NMK skupovi

20 JUN 2024
Autor:
Medicicom

Povodom 30 godina samostalnog rada i postojanja JZU Dom zdravlja u Banjaluci
Prevencija je temelj zdravlja
Prvi simpozijum sa međunarodnim učešćem i izložba ”Medicina kroz istoriju”

Povodom obilježavanja 30 godina samostalnog rada i postojanja JZU Dom zdravlja u Banjaluci od 24. do 26. maja 2024. godine uspješno je održan Prvi simpozijum sa međunarodim učešćem pod nazivom “Prevencija je temelj zdravlja” u organizaciji JZU Dom zdravlja u Banjaluci i u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci u JU “Banski dvor – kulturni centar”.

Okupili smo eminentne stručnjake iz raznih oblasti medicine kako zdravstvenih profesionalaca iz naše zemlje, iz oba entiteta, tako i iz regiona. Sa nama su bili predstavnici WHO, UNFPA, UNICEFA-a, kao i kolege iz Srbije, Italije, Hrvatske i Slovenije. Tom prilikom održane su paralelno tri sesije (za doktore medicine, doktore stomatologije i medicinske sestre – tehničare) te panel diskusija o izazovima primarne zdravstvene zaštite. Ugostili smo više od 30 predavača, a Simpozijumu je prisustvovalo više od 600 učesnika. Broj prisutnih na samom simpozijumu prevazišao je sva naša očekivanja.

Bila je to prilika da se upoznaju najaktuelnije teme iz oblasti prevencije koja je zlatni standard za očuvanje zdravlja stanovništva, da se razmijene iskustva svih učesnika koji se bave kako prevencijom, tako i liječenjem masovnih nezaraznih bolesti i njihovih komplikacija, ali i prilika za druženje i upoznavanje novih kolega.

Ovaj međunarodni događaj akreditovalo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske prema važećem pravilniku.

U sklopu obilježavanja našeg jubileja, po prvi put u regionu, organizovana je izložba starih medicinskih aparata, instrumenata, udžbenika i učila, starih fotografija, sanitetskih vozila i drugih starih sredstava za rad pod nazivom „Medicina kroz istoriju“ u prostoru Kamene kuće u tvrđavi Kastel. Otvaranju izložbe prisustvovalo je više od 300 posjetilaca koji su u prostoru Kamene kuće imali priliku da vide postavke ambulanti iz šezdesetih, sedamdestih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Najstariji izloženi eksponat potiče iz 1950. godine.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka, doc. dr sc. med. Nevena Todorović je tom prilikom napomenula da se radi o izložbi starih medicinskih aparata, učila, sredstava za rad u medicini, kao i starih sanitetskih vozila.

– Izložbu smo posvetili Prvom simpozijumu sa međunarodnim učešćem koji se u Banjaluci održava u organizaciji Doma zdravlja Banjaluka, a naši gosti su iz Italije, Srbije, Slovenije i Hrvatske. Simpozijum je otvoren izložbom starih medicinskih aparata i učila da se vidi u kojoj mjeri je napredovala medicina u Banjoj Luci i Republici Srpskoj – napomenula je direktorica Todorović.

Direktorica naše Ustanove je naglasila da su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Grada Banja Luka u proteklih 17 godina investirali u JZU “Dom zdravlja” u Banjoj Luci i zdravstveni sistem Republike Srpske.

– U Domu zdravlja Banjaluka nekada je radilo 88 specijalista, dok danas u ovoj Ustanovi radi 260 doktora, od kojih je 190 specijalista. Dom zdravlja Banjaluka raspolaže sa najsavremenijim aparatima iz oblasti radiološke dijagnostike, stomatologije, laboratorijske dijagnostike sa 33 ambulante porodične medicine. U radu Simpozijuma učestvovalo je oko 600 medicinskih radnika – doktora medicine i stomatologije te medicinskih sestara – rekla je naša direktorka.

Veliku zahvalnost dugujemo svim našim pokroviteljima i sponzorima, radnicima, penzionerima, prijateljima i saradnicima naše ustanove, kolegama širom Republike Srpske, Federacije BiH, ali i Italije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske te svim zdravstvenim ustanovama iz Republike Srpske i Srbije koji su podržali izložbu “Medicina kroz istoriju” donirajući i ustupajući eksponate.

Jedinica za odnose sa javnošću
JZU "Dom zdravlja" u Banjoj Luci

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

20 JUN 2024 Autor: Medicicom

Zdravstvo Srbije