Riječ urednika

26 AUG 2017
Autor:
Medicicom

Riječ urednika

Vreli ljetni dani u punom su jeku svoje božanstvene ljepote. Visoko iznad nas, tamo negdje u dvorištu svemira, užareno sunce na prostranom i usamljenom nebu, akordi i note najdivnijih boja, dodiri toplote koji nas bezuslovno pozivaju na odmor i potpuno prepuštanje trenucima opuštanja... Svako godišnje doba svoje čari nosi u kalendarskoj torbi. Mirisi svježine, more i talasi, duge pješčane plaže i hladna pića koja nam se slivaju niz grlo, planine i svježi povjetarci... Mogli bismo sve ovo nazvati rekreacijom duha, u oazi unutrašnjeg mira i slobode... terapijom nad umom! Vrelina uzima maha. Sunce ne zna za kompromis! Nebo je zaboravilo kako izgledaju oblaci, a spržena zemlja otvara svoju utrobu, vapeći samo za kojom kapljicom kiše! Previsoke temperature koje prelaze i 40 stepeni Celzijusa, iznenadile su i sami avgust! Vremešni ljudi govore da ne pamte ovako visoke temperature, a zvanična meteorologija kaže da su ovakvi temperaturni maksimumi zabilježeni samo još predaleke 1905. godine! Zato smo svih ovih dana nekako sporiji, tromi, umorni i istrošeni! Kao da nam nedostaje snage i u mentalnim i u fizčkim baterijama... kao da ih je žeženo sunce i prejako UV zračenje ispraznilo. Pa i čovjek je mašina, samo složena biološka mašina koja se „haba“ i troši.
U svjetlu rečenog i ekipa časopisa „Medici.com“ našla se u procijepu trenutka između rada i zasluženog odmora, odlučivši da i u ovom novom „užarenom“ broju, ponovo opravda svoj status Vašeg vjernog i sveobuhvatnog informatora svega što redakcija smatra da bi Vas, naše odane čitaoce, moglo zanimati ili osvježiti na ovim ekstremnim vrelinama. Naravno, zdravlje je tema koja uvijek i svakoga od nas i te kako zanima. Stoga u ovom broju, samo za Vas, prim. mr farm. Anđelka Damjanović, spec. farmaceutske informatike, govori na temu ulaganja u sopstveno zdravlje. Gospođa Damjanović u vrlo pitkoj, lako primjenljivoj, a edukativnoj priči, govori da lična odgovornost svih nas i ulaganje u sopstveno zdravlje mora biti na prvom mjestu, a da tek onda zdravstveni sistem može da pomogne. Pa kaže, da je ulaganje u sopstveno zdravlje čovjekova najbolja investicija. Intenzivno vodimo računa o tehničkoj ispravnosti našeg automobila, reinstalisanju kompjuterskih sistema, o popravci, podmazivanju i svemu što je potrebno da tehnici, koju koristimo i koja nam „služi“, produžimo vijek trajanja... „Možemo li izdvojiti malo vremena i za očuvanje svoga zdravlja, odnosno da preuzmemo osjećaj lične odgovornosti za sopstveno zdravlje?“, pita se u daljem tekstu magistra Damjanović! Rekoh već da je čovjek biološka mašina koja se takođe troši, a sve što se troši to i dotrajava! Da bi produžio vijek trajanja i čovjek mora da se „održava“! Dakle, pored konstantnog rada, mora da se okrene i odmoru, putovanjima, da se prepusti hedonističkoj rijeci opuštanja i reinkarnaciji duha i tijela!
Jedan od kvalitetnih prijedloga za potpuni odmor, relaksaciju i užvanje je da posjetite najpoznatiju i, bez sumnje, jednu od najljepših banja Srbije, Vrnjačku Banju, a posebno Specijalnu bolnicu „Merkur“, koja već 70 godina brine o našem zdravlju. O „Merkuru“, u ovom broju, takođe lijepa priča... Stoga Vas pozivamo da i u ovim vrelim avgustovskim danima nađete ugodno rashlađenje u našim pričama koje svojim informacijama nude osvježenje i smjernice za očuvanje onoga što nam je sveto – našega ZDRAVLJA!


Vaš „Medici.com“
i Vaš glavni urednik prim. dr Momir Pušac

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

26 AUG 2017 Autor: Medicicom

Zdravstvo