Trnjina, Balakanska aronija

12 OCT 2017
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: https://www.thewhiskyexchange.com/

 

Trnjina je vrlo rustična i trnovita biljka, karakterističnog listopadnog žbuna koji raste i do 3 metra u visinu sa veoma problematičnim, širokim granama. Možemo takođe reći i da je dugovečna, živi 50 – 60 godina i nekada se koristila za pravljenje živih ograda. Komplikovanih grana, čija je kora sjajna, tamno braon boje, vrlo trnovita (dugačke i oštre bodlje), sa malenim listovima, ovalnog oblika, grubih margina i  tamno zelene boje.

Cvjeta u rano proljeće, od marta do aprila i proizvodi brojne bijele cvjetove (sa pet latica) koji mogu biti pojedinačni ili grupisani u malim gomilama, sa puno prašnika, privlačeći veliki broj insekata, posebno pčela. Plod crnog trna je okrugao i koštunjav, u početku zelene boje, međutim, kako dozrevaju tako se i njihova boja mijenja, postaje plavo – crna (ljubičasta). Na samom početku dozrijevanja gorkog je ukusa, ali nakon prvih mrazeva ta gorčina nestaje i biva mnogo ukusnija.

Svoje stanište nalazi u svim dijelovima Evrope, raste divlje, najčešće na obroncima, pokraj poljskih puteva i na rubovima šuma. Vrlo često se identifikuje kao korov, međutim, u pitanju je biljka autohtone vrste, vrlo izdržljiva, koja raste brzo, gotovo svuda, lako se prilagođava svim tipovima terena, mokrim ili suvim, sunčanim ili zasenčenim (koje očigledno voli) i otporna je na suvo i hladno. Njene plodove iskoristite ne samo za zdravstvene već i za kulinarske svrhe, kao što je recimo pekmez od trnjine ili sok od trnjine.

 

plod trnjine

Izvor fotografije: https://en.wikipedia.org/

 

Trnjine ljekovita svojstva poznata vijekovima

Preparati od bobica koriste se kod probavnih smetnji kao što su neredovna stolica, zatvor i dijareja. U te svrhe je podjednako zdrava za djecu i odrasle. Pekmez od trnjine blagotvorno djeluje na upale želuca, nadomešćuje nedostatak kiseline a pojačava i apetit. Dokazano djeluje protivupalno, pogotovo kada je u pitanju sluzokoža.

Sok od trnjina kao lijek može se koristiti i kod čišćenja respiratornih organa jer razbija sluz i sprečava kašalj. Ova biljka seusphešno bori i protiv žutice i reume.

 

* Šta je to što možete praviti od trnjine, pročitajte ovdje*

 

Kuvani cvijet trnjine koristi se kao diuretik i laksativ, a dobar je i za čišćenje cjelokupnog organizma. On pojačava lučenje soli, što znači da ćete se znojiti više i time izvršiti prirodnu detoksikaciju. Uz njegovu pomoć ćete razbiti kamen u bubregu i smiriti upalu bešike, a usput ćete očistiti i krv i crijeva.
Naučnici su dokazali kako trnjina ljekovita svojstva pokazuje i kod tretiranja povećane prostate. Čajem od korjena ćete izlečiti groznicu, a koru možete iskoristiti za otklanjanje dijareje i dizenterije.
Ako vas kojim slučajem muče hronične glavobolje možete ovu biljku iskoristiti u aromaterapiji, u kombinaciji sa uljem trnjine.

 

cvet trnjine

Izvor fotografije: http://www.microscopy-uk.org.uk/

 

Zdravstveni tretman pomoću trnjina

U biljnoj medicini koriste se cvjetovi, lišće i kora crnog trna. Zapravo je najpoznatija po svojim antioksidantim i antiinflamatornim svojstvima. Upotreba trnjine se svodi na to, da se u vidu prirodnog jedinjenja smanje neželjeni efekti hemoterapija i poboljša kvalitet života pacijenata.

Koristi se i kao tonik, laksativ (cvjetovi su odlični laksativi, bezopasni i odlični za čišćenje) i diuretik. Njeni cvjetovi se mogu koristiti protiv prehlade i upale grla, sušeno voće se koristi protiv dijareje. Za ispiranje možete koristiti esenciju pripremljenu od suvog korjena. Konačno, plodovi ove divlje biljke sadrže vitamine B i C, organske kiseline, minerale i tanin (koji daje tipičan, kiseo ukus).
Crni trn je takođe dobar saveznik u borbi protiv nesanice, visoke temperature, groznice i simptoma koji najavljuju period menopauze kod žena (da bi se eliminisale ili barem umanjile ove tegobe). Za jaču krv pripremite čaj od trnjina, koji je u našem narodu veoma poznat i koristi se dugi niz godina.

 

trnjina pod mrazom

Izvor fotografije: http://www.telegraph.co.uk/

 

Divlja biljka u kuhinji – neizostavna

Na našim prostorima, ovo kiselo voće, bogato C vitaminom, posebno ako se bere posle prvog mraza (kada dostigne zrelost) i od nje se uglavnom pravi čaj, vino, liker,sok , ili pekmez trnjine.. Ne samo što će pružiti niz zdravstvenih prednosti, potvrdiće i svoju kulinarsku upotrebu, posebno tokom zimskih dana, jer ćete u ostavi imati ne samo ukusnu već i zdravu, slatku zimnicu u kojoj ćete posebno uživati tokom snježnih dana.
Mala opreznost kod crnog trna
Ukoliko imate osetljivu kožu, direktan kontakt sa cvjetom ili lišćem ove biljke može izazvati iritaciju kože. Ako spadate u ovu kategoriju, koristite rukavice i odeću sa dugim rukavima pri branju ploda crnog trna. 

Naši partneri

Pročitajte još...

04 JUL 2018 Autor: Medicicom

Dragoljub - ubica bakterija sa vaše terase