Zdravstvo

20 AUG 2021
Autor:
Medicicom

Razgovor sa prof. dr Tamarom Kovačević Preradović

U susret V kongresu kardiologa Republike Srpske

U susret V kongresu kardiologa Republike Srpske sa međunarodnim učešćem razgovaramo sa prof. dr Tamarom Kovačević Preradović, predsjednicom Udruženja kardiologa Republike Srpske i načelnicom Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Prof. Kovačević Preradović, recite nam najprije nešto o sebi.
Obrazovanje i iskustvo ste sticali u zemlji i inostranstvu. Na kojim univerzitetima ste sticali znanja i recite nam nešto više o Vašem radnom iskustvu?

Kao dobitnik ESKAS stipendije, koju vlada Švajcarske dodjeljuje strancima za nastavak poslijediplomskih studija na univerzitetima u Švajcarskoj, specijalizaciju iz interne medicine nastavila sam u Univerzitetskoj bolnici u Cirihu od 2001-2003. godine, nakon čega sam specijalistički ispit iz interne medicine uspješno položila u Cirihu. Mogla bih reći da je to najvećim dijelom odredilo moju dalju karijeru koja se, zahvaljujući ostvarenim poznanstvima i rezultatima, nastavila i dalje razvijati vezano za Univerzitetsku bolnicu u Cirihu i u mojoj užoj oblasti, oblasti kardiologije. Definitivno, boravak u vrhunskim ustanovama svjetskog ranga omogućava pristup najsavremenijim tehnologijama i učenje od vodećih eksperata iz oblasti kardiologije. Po povratku u Banjaluku bila sam u prilici da sva usvojena znanja uvedem u svakodnevnu kliničku praksu u Klinici za kardiologiju, gdje sam prvo vodila odjeljenje za neinvazivnu dijagnostiku, a avgusta 2012. godine sam postala načelnik Klinike za kardiologiju, istovremeno prva žena načelnik. Osim Švajcarske, koja je bila prekretnica karijere, te Univerzitetske bolnice i Medicinskog fakulteta u Beogradu, usavršavala sam se i u Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama gdje sam imala stipendiju Američkog udruženja kardiologa. Klinički rad sam kombinovala sa naučnoistraživačkim radom što je rezultovalo naučnim publikacijama te pozivima za predavanja na nacionalnim, međunarodnim i svjetskim kongresima. Predan i fokusiran rad rezultovao je sa velikim brojem objavljenih radova u prestižnim međunarodnim časopisima.

Šta je najviše uticalo da se opredijelite za kardiologiju?

Kao studentu mi se ta oblast dopala, gdje sam tokom studija u Novom Sadu imala priliku da vidim početak transformacije kardiologije iz jedne konzervativne grane u inovativnu i visokotehnološku oblast medicine. Sve ovo, kao i želja da pomognem životno ugroženim ljudima, svakako je pomoglo u mojoj odluci da se bavim kardiologijom. 

Koliko se na Klinici za kardiologiju, na čijem ste čelu, ulaže u nabavku savremene opreme i edukaciju osoblja?

Napredak u medicini je jedan od najbržih, upravo zahvaljujući modernim tehnologijama. Bez ulaganja u novu opremu, koje obavezno mora biti praćeno odgovarajućim obrazovanjem kadra, nema napretka. Zahvaljujući podršci menadžmenta UKC RS, kao i resornog ministarstva Vlade Republike Srpske, Klinika za kardiologiju se razvila u posljednjih desetak godina u vodeću ustanovu za dijagnostiku i liječenje kardiovaskularnih bolesti u RS i cijeloj BiH, kako po procedurama koje se rade, tako i po ukupnom broju svih procedura. 

Iz oblasti neinvazivne kardiologije, koja je moja uža oblast, trenutno ne postoji nijedna značajnija dijagnostička metoda koja se ne izvodi u našoj ustanovi. U kompletnom spektru takozvanih testova opterećenja, 2012. godine sam, uz podršku akademika Miodraga Ostojića i kolega iz Srbije, uvela metodu neinvazivnog određivanja koronarne rezerve protoka. Od prije tri godine u Klinici za kardiologiju se rutinski izvodi najsavremenija metoda ultrazvuka srca, 2D strejn ehokardiografija, a takođe smo prva klinika u RS i BiH koja je uvela 4D transezofagusnu ehokardiografiju. 

Predsjednica ste Udruženja kardiologa RS. Koje su osnovne aktivnosti Udruženja i koliko je značajno uvezivanje kardiologa i razmjena iskustava?

