Zdravo sunčanje - hrana za bakarni ten

09 JUN 2017
Autor:
Medicicom

Izvor slike: http://www.maihan.vn/

 

Trendovi dolaze i prolaze ali jedan ne posustaje. Preplanula koža je aktuelna svakog leta uprkos upozorenjima stručnjaka na opasnosti od preteranog izlaganja suncu. Naglasili bi preteranog. Trebalo bi napraviti razliku između blago preplanule kože i reš pečene. Blagu preplanulost ćete postići i ako poštujete sva pravila o zaštiti. To između ostalog znači da vodite računa kada i u kolikoj meri se sunčate.

Kada se govori o zaštiti kože od sunca, obično se misli na kreme i losione sa zaštitnim faktorom. Ipak, ne bi trebalo zanemariti i značaj ishrane u prevenciji kože od štetnog UV zračenja. Konzumiranjem namirnica koje sadrže antioksidanse možemo zaštititi kožu i smanjiti rizik od nastanka oštećenja. Nega koža podrazumeva kako spoljašnju tako i unutrašnju zaštitu. Ovo potvrđuju i mnoga naučna istraživanja.
Ako planirate da se malo osunčate i nabacite boju, dobro bi bilo da povećate unos određenih namirnica: voća, povrća i zdravih masti. Zvuči suviše uopšteno, pa ćemo izdvojiti neke namirnice kojima se možete namazati iznutra. Nešto što bi se moglo nazvati zaštitnim  faktorom iz tanjira.

Prirodna zaštita kože od sunca i uv zraka

Što je obrok šareniji, on je zdraviji. Kada kupujete crveno povrće (paradajz, rotkvice), zeleno povrće (salatu, kelj i peršun), ljubičasto (kupus), žuto (paprike) i narandžasto (bundeva i tikva), obavezno vodite računa da budu što tamnijih boja.
Nepisano pravilo glasi: što je boja povrća tamnija, hranljivije je i sadrži više antioksidansa, koji štite od slobodnih radikala, kako kaže dr Harold Lancer, dermatolog s Beverli Hilsa. On tvrdi da je najbolja prirodna zaštita kože od sunca i štetnog uv zračenja, upravo zdrava ishrana.
Uživajte u sirovom povrću tako što ćete napraviti lak, niskokaloričan dresing za salate – sveže isceden sok limuna ili limete s uljem od semenki grožđa. Ovo ulje je bogato resveratrolom, antioksidansom koji pozitivno deluje na kožu.

 

Pročitajte još: Balzam od mrkve za sunčanje i brže tamnjenje

 

Nezaobilazna šargarepa

Ova zečija namirnica višestruko je korisna za zdravlje pored toga što sprečava štetu od sunčanja. U nedavnoj korejskoj studiji, 30 zdravih žena tri meseca svakodnevno su uzimale 30 mg beta-karotena (što je oko šest šargarepa). Nakon tog perioda ispostavilo se da su njihove ćelije bile zaštićene i manje izložene foto-starenju.

 

lubenice za bakarni ten

 

Napravite Smoothie za brzo i zdravo sunčanje

 

 

Jedite lubenice tokom sezone

Zaštita kože od sunca i štetnih ultraljubičastih zraka je nezamisliva bez ove letnje namirnice. Ako jedete crveno voće i povrće, sprečićete crvenilo. Likopen, ista dobra stvar koja se nalazi u paradajzu, može sprečiti da pocrvenite kao rak. Uživajte u veoma laganoj, letnjoj salati koja će vas zaštititi od sunca.
Napravite je na sledeći način: Pomešajte lubenicu isečenu na kockice, tofu ili neki drugi zdravi biljni  sir takode isečen na kockice, dodajte nekoliko svežih listića nane i malo ekstradevičanskog maslinovog ulja. Po želji, možete dodati malo soli i bibera.

