je samo u prvih deset dana novembra pregledano 1.000 pacijenata i da je došlo do naglog skoka oboljelih.

„To su uglavnom nevakcinisani pacijenti. Neki od njih po samom prijemu zahtijevaju mehaničku ventilaciju“, rekla je Zeljkovićeva.

Ona je dodala da sva pitanja koja muče građane u vezi s vakcinacijom mogu dobiti od ljekara i medicinskog osoblja, a da odgovore ne traže po društvenim mrežama.

„Neprosvećenost našeg naroda dovodi do toga da ljudi traže savjete na neprimjerenim mjestima. Molim građane da vjeruju ljekarima“, rekla je Zeljkovićeva.

Prof. dr. Vlado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske, je dodao da brojke najbolje govore o opravdanosti apela zdravstvenih radnika da se građani što prije vakcinišu, „Ako želimo da zaustavimo pandemiju, boljeg izbora od vakcinacije nemamo“.

Saradnici za informisanje UKC RS

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

22 DEC 2021 Autor: Medicicom

Uvodna reč