Simptomi urinarnih infekcija

27 APR 2017
Autor:
Medicicom

Izvor slike: http://health.usnews.com

 

Urinarne infekcije se još nazivaju i infekcije mokraćnih puteva i infekcije urinarnog trakta. Kao što ime kaže, u pitanju je infekcija koju izaziva bakterija u urinarnom traktu. Svi dijelovi sistema za mokrenje mogu biti pogođeni infekcijom.
Urinarna infekcija je upala bilo kojeg dijela urinarnog trakta. Infekcija se pojavljuje kad mikroorganizmi, najčešće bakterije iz probavnog sistema, doputuju kroz mokraćnu cijev u urinarni trakt i počnu se množiti. Mnogi urinarnom infekcijom smatraju samo infekciju mokraćnog mjehura (cistitis), ali bakterije mogu napasti bilo koji dio urinarnog trakta: bubrege, mokraćovode, mokraćni mjehur i mokraćnu cijev.

UZROCI INFEKCIJE

Do urinarne infekcije dolazi nakon što bakterija uđe kroz uretru i počne da se razmnožava u bešiki, nakon čega urin (mokraća) postaje inficiran. Kada nema infekcije, urin je sterilan i u njemu nema bakterija.
Bakterije koje izazivaju infekcije mokraćnih puteva su:
    Citrobacter
    Enterobacter
    Escherichia coli (Ešerihija Koli, E. coli)
    Klebsiella
    Proteus
    Pseudomonas
    Serratia
    Staphylococcus aureus
    Streptococcus fecalis

Infekcija mokraćnih puteva koja pogađa samo bešiku, može biti veoma bolna i iritantna. Ipak, može doći do ozbiljnih komplikacija, ako se infekcija proširi do bubrega.
U najvećem broju slučajeva bakterije najprije započnu rasti u mokraćnoj cijevi i često se presele na mokraćni mjehur, uzrokujući infekciju mjehura ili cistitis (mogu se takođe nastaviti razmnožavati u urinarnom traktu bez uzrokovanja bilo kakvih simptoma i to se stanje naziva asimptomatska bakteriurija). Ako se upala ne liječi odmah, bakterije mogu tada putovati uzlazno kroz mokraćovode i inficirati bubreg. Ta ozbiljna bolest koja može dovesti do preuranjenog poroda i drugih komplikacija se zove pijelonefritis.

 

urinarne infekcije

Izvor slike: http://www.netdoctor.co.uk

 

SIMPTOMI

Simptomi urinarne infekcije mogu biti blagi, ukoliko se zdravstveno stanje ne pogorša i bolest proširi. Dakle urinarna infekcija može da postoji i bez simptoma. Ipak, kada je u pitanju infekcija urinarnog trakta, simptomi su uglavnom prisutni u većini slučajeva, i to su:   

    Jak nagon za mokrenjem
    Češće mokrenje
    Blago peckanje pri mokrenju
    Beličasta, mutna mokraća, čak i sa crvenkastim primesama ukoliko ima i krvi
    Neprijatan miris mokraće
    Bol u bešiki
    Blago povišena temperatura

DIJAGNOZA

Ukoliko primjetite simptome infekcije, obavezno se obratite doktoru.
Dijagnoza se postavlja putem pregleda i laboratorijskih analiza, najčešće analizom urina i brisa iz uretre.
Ako doktor sumnja da imate infekciju urinarnog trakta, može vam tražiti uzorak urina, kako bi utvrdili imate li gnoja, krvi ili bakterija prisutnih u urinu. Kako bi uzorak bio dobar, doktor vam može naložiti da očistite vaše genitalno područje sa antiseptikom i da uzorak mokraće bude uzet u sredini mokrenja.
Laboratorijska analiza urina, uz koju se ponekad radi i urinokultura, može otkriti imate li infekciju ili ne. Iako nijedan standardan te1st ne može utvrditi razliku između infekcije gornjeg i donjeg dela urinarnog trakta, prisustvo visoke temperature (groznice) i bol s boka, mogu nagovestiti da se infekcija proširila i na bubrege.

