Međunarodni dan medicinskih sestara

26 JUN 2017
Autor:
Medicicom

Strukovni sindikat medicnskih sestara i tehničara Republike Srpske i Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske i ove godine 12. maja  pozvala je  zdravstvene profesionalce, javnost i medije u Republici Srpskoj da se osvrnu na rad i ulogu medicinskih sestara i tehničara u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi, kao i njihov profesionalni, ekonomski i socijalni položaj u našem društvu.
Međunarodni dan medicinskih sestara, koji se u svijetu i Republici Srpskoj obilježava 12. maja u znak sjećanja na datum rođenja Florence Nightingale (1820-1910), engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva u svijetu. Međunarodni dan medicinskih sestara je globalni događaj kojeg je ICN pokrenula 1965. godine i održava se svake godine kao priznanje neprocjenjivom radu medicinskih sestara. Ove godine ICN je uveo novi identitet i format, koji je podržalo nekoliko medija kako bi bio pružen široki i interaktivni raspon uvida u ovu profesiju i istaknut izvanredan rad svake sestre u bilo kojoj zemlji koje se nastoje brinuti za svoju zajednicu. Njihov neprocjenjiv rad daje ključni doprinos za zdravlje nacije. Istraživanja dokazuju da ulaganje u sestrinstvo rezultira zdravijom nacijom.
Sestre svojim primjerima iz prakse i dokazima temeljenim na praksi dokazuju svoj doprinos postizanju ciljeva održivog razvitka vlastite profesije. Medicinske sestre prikazom slučajeva iz prakse koju obavljaju svakodnevno, bilo u zajednici ili na klinikama, bave se zdravstvenim i društvenim izazovima sa kojima je suočena zemlja u kojoj žive i rade.
Organizacija zdravstvene njege i problemi sa kojim se suočava sestrinstvo, koje ima potrebu da se uključi u nivoe na kojima se donose odluke, gdje se mora naglasiti da sestrinstvo mora biti podržano i unapređeno u viši stepen.
Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske i Strukovni sindikat medicinskih sestara/tehničara Republike Srpske 12. maj obilježilo je tradicionalno sa Sedmicom sestrinstva. Ove godine, kao i prethodnih, UMSTIB RS koji je zvanični član/posmatrač koristio je slogan ICN-a. Sloga n ovogodišnjeg Međunarodnog dana sestara je: “Jedinstven glas za postizanje ciljeva održivog razvoja profesije”.
U periodu od 8.5.2017.god. do 14.5.2017. godine u zdravstvenim ustanovama medicinske sestre/tehničari su organizovali predavanja za korisnike svojih usluga kao i za koleginice i kolege.
Dana 12.5. 2017. godine u Banjaluci u Parku “Petar Kočić”, u periodu od 12-15 časova, građanima grada Banjaluke su pružane usluge u skladu sa sestrinskim kompetencijama (mjerenje TT, RR; ŠUK-a, sestrinski preventivni razgovori itd.). Veliki broj građana je podržao ove aktivnosti i zahvalio se medicinskim sestrama i tehničarima na njihovim aktivnostima. Ovu aktivnost su podržali studenti zdravstvene njege Medicinskog fakulteta u Banjaluci.
U organizaciji UMSTIB RS i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske 12.5. 2017. Godine, sa početkom u 19 časova, u vijećnici Banskog dvora je održana Svečana akademija u čast “Međunarodnog dana medicinskih sestara”.
Posebno svečano je bilo na akademiji u prepunoj sali vijećnice, svi smo se osjećali veoma ponosno što smo dio sestrinske profesije. Akademiji su prisustvovali, pored porodice Trišić, dr Rade Dujaković, dr Nataša Tomić, i druge uvažene zvanice.
Svečana akademija počela je svečanim muzičkim programom. U radnom dijelu akademije govorilo se o radu udruženja i sindikata, njihovim zajedničkim ciljevima.
UMSTIB RS i SSMSTRS je zahvalan svim svojim članovima koji su prepoznali vrijednost ovih organizacija. Kao ozbiljno udruženje čiji je jedan od ciljeva podizanje ugleda naše profesije, a koleginice i kolege koje su obnovile rad ovog udruženja 1998. godine, velik broj njih je zaslužan za njegov uspješan rad. U znak zahvalnosti Upravni obor Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske 2016. godine je donio odluku da se ustanovi priznanje za doprinos, unapređenje i razvoj sestrinstva u Republici Srpskoj koje će nositi ime “Nada Trišić”.
Ove godine smo istim priznanjem nagradili koleginicu Gordanu Milinković i kolegu Dmitra Azarića.
Nakon dodjele priznanja, druženje učesnika akademije je nastavljeno u Banskom dvoru uz prigodan koktel.
Zaključak sedmice sestrinstva
Od medicinskih sestara zahtijeva se sve viši nivo stručnog znanja. Stoga je neobično važno imati želju za učenjem i biti u stanju razumjeti ono što se uči.
Profesionalnost, posvećenost, znanje, empatija, spremnost da se znanje prenosi na mlađe koleginice i kolege, odgovornost i svijest koju nosi briga i staranje za ljudski život osnovni su zahtjevi ovog zanimanja.
Medicinske sestre su spremne da svoju profesiju podignu na viši nivo, podstičući koleginice i kolege, kao i pacijente, da aktivno uče i sudjeluju u očuvanju zdravlja tokom života.


Pripremila: Mr. sc Živana Vuković-Kostić

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

26 JUN 2017 Autor: Medicicom

Riječ urednika