NMK

27 APR 2024
Autor:
Medicicom

АНУРС, симпозијум
Новине у превенцији и третману акутног коронарног синдрома

Поводом 25 година Програма превенције кардиоваскуларних болести у Републици Српској

Одбор за кардиоваскуларну патологију Одјељења медицинских наука АНУРС у сарадњи са Медицинским факултетом Универзитета у Бањалуци организовао је Симпозијум „Новине у превенцији и третману акутног коронарног синдрома“ поводом 25 година Програма превенције кардиоваскуларних болести у Републици Српској.

И поред великог напретка науке у превенцији кардиоваскуларних болести ова болест и даље остаје један од најчешћих узрока смрти савременог човјека, што представља не само велики здравствени, већ и социјално-економски проблем. На глобалном нивоу, овe болести су по узроку смртности на првом мјесту. Реперкусије ове болести на друштво су огромне и кардиоваскуларне болести представљају један од највећих медицинских проблема за друштво у цјелини.

На Симпозијуму су учествовали еминентни академици из Србије и Републике Српске: Академик Миодраг Остојић, Српска академија наука и уметности Београд, са темом: „Атеросклероза: процес ‘замора материјала’“ који најчешће путем акутног коронарног синдрома доводи до смртног исхода;

Академик Душко Вулић, Академија наука и умјетности Републике Српске, Медицински факултет Универзитета у Бањалуци, са темом: „Превенција акутног коронарног синдрома: Како постићи дефинисане циљеве до 2033. године“;

Академик Проф. др Милан Недељковић, предсједник Српског лекарског друштва, инострани члан АНУРС Медицински факултет Универзитета у Београду са темом: „Значај интервентне кардиологије у збрињавању болесника са коронарном болешћу у Србији у периоду 2019-2023.“

Проф. др Сњежана Поповић Пејичић, дописни члан АНУРС (Академија наука и умјетности Републике Српске) Медицински факултет Универзитета у Бањалуци, са темом: „Дијабетес и коронарна болест у свјетлу нових ESC препорука“;

Проф. др Ранко Шкрбић, дописни члан АНУРС, (Академија наука и умјетности Републике Српске) Медицински факултет Универзитета у Бањалуци са темом: „Нови ставови у лијечењу дислипидемија у акутном коронарном синдрому“.

Симпозијуму су присуствовали: Академик Рајко Кузмановић, предсједник АНУРС, академик Драгољуб Мирјанић, подпредсједник АНУРС, академик Миливоје Унковић, потпредсједник АНУРС, академик Драго Бранковић, генерални секретар АНУРС, академик Марко Вуковић, замјеник секретара Одјељења медицинских наука АНУРС, проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци, академици, професори и љекари из здравствених установа Републике Српске.

Скуп су поздравили академик Миодраг Остојић,замјеник предсједника Одбора за кардиоваскуларну патологију САНУ, проф. др Милан Недељковић, инострани члан АНУРС, предсједник Српског лекарског друштва, проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци, проф. др Ранко Шкрбић, инострани члан АНУРС, декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци, и академик Душко Вулић,замјеник предсједника Одбора за кардиоваскуларну патологију АНУРС.

У свом уводном обраћању приликом отварања Симпозијума, академик Душко Вулић је, поводом 25 година Програма превенције кардиоваскуларних болести у Републици Српској, истакао: „Програм превенције кардиоваскуларних болести промовисан је на Симпозијуму ‘Атеросклероза на прагу трећег миленијума – патогенеза и могућности превенције’ одржаног 4.2.1999. године у Бањалуци у сарадњи са Удружењем кардиолога Југославије. Представљање и верификација Програма на састанку Европског форума за превенцију коронарне болести у Ници од 19-22.2.1999. на коме су учествовале 42 земље и представници Европске канцеларије WHO. Услиједило је формирање Националног комитета за превенцију КВБ-а у Републици Српској и оснивање Фондације „Здравље и срце“ која је постала пуноправни члан Европске мреже Фондације у августу 1999 године. У оквиру Програма дефисани су циљеви да се промјеном начина живота и контролом фактора ризика смањи оболијевање и умирање од кардиоваскуларних болести. Континуирано је спровођена едукација љекара и становништва у спровођењу мјера примарне и секундарне превенције. 

Након 25 година од 1997. када је морталитет био 57%, посљедњи подаци Статистичког завода Републике Српске показују да је морталитет 42% што показује да је дошло до смањења морталитета за 15%. На основу тренда смањења морталитета у протеклом периоду Свјетска здравствена организација је сврстала Републику Српску/БиХ у земље високог ризика.“     M.C.

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

27 APR 2024 Autor: Medicicom

NMK