LIJEČENJE

Ako imate simptome koji su karakteristični za infekciju mokraćnih kanala, a generalno ste dobrog zdravlja, antibiotici su prva solucija za liječenje urinarnih infekcija. Koji lijekovi su vam prepisani i na koliko dugo zavisi od vašeg zdravstvenog stanja i tipa bakterije koja je pronađena u vašem urinu.

Jednostavna infekcija

Lijekovi koji se obično preporučuju u slučaju jednostavne infekcije mokraćnih kanala su:
Amoksicillin (Amoksil, Trimox)
Nitrofurantoin (Furadantin, Macrodantin)
Ciprofloksacin (Ciprofloxacin)
Levofloksacin (Levaquin)
Baktrim

Obično, simptomi infekcije nestaju već nakon nekoliko dana od početka terapije, ali ćete vjerovatno trebati da nastavite sa korišćenjem antibiotika još nedelju dana ili duže. Ispoštujte do kraja terapiju koju vam je prepisao doktor, kako biste bili sigurni da ste se potpuno oslobodili infekcije.

U slučaju infekcija mokraćnih puteva koje su bez komplikacija, pri čemu je sveukupno stanje organizma prilično dobro i vi se osjećate zdravi, doktor vam može preporučiti kraću kuru lečenja, kao što je npr. uzimanje antibiotika u trajanju od 3 dana. Ali, da li je to prava odluka, može da procieni samo ljekar, u zavisnosti od vaših konkretnih simptoma, kao i od vaše medicinske istorije.
Vaš doktor vam takođe može preporučiti lijekove protiv bolova (analgetike), koji dovode do otupljivanja bešike i uretre, kako bi se smanjio osjećaj pečenja tokom mokrenja. Uobičajeni nus efekat uzimanja analgetika je bezbojna mokraća – svetlo plava ili narandžasta.

10 prirodnih lijekova protiv urinarne infekcije 

Opasne infekcije mokraćnih kanala

U slučaju opasne urinarne infekcije, hospitalizacija i intravenozno lečenje antibioticima mogu biti neophodni.

 

sok od brusnice
Izvor slike: http://www.abnercalapiz.com/

 

Liječenje infekcije prirodnim putem

Od ljekovitog bilja za liječenje uroinfekata, najdužu i najčešću primjenu ima medvjetka (Uva ursi), bilo samostalno, bilo kao dio mješavine raznih uroloških čajeva. Listovi medvjetke sadrže fenolne šećerne spojeve, koji iskazuju antibakterijski učinak u mokraći. Biljka je službeno odobrena kao biljni lijek za urinarne infekcije. Preporuča se dnevna doza lista medvjetke od 10 - 12 grama. Tokom korištenja Uvinog čaja, preporuča se izbjegavanje uzimanja supstanci koje zakiseljuju mokraću, slatkih namirnica.
Što se pak brusnice tiče, listovi brusnice sadrže materije slične onima u medvjetki, pa njihov čaj jest djelotvoran kod mokraćnih infekcija. No važno je da se ne uzimaju istodobno preparati plodova brusnice (sokovi, kapsule, tablete) i preparati medvjetke jer će brusnica poništiti učinak medvjetke.

Vitamin C hemijski i biohemijski reagira s aktivnim spojevima medvjetke i sprječava njihovo djelovanje. Stoga, ako se uzima vitamin C, ne smije se prelaziti nivo od 500 mg na dan, i po mogućnosti uzimati preparate koji usporeno otpuštaju vitamin C. Medvjetka, za razliku od biljaka s diuretskim djelovanjem, koje potpomažu radu bubrega poput lista koprive, nije namijenjena uzimanju dužem od 7 do 14 dana (osim iznimno).

Vrlo učinkoviti u borbi protiv urinarnih infekcija su i sok od borovnice, sok od nara, sok od peršuna, čaj od bijelog luka, kokosovo mlijeko, sok od lubenice, čaj od kukuruzne svile.

  

Naši partneri

Pročitajte još...

16 JAN 2019 Autor: Medicicom

Kako liječiti Alzheimerovu bolest