Zdravstvo Srbije

22 OCT 2023
Autor:
Medicicom

Београд, септембар 2023
Седми национални конгрес „Историјат сестринства Републике Србије“

Седми национални конгрес са међународним учешћем, посвећен историјату сестринства у Републици Србији, одржан је у Хотелу „Метропол“ у Београду у периоду од 21. до 23. септембра 2023. године у организацији Удружења медицинских сестара-техничара Клиничког центра Србије “Сестринство”, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије и Коморе медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије.

Конгрес је акредитован Одлуком Здравственог савета број: 153-02-00223/2023-01, од 22. 5. 2023. године, редни број 19 (Д-1-478/23). Акредитован за медицинске сестре и здравствене техничаре (свих профилиа). 

Конгресу је присуствовало oko 1000 учесника како из земље, тако и из иностранства. Стручне активности Конгреса реализоване су у оквиру усмених и постер презентација. Презентовано је 70 усмених радова, 19 постер презентација. Од тога 14 презентација наших гостију из: Израела, Италије, Швајцарске, Словеније, Републике Српске, Хрватске, Федерације Босне и Херцеговине, Републике Северне Македоније, Црне Горе и 56 презентација из Београда, Зајечара, Ниша, Бора, Краљева, Крагујевца, Прибоја..... Одржан је и Национални симпозијум: Пандемија COVID -19 вирусом корона – наша искуства, акредитован Одлуком Здравственог савета број: 153-02-00223/23-01, од 22. 5. 2023. године, редни број 20 (Д-1-486)

Марија Галић, председница удружења, поздравила је све присутне и пожелела им пријатну добродошлицу и успешан рад. 

Конгрес је свечано отворила и поздравила учеснике министарка здравља Србије проф. др Даница Грујичић, указујући на истински значај и величину сестринства у Србији, њихов предани рад и ван здравстених установа и велика признања која су многе од њих добиле. Свечаном отварању присуствовали су ЊКВ престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина Карађорђевић, која је поздравила скуп. Свечаном отварању присуствовали су и обратили се: Проф. др Јовица Миловановић, заменик генералног директора Универзитетског клиничког центра Србије, проф. др Лазар Давидовић, декан Медицинског факултета Универзитета у Београду, др Александра Огњановић, начелник Одељења за јавно здравље Секретаријата за здравство града Београда, госпођа Весна Јоцић, директоркa Коморе медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије, мр сц. Мед. Игор Димитријев, професор Академије струковних студија Београд, руководилац одсека Високе здравствене школе. 

На овом седмом конгресу УМСТ КЦС „Сестринство“, обележило је 20 година постојања. О рађању удружења, његовом стасању и развоју, мобилизацији чланства и акцијама за побољшање статуса и афирмације сестринске професије од оснивања, 2003. године, до данас, говорила је председница УМСТ КЦС „Сестринство“ Марија Галић. Поводом јубилеја, уручене су повеље институцијама и истакнутим појединцима који су допринели унапређењу рада удружења и развоју сестринства.

Седми пут за редом свечано је уручена награда „Добрила Пејовић“ за резултате остварене у развоју и унапређењу квалитета сестринске и бабичке професије. Овогодишњи лауреати су: Снежана Милутиновић, Дом здравља Бор, добитница на нивоу Србије и Љупка Вукаиновић, Клиника за психијатрију УКЦС, добитница на нивоу Клиничког центра. Добитницима су честитале и уручиле пригодне поклоне Добрила Пејовић, по којој награда и носи назив, и Радица Илић, председница Синдиката медицинских сестара и техничара Србије.

Програм су водили глумци Народног позоришта у Београду: Бојана Стефановић Торњански и Александар Срећковић Kубура, који је отпевао мелодију „Сестра“ на енглеском језику. У уметничком делу програма песму „Ово је Србија“ извео је Хор Музичке школе „Ватрослав Лисински“.

Промовисана је књига „Знамените сестре Србије, бисери у песку времена“, ауторке Милијане Матијевић. 

Пленарана тема конгреса: „Сестре у песми и поезији“, омогућила је многобројним колегиницама и колегама да представе своју креативност и стваралачки рад и прикажу другу страну наше професије. Представљена је сестринска униформа кроз време као и сестринске химне широм света.

Током тродневног одржавања скупа учесници конгреса обрадили су читав спектар тема о сестринству, успонима, падовима, посртајима како у прошлости, тако и у садашњости са освртом на будућност кроз предлоге мера и повлачење паралела. Представљен је рад стручних асоцијација од њиховог настанка до данас. Кроз историју, пратили смо сестрински развој у Израелу, Италији у доба фашизма, сагледали развојни пут сестринства у земљама региона. Еминентни професори сетринских образовних институција представили су образовање сестара и стварање образовних институција. Велика присутност медицинских сестара и посећеност конгреса, кроз активну дискусију, само су потврда да су сестре жељне знања и сталног усавршавања. Национални симпозијум: „Пандемија COVID-19 вирусом корона – наша искуства“ допринео је свеопштем сагледавању сестринства у току пандемије како у земљи, тако и у иностранству.

На основу евалуације, попуњавањем евалуационих упитника, учесници су Конгрес оценили високом просечном оценом 4,91, што је потврда да је направљен добар избор предавача и тема у доброј организацији. Најчешћи предлог тема од учесника на евалуационим упитницима тиче се услова рада, образовања и њиховог положаја у здравственом систему. 

Припремила: Марија Галић, председница УМСТ КЦС “Сестринство“

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

22 OCT 2023 Autor: Medicicom

NMK