 

Pročitajte još: Kako spriječiti alergiju od sunca

 

Kako se zaštiti od sunca pomoću paradajza

Likopen je veoma važan antioksidans koji bi trebalo da unosite redovno, naročito tokom leta. Jedan od njegovih najboljih izvora jeste paradajz, koji što je crveniji – više ga u sebi sadrži. Uz to, taj dragoceni sastojak lakše se apsorbuje kada je paradajz skuvan, pa dan pre odlaska na plažu jedite sos od paradajza, supu i pire.
Istraživanje predstavljeno u Kraljevskom društvu medicine u Londonu pokazalo je kako unošenje paradajz-pirea znatno povećava sposobnost kože da se zaštiti od štetnih UV zraka i smanjuje crvenilo od sunčanja.

 

paradajz za bakarni ten

Izvor slike: http://beverlyhillsmd.com/blog/tomato-face-mask/

 

Semenke suncokreta  protiv uv zraka

U suncokretu se nalazi moćan antioksidans – vitamin E, koji štiti kožu od starenja i ultraljubičastog zračenja. Oko 30 g očišćenih semenki sadrži dve trećine preporučene dnevne doze ovog vitamina. Dodajte ih salatama, ovsenoj kaši…
Zaštita kože od štetnog UV zračenja započinje u vašoj kuhinji, stoga ne zaboravite namirnice bogate ovim vitaminom. Drugi dobri izvori jesu orašasti plodovi, lisnato povrće, avokado i cele žitarice.
Namirnice bogate antioskidansima su veoma bitne za zaštitu kože od sunca, ali ne treba zanemariti ni zdrave masti. Orasi i lan odlični su izvori omega-3 masnih kiselina, koje takođe štite kožu i usporavaju njeno starenje.

Začinite vaša jela sa kurkumom

Kurkumin se vekovima koristi u prirodnoj i tradicionalnoj medicini zbog svog pozitivnog dejstva na širok spekar bolesti i stanja. Pokazalo se kako ima moćna antioksidativna i antiupalna dejstva. Najnovije laboratorijske studije pokazuju da može pomoći u zaštiti ćelija epiderma od oštećenja koje uzrokuju ultraljubičasti B- zraci (UB zračenje).
Ova neverovatna korenasta biljka iz familije đumbira ključan je sastojak indijskog karija, ali je njena upotreba znatno šira. Može se koristiti kao dodatak pirinču, povrću, jelima od testenine ili sokovima voća i povrća.

Jedite slatki krompir

Slobodni radikali su jedinjenja koja važe za najveće neprijatelje zdravlja. Oni ne oštećuju samo ćelije kože već i ceo organizam. Jedan od najboljih načina da pomognete telu da se odbrani od slobodnih radikala jeste unošenje različitih namirnica bogatim antioksidansima.
Antioksidans je svaka hemikalija koja neutrališe slobodne radikale, pretvarajući ih iz nestabilnih čestica koje oštećuju zdrave ćelije u bezopasne stabilne čestice. Jedan od glavnih antioksidansa jeste beta-karoten, a budući da ga slatki krompir sadrži u većem procentu, ovu namirnicu obavezno uključite u ishranu, naročito u letnjem periodu

Ne zaboravite kivi

Bogato vitaminima ovo voće veoma efikasno sprečava razvoj ćelija raka. Vitamin C je odličan protiv slobodnih radikala koje telo proizvodi kao odgovor na oštećenja ćelija usled sunčanja. Samo 30 g kivija sadrži više C vitamina nego bilo koje drugo voće. Povezano: kako napraviti sok od kvija.

 

kivi za zdravo suncanje

Izvor slike: http://naturalhealth-naturalbeauty.com/benefits-of-kiwi/

 

Nemojte zaboraviti vodu

Pod uticajem sunčevih zraka koža može da dehidrira, a samim tim postaje osetljivija i sklonija oštećenju. Dakle, pijte najmanje dva litra vode svakog dana.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

08 MAY 2018 Autor: Medicicom

10 načina da umanjite glad dok ste na dijeti