Kubanska vakcina

26 JUN 2017
Autor:
Medicicom

Lečenje raka pluća

Rak pluća je u stalnom porastu, kako kod siromašnih, tako i kod bogatih zemalja. Karcinom pluća je vodeći uzrok smrti. U Sjedinjenim Američkim Državama svake godine registruje se 1,8 miliona novih slučajeva.
U Srbiji je broj novoobolelih od karcinoma pluća veći nego zbir svih novoobolelih od ostalih tipova karcinoma.
Koliko nam je poznato, trenutno u svetu najbolje rezultate u lečenju raka pluća postiže kubanska vakcina CIMAvax EGF. Na Kubi, posle 20 godina istraživanja, CIMAvax EGF je ušao u redovni protokol lečenja od 2011. god. kod svih pacijenata koji imaju nemikrocelularni rak pluća. Njihova statistika koja je urađena na preko 4.700 pacijenata pokazuje sledeće: U pet godina primene ovog leka, kod pacijenata koji su dobijali samo hemioterapiju stopa preživljavanja je od 2-5%. Kod pacijenata koji su dobijali hemioterapiju i terapiju CIMAvax EGF stopa preživljavanja u pet godina je 23-25%.
U toku lečenja svojih pacijenata otkrili su korelacioni odnos između epidermalnog faktora rasta EGF u krvi i uspešnosti lečenja CIMAvax-om. Naime, kod bolesnika sa visokim nivoom EGF imuni odgovor je odličan.
CIMAvax EGF je jedinstvena vakcina, umesto da ide na sam tumor, ona “cilja” epidermalni faktor rasta EGF koji je potreban ćeliji raka pluća. Oni postanu zavisni od EGF koji im treba da opstanu, a vakcine im blokiraju njihov izvor “hrane”.
Ovaj lek je jedinstven, ne samo zbog svog odličnog delovanja, već i zbog jedinstvenog pristupa, jer je lak za primanje i ima, takoreći, minimalne nus-pojave. Kod svih pacijenata koji su je primili primećeno je značajno olakšavanje tegoba koje nosi kancer pluća.
Jedan od vodećih instituta u SAD u lečenju kancera pluća “ Roswell Park Cancer Institute” , koji je potpisao ugovor sa kubanskim Institutom “ Centro de Imunologia Molecular”, veoma je optimistična u očekivanju od ovog leka. Direktorka ovog instituta, gospođa Candace S. Johnson u intrvjuu koji je dala kada je FDA odobrio kliničko ispitivanje ovog leka kaže: “Najuzbudljivijie o CIMAvax-u je da mislimo da možda jednog dana ne samo da nam pomognu u lečenju raka pluća, već da je moguće da ga spreči. Nadamo se da će CIMAvax i naša saradnja sa ‘Centro de Inmunologia Molecular’ iskoreniti rak pluća, a možda i druge vrste malignih oboljenja. Naš tim veruje da CIMAvax može biti delotvoran protiv drugih tipova epitelnih kancera, uključujući kancer glave i vrata, debelog creva, dojke prostate i raka pankreasa”.
U našem regionu trenutno, CIMAvax je registrovan i dostupan u Bosni i Hercegovini, za sada kod privatnih klinika.
U Srbiji je krajem 2015. godine, po odluci Ministarstva zdravlja Republike Srbije, započeta jedna studija oko 30 pacijenata u KBC na Bežanijskoj kosi u Beogradu i u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici. CIMAvax EGF je primenjena kod najtežih bolesnika u IV stadijumu adeno karcinoma (bolesnici u ovom stadijumu najčešće peživljavaju od 3-6 meseci). Prema našim saznanjima, primena ovih vakcina je dala izuzetno dobre rezultate. Naime, od oko 30 pacijenta, samo je mali broj preminulih, a ostali su još živi ! Kod jednog broja pacijenata metastaze su se povukle, a primarni tumor “učaurio.”

Posle skoro dve godine od primene ovih vakcina u KBC ”Bežanijska kosa”, ekskluzivno za časopis “Medici.com”, Radenko-Rade Karalić o rezultatima je razgovarao sa najmerodavnijim stručnjakom, načelnikom Odeljenja medikalne onkologije i savetnikom direktora KBC za kadrove i međunarodnu saradnju dr sc. med. Zoranom Andrićem.
 
M.C. Razgovor počinjemo uobičajenim, ali u suštini baznim pitanjem – koliko se godišnje u Srbiji registruje novih pacijenata sa rakom pluća?
Prema poslednjiim podacima Instituta za javno zdravlje procenjuje se da se godišnje u Srbiji dijagnostikuje između 5 i 5500 novoobolelih od Ca pluća. Od toga mislim da oko 70% njih umre u toku prve godine nakon dijagnostike.
 
