Riječ urednika

26 JUN 2017
Autor:
Medicicom

Iza nas, tamo negde, na nekakvoj ukrašenoj deponiji zaborava i tihog i sjetnog sjećanja, ostale su filharmonije proljeća koje su probudile i uzbudile, a nekima i povratile ljubav prema životu i svemu što ga čini lijepim.Tople ruine proljeća lijeno i nevoljno tope se i nestaju. I evo, ponovo su tu... Dani prepuni sunca i omamnog mirisa lipe svečano otvaraju široka vrata toploga juna, uvodeći nas u jednu sasvim drugačiju magiju životnih boja i mirisa koji očaravaju i porađaju najdivnije osjećaje. Sa njima, na istim točkovima, u dugačkom karavanu godišnjih doba, dolazi i novi, 81. Broj časopisa Medici.com koji, kao i uvijek, u sebi nosi s pažnjom pripremljen osvežavajući koktel novih i značajnih informacija iz svijeta medicine. kojim kujemo svoja djela te zaboraviti svoje obaveze, bar nakratko. Oslobodićemo volju i maštu i krenuti putem godišnjih odmora. Treba odmoriti tijelo, reinkarnirati dušu i svijest... treba resetovati sopstveno biće da bismo ponovo, s novim idejama, stigli na peron vjere, nade i novih iščekivanja... da bismo uskočili u brzi vagon budućnosti i odlepršali na oblacima među sopstvene snove i ciljeve... No, prije nego što krenemo da odmaramo svoja mentalna dvorišta, Medici.com, kao teleskop, kao morska karta, ucrtao je nove, kvalitetne naslove uz koje ćete, baš kao uz osvježavajući koktel, moći lagodno da se opustite.
Da bi stručnjaci-ljekari, specijalisti, mogli da prate najezdu novih saznanja koja se porađaju u svijetu medicine, moraju da prate stručne skupove i kongrese, kojih je u proteklom periodu zaista i bilo. Sve je počelo sa Majskim pulmološkim danima, pa Kongresom oftalmologa, pa V konferencijom Asocijacije ljekara opšte/porodične medicine Jugoistočne Evrope u organizaciji Udruženja doktora porodične medicine Crne Gore, pa Međunarodnim danom medicinskih sestara… O ovim i drugim važnim skupovima i o onom što su bile njihove teme i zaključci, možete pronaći na dobro poznatim stranicama Medici-com-a.
Koliko staza pređenih zajedno, a još više puteva na koje nismo ni kročili. Toliko dobijenih odgovora, a još više zagonetki i pitanja, uvijenih u klupko koje se ne da razmrsiti! A Medici.com, piše i piše…u njemu ima odgovora i na kako i na zašto! Ima širinu u koju ulazi, ima dubinu u koju uranja! A vrijeme, kao apstraktna kategorija, u medicini ima i te kako konkretnu i značajnu ulogu. Ono ima posebno mjesto i u rezultatima i u posljedicama. Koliko nekada samo sekunde presude da ožive ili ugase jedan život. Vrijeme kojim upravlja ljekar ima posebnu težinu. To je vrlo često teško vrijeme u kojem treba brzo reagovati, odlučivati, procjenjivati… Upravo na kartu vrijeme… brzo, hitno, najhitnije, veoma uspješno je zaigrao hirurški tim Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalisti ortopedije i traumatologije, uz veliku podršku Klinike za anesteziju, odlučivši se na riskantan i komplikovan operativni zahvat. Naime, po prvi put u istoriji UKC RS, 6. juna izveli su replantaciju kompletne šake. Operacija je trajala oko pet časova. Trebalo je da budu spojene kosti, nervi, arterije, vene… pacijentu koji je primljen sa ekstremno teškom povredom desne šake koja je bila amputirana u nivou ručnog zgloba…Dakle, VRIJEME… Sve njegove nijanse oduvijek su prisutne u sadržaju našega časopisa. Na Vama je da odvojite tek toliko vremena da biste ih prepoznali!


Vaš ‘’Medici.com’’
Glavni urednik, prim. dr Momir Pušac

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

26 JUN 2017 Autor: Medicicom

Međunarodni dan medicinskih sestara