Stari DIF

26 AUG 2017
Autor:
Medicicom

Gradski centar za fizičku kulturu
Stari DIF

U zgradi čija je izgradnja započeta 1929. i završena 1936. godine, prema projektu arhitekte Momira Korunovića, a uz podršku kralja Jugoslavije Aleksandra I Karađorđevića, koji je postavio i kamen-temeljac, od početka su bile zastupljene sportske i kulturne aktivnosti. Od tečaja za nastavnike telesnog vaspitanja, preko Škole za telesno vaspitanje, Višeg tečaja, Muzeja fizičke kulture pa sve do Državnog instituta za fiskulturu, koji je 30 godina bio smešten u Deligradskoj 27 pre nego što je preseljen na Košutnjak. Prelaskom DIF-a na novu adresu 1968. godine, zgrada je predata na korišćenje Gradskom centru za fizičku kulturu. Nakon rekonstrukcije i adaptacije sala i bazena, GCFK počinje sa radom 1971.
Duga je tradicija ove ustanove fizičke kulture. Osnovao je grad Beograd, od početka svog postojanja prepoznata je kao adresa dobrog zdravlja, brige o telesnom vaspitanju i rekreativnog vežbanja. Sama zgrada GCFK-a nalazi se pod zaštitom Spomenika kulture Beograda. Kao mesto okupljanja porodice, Stari DIF se od početka vodi krilaticom prijatelja cele porodice. Jedino mesto na kom su naši sugrađani sigurni da su u svakom trenutku u rukama stručnih lica – profesora fizičke kulture i fizioterapeuta, jeste Gradski centar za fizičku kulturu.
Dugi niz godina GCFK je, nažalost, poslovao negativno, uz veoma loše rezultate i neredovna primanja zaposlenih - zabeleženo je punih 12 godina poslovanja u konstantnom minusu, sedam godina neredovnih primanja zaposleniih, kao i ogromne obaveze prema stalnim dobavljačima. To se svakako odrazilo negativno i na ponudu programa i posećenost Centra. U poslednjih godinu dana situacija se drastično promenila nabolje i sada je slika starog DIF-a dosta drugačija. Izmenjeno je puno toga – od načina rukovođenja i predstavljanja, preko prilagođavanja programa korisnicima, do generalne promene atmosfere u ovoj ustanovi. Dolazi do prekida permanentnog negativnog poslovanja, i po prvi put posle niza godina, GCFK na kraju 2016. godine posluje pozitivno. Dolaskom novog direktora Nebojše Stojanovića u martu 2016. godine, započeo je i uspon GCFK-a. Mlad, energičan, sportskog, moglo bi se reći manekenskog izgleda, kako i priliči rukovodiocu ovakve ugledne ustanove fizičke kulture, a već iskusan visokoobrazovan rukovodilac, direktor u startu menja način komunikacije u menadžmentu. Svakom zaposlenom pruža mogućnost i slobodu da inicira i iznosi svoje predloge i ideje za poboljšanje i unapređenje poslovanja. Uvek podstiče kreativnost i ceni zalaganje zaposlenih. Od svakog zaposlenog se traži maksimum u radu, posvećenost korisnicima i profesionalnost. Od jedne nesigurne i neizvesne situacije, timskim radom zaposlenih, postignuto je jedno domaćinsko poslovanje i domaćinski odnos prema ovoj ustanovi. Rezultate ovog inovativnog pristupa radu i rukovođenju najbolje dokazuje pozitivna slika starog DIF-a u javnosti i vraćeno poverenje korisnika.
Gradski centar za fizičku kulturu, prepoznatljiv kao stari DIF, dugi niz godina neguje tradiciju prijatelja cele porodice. Ustanova fizičke kulture i rekreacije koja se stara o zdravlju tela i duha svojih korisnika, pruža raznovrstan sadržaj za sve uzraste - od beba do najstarijih sugrađana, čime se istakla kao pravi izbor za sport i rekreaciju cele porodice. Korisnicima su na raspolaganju veliki i mali bazen sa saunom, sportske sale za grupne sportove, fitnes sale, kardio-teretana i spoljni tereni. Najinteresantniji programi, po izboru naših korisnika, jesu obuke plivanja za decu svih uzrasta, fitnes programi od kojih neki imaju višedecenijsku tradiciju, program bazen i sauna, kao i vežbanje za starija lica u sali i bazenu. Pored redovnih programa, u saradnji sa Sekretarijatom za sport i omladinu grada Beograda, realizuju se besplatni zimski i letnji kampovi za decu školskog uzrasta.
Individualno učešće u sportskim programima GCFK-a najviše je zastupljeno u promovisanju Centra, ali takođe GCFK je izuzetno posvećen tzv. društvenom marketingu, u oblasti u kojoj posluje, a to je sportska rekreacija. Na različite načine se promoviše sport i zdrav način života, imajući u vidu da je zdravlje apsolutno najvažnije i da ga moramo na vreme sačuvati i brinuti o njemu.
Atmosfera u kojoj se radi je zdrava i prijatna, pa se svi zaposleni trude da to prenesu i na svoje korisnike. Konstantnim osluškivanjem potreba i želja korisnika, svoju ponudu prilagođavaju svim kategorijama stanovništva – ne zapostavljajući ni jednu. Takođe, ne zanemaruju ni ekonomsku situaciju svojih sugrađana te tako stalnim akcijama sa popustima na određene programe pokušavaju da dodatno motivišu sugrađane da vežbaju i brinu o svom zdravlju. Jer ako sami ne čuvamo svoje zdravlje, niko neće. A na kraju, zdravlje je zaista na prvom mestu! Glavna smernica i filozofija celog kolektiva je  stara poslovica – u zdravom telu zdrav duh!
„Kada smo zdravi, sve je dostižno, a ako nismo, ništa drugo ne pomaže. Mnogi od nas često se vode različitim izgovorima za neaktivnost, a iz tog razloga je proistekao naš novi moto – stop izgovorima! Uzimajući u obzir savremeni način života, veliko smanjenje kretanja, aktivnosti i dnevne potrošnje energije, savremeni čovek mora da uloži svestan napor da vežbanje i fizička aktivnost budu deo naše svakodnevice. Zbog toga je naša poruka - objavite rat izgovorima za fizičku neaktivnost i zdravlje stavite na prvo mesto!“ na kraju razgovora poručuje, ne samo korisnicima ovog Centra, već i svim građanima direktor Stojanović.

Pripremio: Radenko - Rade Karalić

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

26 AUG 2017 Autor: Medicicom

Riječ urednika