M.C. Koliko je procentualno učešće raka pluća u odnosu na druge tumore, npr. rak dojke, grlića materice, pankreasa, debelog creva i drugih tumora?
Rak pluća se po broju novih slučajeva u Srbiji nalazi na prvom mestu kod muškaraca, a na drugom kod žena. Treba napomenuti, da je kod žena broj novoobolelih u znatnom porastu da je karcinom pluća kod žena sada na drugom mestu po učestalosti tek odnedavno. Takođe, treba naglasiti da je broj novoobolelih od karcinoma pluća veći nego zbir svih novoobolelih ostalih najčešćih karcinoma /kod muškaraca - kolorektum, prostata, pankreas, a kod žena ovarijum, grlić materice, kolorektalni karcinom.../
 
M.C. Kolika je stopa preživljavanja, odnosno stopa smrtnosti pacijenata sa rakom pluća? Imamo neke podatke da kod pacijenata koji dobijaju samo hemioterapiju u pet godina stopa preživljavanja je svega 2-5%?!
U uznapredovalom stadijumu bolesti to je tačan podatak, čak većina bolesnika u uznapredovalom stadijumu bolesti, tj. kada se ne mogu operisati, živi oko 6-12 meseci čak i uz najbolju terapiju i zračenje.
 
M.C. Koja je razlika između hemioterapije i bioloških lekova kao što je kubanska vakcina CIMAvax?
Razlika je ogromna, jer hemioterapija ima za cilj da blokira umnožavanje tumorskih ćelija, ali ima i nus-efekte koji se manifestuju različito, a pre svega su posledica uticaja citostatika i na zdrave ćelije. Biološka terapija, kao što joj samo ime kaže, blokira sintezu tumorskih ćelija blokirajući određene faktore rasta koji su bitni za to, a oni se nalaze u našem organizmu, kao što je, npr. EGF faktor rasta tumorskih ćelija. Vakcina u stvari podstiče bolesnikov organizam da stvara antitela koja blokiraju delovanje EGF faktora rasta, a to za posledicu ima da se blokira rast tumora i dovodi do njegovog smanjenja jer laički rečeno, u suštini mu se blokira hrana.
 
M.C. Kada ste otpočeli sa primenom kubanske vakcine CIMAvax u vašoj ustanovi i koliko je pacijenta obuhvaćeno ovom terapijom?
U nasoj ustanovi lek se primenjuje od novembra 2015. u sklopu državnog ugovora sa kubanskom vladom i to je donacija leka od Kube našoj državi za određeni broj bolesnika.
Do sada je u našoj ustanovi lek primilo oko 20-ak bolesnika i iskustva su prilicno dobra, pogotovo što primena vakcine gotovo da nema nus-efekata.
 M.C. Za koje pacijente ste se opredelili, odnosno za koju vrstu raka pluća i u kom stadijumu?
Indikacija je istaknuta i na nasem sajtu, a to je adenokarcinom pluća u IV kliničkom stadijumu, tj. kada je bolest uznapredovala, i kod bolesnika kod kojih je EGF u krvi iznad određenog jasno definisanog nivoa /inače, EGF se meri iz krvi i to mi radimo u našoj ustanovi/
 
M.C. Molim Vas, objasnite našim čitaocima šta znači IV stadijum i koliko je takvim pacijentima iskustveno prognozirana dužina života?
IV kl. stadijum je, u stvari, kada bolesnik ima metastaze i u drugim organima, a ne samo u plućima. On ima izrazito lošu prognozu i ako se ne leči bolesnik obično je ta prognoza oko četiri meseca života.
 
M.C. Kakvi su rezultati posle primene kubanske vakcine CIMAvax u Vašoj ustanovi, a kakvi u Sremskoj Kamenici?
Ja mogu da kažem nešto o rezultatima u našoj ustanovi na oko nešto više od 20 bolesnika i nakon nešto više od godinu dana primene, tačnije godinu i po. Mora se reći da su rezultati prilično dobri, kod nekih bolesnika su odlični s obzirom na to da neki bolesnici sada primaju već 17-18. vakcinu.
 
M.C. Da li ste lično zadovoljni efektom primene kubanske vakcine CIMAvax i da li ćete publikovati ove rezultate?
Postoji dogovor sa kolegama iz Instituta za plućne bolesti iz Sremske Kamenice, gde se takođe primenjuje CIMAvax u našoj zemlji, da se rezultati objedine i kada se steknu uslovi procene efekata lečenja, da budu objavljeni u nekom stručnom časopisu.

Pripremio: Radenko-Rade Karalić
Foto: Momir–Moša Marušić

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

26 JUN 2017 Autor: Medicicom

Riječ urednika