Zdravstvo

27 APR 2024
Autor:
Medicicom

Konferencija dekana medicinskih fakulteta regiona
Jačanje kapaciteta katedri porodične medicine

U Banjaluci je 21. i 22. marta 2024. godine održana Konferencija dekana medicinskih fakulteta naše regije, pod naslovom „Jačanje kapaciteta katedri porodične/obiteljske opšte medicine na medicinskim fakultetima u cilju unapređenja primarne zdravstvene zaštite“. Incijatori i organizatori ove konferencije bili su prof. dr Igor Švab, Medicinski fakultet Ljubljana, i prof. dr Ranko Škrbić, Medicinski fakultet Banjaluka, sa ciljem jačanja saradnje katedri porodične/obiteljske opšte medicine u regionu i unapređenje primarne zdravstvene zaštite na akademskom nivou.

Skup je održan u konferencijskoj sali Administrativnog centra Vlade Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Vlade Republike Srpske i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Vlade Republike Srpske.

Konferenciji su se odazvali dekani, prodekani i nastavnici katedri porodične medicine sa 18 medicinskih fakulteta: iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

U radu Konferencije učešće su uzeli predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a.

Na samom početku rada Konferencije učesnicima se preko video-linka obratio regionalni direktor SZO za Evropu dr Hans Kluge, koji je pozdravio inicijativu dva dekana te istakao važnost jačanja kapaciteta porodične medicine u razvoju primarne zdrvastvene zaštite našeg regiona.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić je istakao da je briga za zdravlje stanovništva zajednički zadatak koji započinje upravo na medicinskim fakultetima, gdje se školue kadar koji će u budućnosti raditi u zdravstvenim ustanovama. 

"Uvjeren sam da ukoliko u tom prvom, temeljnom koraku, imamo zajedničku viziju, možemo računati na kvalitetnu primarnu zdravstvenu zaštitu za naše stanovništvo. Uloga porodične medicine u pružanju zdravstvene zaštite je zaista velika, a na doktorima porodične medicine i njihovim timovima u Republici Srpskoj i velika odgovornost. Porodična medicina nije samo prva u pružanju zdravstvene zaštite stanovništvu, već je i prizma kroz koju pacijenti posmatraju cjelokupan zdravstveni sistem. Zadovoljsto pacijenta koji u svom doktoru porodične medicine vidi stručnu osobu od povjerenja, najveća je vrijednost kvalitetnog tima koji brine o zdravlju cjelokupne porodice", rekao je ministar Šeranić.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci prof. dr Ranko Škrbić rekao je da je Konferencija organizovana s ciljem da se skrene pažnja i ukaže na izazove u ovoj oblasti porodične medicine te napomenuo da ne postoji kvalitetna sekundarna ili tercijarna zdravstvena zaštita bez kvalitetne porodične medicine.

-Pokušavamo dati svoj maksimum i učiniti porodičnu medicinu što zanimljivijom te imamo malo bolju situaciju nego što je u drugim zemljama kada je riječ o zainteresovanosti studenata koji završavaju Medicinski fakultet da upišu porodičnu medicinu kao specijalizaciju – naveo je Škrbić i dodao:

-Razgovaralo se o dostignućima u oblasti porodične medicine, ali i načinima kako da studente zainteresujemo za ovu granu medicine. Za Republiku Srpsku potrebno je oko 700 timova porodične medicine, a u ovom trenutku nedostaje oko 150 doktora porodične medicine te je potrebno uložiti napore da se studenti i dodatno zainteresuju za ovo polje medicine – naglasio je Škrbić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske doc. dr Željko Budimir istakao je da je porodična medicina temelj zdravstvenog sistema svake države i stub razvoja zdravstva, jer bez kvalitetnog temelja nema dobre sekundarne ni tercijarne zdravstvene zaštite.

-Republika Srpska i naši medicinski fakulteti su na vrijeme prepoznali taj značaj i preduzeli korake na razvoju katedre i predmeta za ovu oblast, tako da smo postali lideri u ovoj oblasti u regionu – rekao je ministar.

Dekan Medicinskog fakulteta u Ljubljani prof. dr Igor Švab rekao je da u Sloveniji ima oko 1.000 timova doktora porodične medicine te da postoji potreba i za dodatnim doktorima, ali i interes za ovu oblast.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči prof. dr Dejan Bokonjić, na otvaranju događaja, je rekao da je konferencija odlična prilika da se razgovara o izazovima u oblasti porodične medicine te izrazio zadovoljstvo i što će biti potpisana „Banjalučka deklaracija” od strane dekana medicinskih fakulteta u regionu.

Na Konferenciji su učestvovali predsjednik Udruženja porodične medicine prim. dr sc. Draško Kuprešak i predstavnici Katedre porodične medicine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, šef prof. dr Gordana Tešanović i članovi Katedre: doc. dr sc. Nevena Todorović, prof. dr Kosana Stanetić, prof. dr Verica Petrović, prof. dr Suzana Savić, doc. dr Nataša Pilipović Broćeta i dr Srđan Radojković.

Nakon bogate diskusije i predstavljanja porodične/obiteljske opšte medicine u kurikulumima dodiplomske nastave na medicinskim fakultetima, pristupilo se potpisivanju „Banjalučke deklaracije“, kojom su dekani medicinskih fakulteta izrazili spremnost i dali podršku akademskom razvoju ove struke kroz implementaciju i unapređenje kurikuluma dodiplomske nastave medicinskih fakulteta.

U nastavku ove konferencije održan je 11. sastanak “Splitske inicijative“, koji predstavlja međufakultetski forum nastavnika katedri porodične/obiteljske/opšte medicine sa temema iz domena promocije zdravlja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Tokom dva dana rada nastavnici katedri porodične/obiteljske/opšte medicine su izložili svoje radove i dogovarali buduće zajedničke projekte i saradnju u ovoj oblasti.

Medici.com

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

27 APR 2024 Autor: Medicicom

NMK