Zdravstvo Srbije

22 FEB 2021
Autor:
Medicicom

Uspeh pančevačkog tima lekara ušao u evropske medicinske zbornike 

Poduhvat Opšte bolnice Pančevo za medicinske anale

Kovid - trudnica, bila na respiratoru bez svesti mesec dana. Porođena carskim rezom, majka i beba odlično. Živi, zdravi i vitalni se vratili kući

Početkom novembra, prošle godine, usred Kovid 19 - epidemije, u Opštu bolnicu u Pančevu javila se trudnica sa korona simptomima. Ubrzo je stavljena na aparat za veštačko disanje - respirator. Nakon nekoliko dana, dok je bila na respiratoru, lekari su uradili carski rez i rodila se zdrava i vitalna beba muškog pola. Majka je ostala na respiratoru, bez svesti još mesec dana. Posle sedam nedelja je prvi put videla svoje dete. Ovo je bio jedinstven medicinski poduhvat lekara pančevačke bolnice, koji ulazi u anale naše, ali i evropske medicine.

Opštu bolnicu u Pančevu, koja je Kovid centar već jedanaest meseci, uspešno vodi direktor dr Slobodan Ovuka. 

Doktora Slobodana Ovuku koji je sve vreme bdio nad celim slučajem, pitali smo kako se to dogodilo?

Naša porodilja, zapravo trudnica, bila je primljena u Kovid bolnicu - Pančevo 5. novembra prošle godine zbog upale pluća, uzrokovane virusom korona. Od ulaska u bolnicu lečena je od pneuomonije, a paralelno s tim smo pratili intenzivno stanje ploda i stanje majke. Uradili smo ginekološki ultrazvuk, CTG u više navrata u toku dana, pratili smo stanje ploda koje je bilo dobro. Ono što nam je diktiralo čitav tretman bilo je naglo pogoršanje kliničke slike koje se dešavalo u noći između sedmog i osmog novembra, tako da je porasla enormna potreba za kiseonikom. Upala pluća - primenjeni su svi terapijski protokoli po pitanju Kovida -19. To nije dalo željeni rezultat, dolazilo je do komplikacija u smislu pluća, nedostatka vazduha, kiseonika, padala je saturacija kiseonika u krvi i to nas je uslovilo time da odlučimo da prekinemo trudnoću, to jest da ženu porodimo, ne bi li s jedne strane dali plodu maksimalnu mogućnost i zaštitu da se adaptira na vanmaterični život, a s druge strane da može i sama majka da se posveti borbi za očuvanje svog zdravlja. 

Prilikom carskog reza, pošto nije bilo uslova za spinalnu anesteziju, intubirana je pacijentkinja, uvedena u opštu anesteziju, urađen je carski rez. Rođena je beba muškog pola koja je bila vitalna i dobra. Beba nije bila nijednog sekunda životno ugrožena. Tad nam je preostala teška borba za majčino zdravlje. Posle operacije nije bilo uslova da se izvadi tubus, da se žena razbudi, pošto je saturacija kiseonikom dramatično padala, jedini način da se sačuva život je bio da ostane intubirana, da ostane na mašini za veštačko disanje, respiratioru. To smo tako radili narednih mesec dana, čekajući, želeći i radeći sve ono što je savremena srpska medicina u Kovid - sistemu usvojila. Svi naši napori i svakodnevne konsultacije stručnog tima, bile su usmerene na to, da pokušamo da je vratimo u život i da to dete ima majku. Narednih dana bilo je jako teško i u nekim momentima izuzetno kritično.

Nalazi koje smo radili svakodnevno ukazivali su na jedno izuzetno teško opšte stanje. U nekoliko navrata smo radili skener i rendgene pluća vrlo često. Ti snimci pluća bilo na rendgenu ili skeneru, nisu bili ohrabrujući. Ali nismo popuštali, pošto smo imali preko mašine za veštačko disanje maksimalnu koncentraciju kiseonika u tkivima, uzdali smo se u njenu mladost i snagu da to sve izdrži. Tako da smo nakon 25-26. dana borbe na respiratoru pokušali da je budimo, posle nekoliko dana uspeli smo da je probudimo, izvadimo tubus i postignemo željenu oksigenaciju tkiva i da je prebacimo na Odeljenje ginekologije, gde je bila do potpunog oporavka. Tako je porodilja - majka otišla kući živa i zdrava, nekoliko dana posle Nove godine. Više od mesec dana je trajala ta borba na respiratoru. To je veliki uspeh i sreća. Izuzetno je retko da se neko nakon 30 dana skine sa respiratora i da preživi, a kamoli da preživi bez ikakvih posledica. Na svu sreću, ona nema posledice i time je postignut naš maksimalan cilj. 

