Zdravstvo

20 AUG 2021
Autor:
Medicicom

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, Intervju:

Dr Diego Gonzalez Rivas

Tehnologija koja će promijeniti svijet hirurgije

Posjeta svjetskih stručnjaka Univerzitetskom kliničkom centru RS u gradu Banjaluka, održava kontinuitet edukacije. To svjedoči i datum 23. jul 2021. godine, kada je dr Diego Gonzalez Rivas koji je internacionalni stručnjak iz oblasti torakalne hirurgije, “počastio” kolege najprije predavanjem, a onda zajedno sa njima izveo dvije hirurške intervencije. Imali smo zadovoljsto i čast što nam je upriličen razgovor sa njim.

Uvaženi dr Diego ponovo ste u UKC RS. Šta vas je to motivisalo?

Prilično sam uživao u svom prethodnom boravku i onda sam razgovarao sa Markom (dr Marko Kantar, aktuelni načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju) o saradnji sa vašom bolnicom. On mi je rekao da trenutno radi na jednom zanimljivom, teškom slučaju. Imao sam nekoliko slobodnih dana i odlučio da dođem da riješimo zajedno taj zdravstveni problem. U pozadini je bila namjera da učvrstimo saradnju. Korak bliži budućnosti.

Možete li nam opisati intervenciju koje ste izveli?

Ovdje je bila riječ o pacijentu sa centralno lociranim tumorom, koji zahtijeva rekonstrukciju bronha, a možda i arterije. To su rijetki slučajevi. Većina hirurga ovaj zahvat ne rade uniportal VATS metodom (video potpomognuta toraskopska hirurgija), koja je minimalno invazivna. Oni su primjenjivali klasičnu metodu - otvaranje grudnog koša pacijenta izvodeći pneumonektomiju, zahvat koji podrazumijeva odstranjenje cijelog plućnog krila. Mi smo pokušali da očuvamo dvije trećine plućnog krila sa malim rezom. U takvim slučajevima to se smatra minimalno invazivnim zahvatom.

Koje su prednosti takve metode u odnosu na klasičnu?

Pristup je manje invazivan, jer operaciju izvodimo kroz rez dužine od 3 centimetra. Pacijentu se skraćuje vrijeme hospitalizacije, brži oporavak sa manje bola. Kod ove vrste tumora, koju smo imali kod pacijenta u vašoj bolnici, važno je bilo odmjeriti i agresivnost hirurškog pristupa jer je pacijent narušenog zdravlja zbog samog tumora. Ako zahvat uradimo sa što manjom invazivnošću, veće su šanse za pozitivniji ishod onkološkog liječenja.

U operacionoj sali ste koristili savremene tehnologije. Kakav je to Google Glass uređaj?

Taj uređaj predstavlja evoluciju prethodnog koji nije inicijalno razvijen za upotrebu u operacionoj sali. Ovaj novi se zove Rods&Cones. Proizvodi ga kompanija iz Holandije i posebno je razvijen za upotrebu u hirurgiji. Ovdje je bitno naglasiti da takva tehnologija omogućava da prenosimo operacije i sve ono što hirurzi rade širom svijeta u 4 K rezoluciji maksimalnog kvaliteta u stvarnom vremenu. Hirurzi mogu gledati operacije uživo iz svojih domova, ispijajući kafu na kauču. Gledaju zhvat kroz moje oči, razgovaraju sa nama jer imamo mikrofone i mogu nam, čak, skrenuti pažnju na određena područja i usmjeriti nas jer ja imam mali ekran na naočarama ispred oka tako da mogu vidjeti šta mi pokazuju. To je savršeno za interakciju. To je zadivljujuća tehnologija koja će promijeniti svijet hirurgije i način podučavanja. Primjera radi, stažisti koji još uče mogu s naočarama izvoditi zahvat u operacionoj sali koji vi možete nadgledati iz svoje ordinacije i odgovarati na sva njihova pitanja. Možete, čak, biti i kod svoje kuće, a oni se mogu povezati sa vama tako da vidite ono što oni vide. Mogu vas pitati ako imaju neku nedoumicu, da li treba da seciram ovo ili uradim ono i sl. Vi ih usmjeravate na tačnost u okolnostima udobnosti vlastitog doma. Tehnologija je izvrsna za oba načina primjene.

Vaše mišljenje o vještinama i znanju medicinskog osoblja UKC-a, opremi?

Osoblje je veoma dobro i to je jedan od razloga zašto sam se odlučio za saradnju. U ovoj bolnici vidim ogroman potencijal za razvoj VATS referentnog centra za cijelu regiju Balkana. I dr Marko Kantar je vrlo motivisan za razvoj ovakve ideje zajedno sa mnom. Nadam se da ću uskoro ponovo doći ovdje i timski rješavati zanimljive zdravstvene probleme iz oblasti torakalne hirurgije, sa temparamentnim osmijehom Španjolca poručio je dr Diego Gonzalez Rivas.

Načelnik Klinike UKC-a za torakalnu hirurgiju dr Marko Kantar podsjetio je da se Uniportal VATS hirurgija počela primjenjivati na ovoj klinici još 2016. godine u vidu manjih operacija. Od tada do danas ide se uzlaznom linijom. Stigli smo do tačke kada možemo naučiti najsloženije operacije u grudnoj hirurgiji, a koje se izvode minimalno invazivno. Za to nam treba ekspert iz te oblasti, a to je upravo dr Rivas, pionir ovakve tehničko-tehnološke vještine, naglasio je dr Kantar

Prof. dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a, zahvalio se dr Rivasu na radnoj posjeti. To je još jedan u nizu dokaza da se u ovoj ustanovi posvećuje izuzetna pažnja edukaciji kadra, uvođenju novih dijagnostičkih i terapijskih procedura. To se postiže posredstvom saradnje sa istaknutim svjetskim stručnjacima. Jedan od njih je i dr Gonzalez Rivas. UKC RS raspolaže sa savremenom endoskopskom opremom što omogućava pacijentima kraći boravak u bolnici nakon operativnih intervencija. Planirana je i izgradnja Centra za onkologiju. Sve se razvija u pravcu brže i kvalitetnije zdravstvene zaštite stanovništva, izdvojio je kao bitno prof. dr Đajić, uz komentar primjeren ovom tekstu da ga je posebno obradovalo što je gost iz Španije najsrdačnije profesionalne komplimente dodijelio domicilnoj ekipi koja je radila sa njim. 

Medici.com

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

20 AUG 2021 Autor: Medicicom

Zdravstvo Srbije