Udruženje kardiologa RS kao takvo postoji od 2003. godine i kao prva žena predsjednik Udruženja i kardiolog koja sam cijeli svoj radni vijek do sada provela radeći u Univerzitetskoj bolnici, najveći fokus želim da stavim upravo na edukaciju i podizanje ne samo teoretskih, nego i praktičnih znanja iz kardiologije kako bi kvalitet kardiovaskularne zaštite našeg stanovništva bio na visokom nivou. Važno je da edukaciju provodimo širom Republike Srpske i upravo zato Udruženje kardiologa ima redovne sastanke svake godine širom Republike, a uvođenje registara oboljelih od različitih kardiovaskularnih bolesti znači i aktivno uključenje kolega širom Republike Srpske. Posebno bih istakla međunarodni registar u kome učestvujemo, a to je registar za plućnu emboliju pod rukovodstvom prof. dr Slobodana Obradovića, Vojnomedicinska akademija Beograd, zahvaljujući kojem smo koautori velikog broja radova u najprestižnijim medicinskim časopisima, što značajno povećava vidljivost i poziciju Univerziteta u Banjaluci na međunarodnoj sceni.

Razmjena iskustava je srž uspješnog rada u medicini. Zbog toga je povezivanje kolega unutar Republike Srpske, kardiologa i ljekara drugih specijalnosti, kao i ljekara iz inostrantsva doprinijelo značajnom napretku u postignućima, kao i rezultatima u naučnom radu.

Ovom prilikom želim posebno istaći partnerstvo sa Udruženjem doktora porodične medicine, na čelu sa prim. dr Draškom Kuprešakom, sa kojim smo 2019. godine potpisali Sporazum o saradnji iz oblasti zdravstva koji je rezultovao zajedničkom izradom kliničkih vodiča i organizacijom onlajn edukacija tokom pandemije.

Tokom posljednjih 17 mjeseci Udruženje je zbog Covida-19 bilo više nego aktivno u organizaciji onlajn seminara, odnosno vebinara za ljekare širokog profila specijalizacija. U proteklom vremenu smo organizovali više od 30 vebinara koji su bili fenomenalno posjećeni. Rekord prijavljenih učesnika je bio više od 450 ljekara, a u prosjeku smo imali oko 200 učesnika na svakom vebinaru. Posebno je važno istaći edukaciju iz oblasti venskog tromboembolizma, koju smo u vidu 11 vebinara proveli u jeku pandemije, upravo iz razloga što je venski tromboembolizam važan uzrok umiranja oboljelih od Covida-19.

U toku je edukacija iz oblasti savremene terapije u sekundarnoj prevenciji koronarne bolesti srca. Zahvaljujući kvalitetnoj saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS i Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, uspjeli smo našim pacijentima obezbijediti najsavremeniju terapiju hiperholesterolemije lijekovima inhibitorima PCSK9. I upravo smo, prije neki dan, u Klinici za kardiologiju UKC RS prvom pacijentu dali ovu najsavremeniju terapiju, što je prva ovakva terapija u RS i BiH, ali i širem regionu.

Zbog toga mi je posebno drago što smo uspjeli iskoristiti savremenu tehnologiju i što smo i pored pandemije održali i unaprijedili proces edukacije i promicanja savremene medicinske struke što je, na kraju, jedno od osnovnih razloga postojanja našeg udruženja. 

Od 24. do 26. septembra će biti održan Peti kongres kardiologa Republike Srpske. Koji domaći i inostrani stručnjaci će biti govornici na kongresu?

Poslije izvjesnih opravdanih odlaganja, uzrokovanih pandemijom, Udruženje kardiologa Republike Srpske organizuje svoj V kongres od 24. do 26. septembra 2021. u Banjaluci u Banskom dvoru. Tradicionalno, kongres organizujemo uz podršku našeg bratskog Udruženja kardiologa Srbije, a kongresu će prisustvovati vodeća imena kardiologije iz Srbije, kao i iz inostranstva. Želim istaći da organizaciono spremamo tehničku podršku za održavanje i onlajn sesija kako zbog predavača iz inostranstva, koji iz opravdanih razloga ne mogu lično prisustvovati, tako i zbog nepredvidivosti pandemije koja može rezultovati strožijim epidemiološkim mjerama. 

Teme kongresa su najsavremeniji stavovi u kardiologiji iz oblasti srčane insuficijencije, koronarne bolesti srca, odnosno NSTEMI infarkta miokarda, atrijalne fibrilacije, liječenja dislipidemija te bolesti srca kod sportista. Jedan od prioriteta jeste predstavljanje smjernica Evropskog udruženja kardiologa iz 2020. i 2021. godine, koje su ostale u sjeni pandemije Covid-19, a zapravo nikako ne smijemo zaboraviti da su kardiovaskularne bolesti i u toku pandemije vodeći uzrok umiranja širom svijeta. 

Predsjednik Naučnog odbora kongresa je akademik SANU i ANURS prof. emeritus Miodrag Ostojić, učitelj mnogih od nas i dugogodišnji prijatelj kardiologije Republike Srpske, a od 2011. i član kolektiva Klinike za kardiologiju UKC RS čime sam počastvovana! Uz podpredsjednika Naučnog odbora i predsjednika Upravnog odbora udruženja, prim. dr Dragana Unčanina, sigurno garantuje sveobuhvatan, moderan i krajnje aktuelan naučni sadržaj!         

Medici.com

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

20 AUG 2021 Autor: Medicicom

Zdravstvo Srbije