Ponosni smo na kompletan sastav ekipe koja je tih 30 dana brinula o pacijentkinji. Pre svega, osoblje intenzivne nege i anesteziolozi, ali su tu bili uključeni i laboratorija, radiologija, pulmolozi, infektolozi i ginekolozi. Postoperativni ginekološki tok je bio besprekoran, to je bilo ohrabrujuće, tu nismo imali problem. Nikakvih infekcija nije bilo, sve je bilo kao u najboljim carskim rezovima. S te strane nismo imali problem.

Uspeh je rezultat multidisciplinarnog pristupa. Živa i zdrava majka, koja se vratila kući svojoj deci, pošto pored novorođene bebe ima i starijeg sina. Bilo je teških momenata kada smo je gledali na respiratoru, ali smo u dubini duše verovali da ćemo je izvući i da će priča imati srećan kraj.

Posle porođaja carskim rezom šta je bilo s bebom?

Beba muškog pola, rođena je 8. novembra prošle godine, u dobrom opštem stanju sa dobrom vitalnom ocenom. Beba je otpuštena kući na dalju brigu kod oca, starijeg brata i porodice. Za to vreme majka je bila na respiratoru, intubirana bez svesti, mesec dana. Nakon ekstubacije zadržana je bolnici zbog Kovid sistema. Puštena je kući kasnije posle sedam nedelja, krajem prošle godine. Tada je prvi put videla svog sina. Svoje čedo je zagrlila sedam nedelja od porodjaja.

Porodilja na respiratoru bez svesti mesec dana, izašla živa i zdrava iz bolnice, videla svog sina posle sedam nedelja lečenja. To ulazi u anale medicine!

To je uspeh i za mnogo veće kliničke centre, sa mnogo boljim uslovima i većim iskustvom, da se ovakva žena vrati kući zdrava i srećna. Ja sam pričao sa majkom nakon ekstubacije, kada je došla svesti posle trideset dana i tada smo joj rekli da se porodila, da je dobila sina, da je beba dobra i vesela i da ima punu pažnju oca i ostale familije. Tada sam video kakav je to osećaj i sreća, koliko je žudela da vidi svoje čedo. Jedva je čekala dan otpusta iz bolnice. Ali zbog Kovid sistema, nismo smeli da dopustimo da bebu donose dok se majka potpuno ne izleči, dok ne bude Kovid negativna, zbog bezbednosti bebe pre svega, a i ostalih, naravno. Otpuštena je iz bolnice kad smo je potpuno stabilizovali, krajem decembra 2020. godine i tada je prvi put zagrlila svog novorođenog sina, sedam nedelja posle porođaja.

Ponosni smo što smo dokazali da možemo da stanemo uz bok najboljim ustanovama u zemlji i šire. Ovakvih primera nema mnogo ni u svetskoj literaturi, pogotovo s Kovidom - 19, koji je novina za našu i svetsku medicinu. Mi smo za ovih godinu dana mnogo toga naučili o Kovidu - 19. Danas imamo preko 100 pacijenata (nekad više od 250). Mi nijednog dana u prethodnih 11 meseci nismo bili na brojnom stanju nula. To je sve, naravno, dalo i rezultat u smislu učenja i praktikovanja novih protokola i novih terapijskih metoda. Sve smo to ispratili i uradili profesionalno. Naravno, imali smo sve vreme maksimalnu podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo tako da nismo oskudevali ni i jednom leku ni u zaštitnoj opremi. Sve je to dalo rezultat, a evo uspeh s porodiljom koju smo uspeli da vratimo kući živu i zdravu, zajedno sa njenom bebom, zaista će ostati zabeležen u medicinskim analima i hronikama. Takvim se rezultatom ne može pohvaliti mnogo ustanova u zemlji i Evropi.

Da li epidemija opada?

Dolaze bolji dani u odnosu na brojeve koje imamo prethodnih mesec dana, ja sam optimista. Mi sada imamo dva puta manje pacijenata neko što smo nedavno imali. 

U Pančevu se počelo s vakcinacijom građana protiv korona virusa na nekoliko punktova. Raspored imunizacije je utvrđen i dobar je odziv. Građanima je na raspolaganju i mogućnost izbora vakcine određenog proizvođača. Svakodnevno planiramo i vakcinisanje zdravstvenih radnika, kineskom vakcinom. Interesovanje je veliko i očekivano, tako da smo se za te brojke i pripremili. To je već četvrta, peta grupa u našoj ustanovi koja se vakciniše. Uporedo sa vakcinacijom, mislim da dolaze bolji dani za sve nas. Bili smo dugo okupirani, mislim da ćemo moći najzad, posle 11 meseci, da se bavimo medicinom a ne kovidom. Nadam se da pandemija neće trajati još dugo, da će vakcina dati pun efekat i da ćemo u toku godine da se vratimo u normalu.

Pripremili: Dario Mirović i Marko Radoš

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

22 FEB 2021 Autor: Medicicom

Zdravstvo Srbije