Zdrave zamjene za kafu

06 FEB 2017
Autor:
Medicicom

Osjećate li nemir i uzbuđenost? Muči vas glavobolja? Možda je uzrok vaših problema kofein koji prilično neopaženo uzrokuje brojne tegobe. Vrijeme je da upoznate tamnu stranu kofeina.

Mnogim ljudima kafa je omiljeni napitak i piju je u velikim količinama. Međutim, možda nisu ni svjesni da im kofein zapravo uzrokuje mnoge tegobe. Jedna šoljica kafe dnevno nije opasna, ali veće količine mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme koji narušavaju kvalitetu života. Taj aspekt kofeina opisao je dr. Joe Fitzgibbon u knjizi 'Kako se riješiti umora' koju je izdala Mozaik knjiga.

Kofein je sastojak - alkaloid - koji se prirodno nalazi u listovima, sjemenkama i plodovima preko 60-ak biljnih vrsta koje uspijevaju širom svijeta. Jedno od najpoznatijih svojstava kofeina je njegova sposobnost da djeluje kao stimulans te tako privremeno odgadja umor i pospanost. Takođe je poznato da kofein djeluje i kao blagi diuretik.

 
Proizvodi koji sadrže kofein – čaj, kafa spadaju u skupinu energetskih napitaka.

Kofein je moćan stimulans. Bez obzira u kakvoj se tekućini nalazi, kofein uvijek djeluje na mozak pa, prema tome, i na raspoloženje. Svi napici koji sadrže kofein djeluju blago stimulativno u prvoj, ili depresivno u drugoj fazi.

Stimulativno djelovanje se često manifestuje kod osoba koji popiju previše kole (130 mg kofeina po litri) pa veselo galame i smiju se. Neki energetski napici sadrže 90 mg kofeina / 250 ml, što znači da 4 limenke sadrže najmanje 360 mg kofeina. To je dovoljno kako bismo iskusili intenzivnu euforiju u prvoj, a depresiju u drugoj fazi, odnosno nesanicu u trećoj fazi.

Kofein izaziva čudne i nepredvidljive učinke, osobito kod osjetljivih osoba. Ne treba zaboraviti da kafa sadrži i obilje tanina koji blokiraju čak do 75% apsorpciju željeza. Željezo prenosi kiseonik u krvi (hemoglobin), a mozak nikako ne može funkcionisati bez kiseonika. Ako se nakon nekoliko kafa javi umor i pospanost, to se može upravo objasniti nedostatkom kiseonika (hipoksijom). Takvo stanje ima za posljedicu dekoncentraciju, gubitak motivacije i gubitak memorije.  

Stručnjaci se slažu da postoji navika na kofein, a neki ga klasifikuju kao slabu drogu. Međunarodni olimpijski komitet smatra kofein uslovnom drogom, tj. ograničava nalaz u mokraći takmičara. Po normama Olimpijskog komiteta koncentracija od 12 mg/litru je prihvatljiva, ali sve što je iznad toga smatra se dopingom. Oko 8 šoljica vrlo jake kafe može nalaz u mokraći povisiti na čak 700 mg po litri.

 

kafa od cikorije

 

 

Najbolja zamjena za kafu - NEVJEROVATNA BILJKA CIKORIJA

Od cikorije ( vodopije ) se priprema napitak koji ima ukus skoro kao kafa, poznat pod nazivom cigura. Pre nekoliko decenija bela kafa od cikorije bila je vrlo popularna i mnogi su je rado pili za doručak, uz pecivo, ili samo hjleb - jer je i tako veoma ukusna. To je bila prilično lijepa navika, pošto je cikorija zdrava, a uz to ne sadrži kofein, tako da nema bojazni od nuspojava koje ova supstanca moze izazvati kod osetljivih osoba. Nakon toga je nastupio period kada se sa većim žarom reklamirala luksuzno upakovana i moderna roba, nego što se propagirala zdrava hrana. Takav trend potisnuo je cikoriju u drugi plan, na račun kafe.

Biljka koju su naše bake koristile da naprave napitak sličnog ukusa kao što je kafa. Za razliku od prave kafe ova kafa od cikorije veoma pozitivno djeluje na želudac i gastrointestinalni trakt a uz to uopšte ne sadrži kofein.Slobodno se može reći da je cikorija zdrava zamjena za pravu kafu koju danas pije većina ljudi na našim prostorima.

Priprema:

U 4dl vode (dovoljno za 2 napitka) stavite  (oko 12 gr) cikorije, zagrijte do vrenja i ostavite da se kavovina slegne i uživajte u odličnoj zamjeni za kafu.

 

kafa od zira

 

Kafa od žira

Da li ste znali da se od hrastovog žira može napraviti kafa koju trgovci nazivaju “škap”kafa. Danas se kafa od žira koristi i kao sredstvo za uživanje, ali i kao lijek. Pržen i samljeven žir je ekstrakt od kojeg se priprema kafa na sličan način kao i obična kafa.Možete napraviti i bijelu kafu od žira, na taj način što ćete jednu supenu kašiku kafe od žira razmutiti u čaši toplog mlijeka. Pečeni žir koji je dobro pečen može se lako mljeti u obliku brašna ili krupice.

Dobiveni prašak se koristi kao zamjena za kafu od žira (koja se koristi za liječenje bolesti krvi, u prvom redu za detoksikaciju ili čišćenja krvi, tegoba sa želucem i crijevima od nadimanja – nadutosti do pojave vjetrova, slabe probave, tegoba sa štitnjačom, neuroze, malaksalosti, malokrvnosti, skrofuloze, regulira prejaku ili preobilnu mjesečnicu, nesanice, rahitisa, kostobolje, šećerne bolesti, zaustavlja kronični ili akutni proljev). Kafa od žira na naš organizam djeluje blagotvorno, počev od toga da poboljšava krvnu sliku ( protiv anemije, visokog pritiska, holesterola, triglicerida) poboljšava rad štitne žljezde i smanjuje kostobolju.

 

kafa od jecma

 

Kafa od ječma

Ječam je žitarica koja ima veoma ljekovita svojstva, prije svega djeluje korisno za kardiovaskularni system. Ječam sadrži brojne minerale, od kojih su najvažini magnezijum i cink. Prženo i smljeveno zrno ječma se koristi za pripremu zdrave kafe i isto se može koristiti za pripremu bijele kafe.

Ukoliko niste u stanju da nađete koren i biljku cikorije, zrno žira ili ječma, ovu odličnu i fenomenalno zdravu zamjenu za kafu možete kupiti i u bolje snabdjevenim trgovinama pod nazivom Franch Kavovina-Cikorija ili Franch Divka (prženi ječam i cikorija). 

 

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

15 JAN 2019 Autor: Medicicom

Louise Hay-uzrok većine bolesti