Zdravstvo

20 JUN 2024
Autor:
Medicicom

Dvije godine postojanja Klinike za kardiohirurgiju UKC Republike Srpske
Intervju: Dr Nikola Šobot

Od otvaranja Klinike za kardiohirurgiju UKC Republike Srpske, koje je upriličeno 11. septembra 2022. godine, do sada je uspješno izvedeno više od 500 kardiohirurških zahvata. Operacije su izvedene uz podršku Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica. Prva kardiohirurška operacija je izvedena 6.6.2022. godine. Ove operacije uključuju hiruršku revaskularizaciju miokarda, operativno liječenje valvularnih bolesti srca te, takođe, najnovije metode hirurškog liječenja srčane slabosti.

Univerzitetsiki klinički centar Republike Srpske, na čelu sa prof. dr sc. med. Vladom Đajićem, zabilježio je značajne iskorake u svom poslovanju te intenzivno i bez predaha radi na tome da UKC Republike Srpske poprimi status najsavremenijeg i najmodernijeg kliničkog centra u regionu.

Povodom obilježavanja dvije godine postojanja Klinike za kadiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, razgovaali smo sa dr Nikolim Šobotom, načelnikom Klinike i jednim od najzaslužnijih što Republika Srpska i Banjaluka imaju svoju kardiohirurgiju.

Doktore Šobot, kako danas gledate na period koji je iza nas, a tiče se stvaranja kardiohirurgije?

Iza nas je više od 500 kardiohirurških zahvata u protekle dvije godine. 

To je najbolji dokaz uspješnog rada i obezbjeđivanja vrhunske zdravstvene usluge građanima Srpske. Bavimo se zbrinjavanjem kompletne kardiovaskularne patologije u smislu kardiohirurgije. Uspjeli smo da pokrenemo i hitni, minimalno invazivni program i sve što jedna moderna klinika podrazumijeva.

Da li ste ponosni na postignute rezultate?

Svakako. Ponosan sam na naša postignuća, a posebno na činjenicu da je mortalitet ispod 1%. Stanovnicima Republike Srpske obezbijedili smo vrhunsku zdravstvenu uslugu u nivou evropskih i svjetskih centara. Naši pacijenti ne odlaze u inostranstvo kako bi obavili ove složene zahvate, smanjeni su troškovi porodica pacijenata kao i troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Nastavljamo sa nabavkom najsofisticiranije opreme, edukacijom našeg kadra širom Evrope i unapređivanjem naših usluga, a sve u cilju pružanja što bolje zdravstvene zaštite našim pacijentima.

Svjedoci smo odlične saradnje Republike Srpske i Srbije u mnogim projektima pa tako i kardiohirurgije. Koliko je značajna podrška kolega iz Srbije?

Podrška kolega iz Srbije je veoma značajna. Sve operacije su izvedene uz podršku Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica. Takođe, pored naših kolega iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica i „Dedinja“ zahvalio bih se kolegama iz Klinike za kardiologiju UKC-a, kao i cjelokupnoj podršci zdravstvenog sistema, počevši od Ministarstva zdravlja, do uprave UKC Republike Srpske na čelu sa generalnim direktorom prof. dr Vladom Đajićem. Takođe, želim da se zahvalim svim zaposlenima u Klinici za kardiohirurgiju gdje smo ovaj posao iznijeli na jedan vrlo profesionalan način i ponosan sam na to što smo uspjeli da pokrenemo i hitni minimalno invazivni program i sve što jedna moderna klinika za kardiohirurgiju podrazumijeva. Tu smo da zajedno proslavio naše uspjehe i isto tako da postavimo ciljeve za dalji rad, nadam se daleko većem broju operacija, uvođenju novih tehnologija u medicini i tu smo dalje da radimo.

Koji su to ciljevi i planovi za budućnost?

Kao što je najavila načelnica Klinike za kardiologiju u UKC-u prof. dr Tamara Kovačević Preradović, cilj je zaokruživanje svih usluga, dijagnostičkih i terapijskih, nehirurških i hirurških, ova klinika u mogućnosti je da pruži najkvalitetniju uslugu stanovnicima Srpske. Takođe, u veoma bliskoj budućnosti imamo ostvarenje zajedničkog sna da formiramo institut za kardiovaskularne bolesti Republike Srpske, uz podršku Srbije i kolega iz instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i Sremska Kamenica. Posebno nam je važno osamostaljenje Klinike za kardiohirurgiju.

Medici.com

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

20 JUN 2024 Autor: Medicicom

NMK skupovi