Zdravstvo Srbije

20 DEC 2023
Autor:
Medicicom

100 godina neurohirurgije u Srbiji
Jubilej - 85 godina Klinike za neurohirurgiju

Svečano obeležavanje jubileja, 85 godina Klinike za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i 100 godina neurohirurgije u Srbiji, počelo je 31. oktobra 2023. u Hotelu „Crowne Plaza“ u Beogradu, uz bogat naučni program u kojem su učestvovala najveća svetska imena iz oblasti neurohirurgije.

Svečanom obeležavanju ova dva veoma važna jubileja, pored svetski priznatih neurohirurga, prisustvovali su i ministarka zdravlja profesorka doktorka Danica Grujičić, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, ministarka prosveta prof. dr Slavica Đukić Dejanović, kao i ambasador SAD u Srbiji njegova ekselencija Kristofer Hil.

Svečana akademija je održana 31. oktobra 2023. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. 

U istom periodu organizovan je i Deveti godišnji sastanak Udruženja neurohirurga Srbije (UNHS) i 10. kongres neurohirurga sa međunarodnim učešćem, pod zajedničkim nazivom Usredsređenost. Posvećenost. Usavršavanje, koji sumarno odražava istoriju srpske neurohirurgije.

Relevantne institucije Republike Srbije su prepoznale značaj neurohirurške edukacije i kontinuirano podržavaju aktivnosti Udruženja neurohirurga Srbije. Sada već tradicionalno, podršku organizaciji ovog značajnog jubileja su dali predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i sve relevantne institucije Republike Srbije.

Nastanak neurohirurgije u Srbiji zvanično datira još od daleke 1923. godine, kada je Milivoje Kostić, jedan od pionira u oblasti hirurgije na ovim prostorima, izvršio prvu operaciju tumora hipofize kroz nos. Milivoje Kostić je 31. oktobra 1938. godine osnovao posebno odeljenje za neurohirurgiju u okviru Hirurške klinike u Beogradu, a za prvog šefa odeljenja je imenovan njegov brat Slobodan Kostić. Ovo je bilo prvo odeljenje neurohirurgije u Srbiji i Jugoslaviji, osnovano samo tri godine nakon prvog neurohirurškog odeljenja u Nemačkoj, u Vircburgu.

Oslanjajući se na čvrste temelje tradicije i iskustva i prateći savremena profesionalna dostignuća, trendove i inovacije, eksperti iz Srbije teže neurohirurgiji bez granica i izgradnji mostova znanja i razumevanja između disciplina, institucija, pojedinaca i generacija.

Mnogo toga se promenilo u prvih 100 godina neurohirurgije u Srbiji. Ali ono što ostaje konstanta jeste jasan smisao za cilj – kontinuirano unapređenje i međunarodna afirmacija neurohirurgije u Srbiji – uvek imajući u vidu da je suština profesije, pre svega, dobrobit svakog pojedinačnog pacijenta.

U organizaciji Udruženja neurohirurga Srbije, čiji je predesdnik prof. dr Lukas Rašuljić, od 30. oktobra do 3. novembra 2023. godine, a u Hotelu “Crowne Plaza” u Beogradu održana je neurohirurška nedelja posvećena obeležavanju i stogodišnjice neurohirurgije u Srbiji.

Tokom ove neurohirurške nedelje, svaki dan je bio posvećen nekoj od klinika i centara za neurohirurgiju iz Srbije, koja je bila i domaćin tog dana, kao i zajedničkim sastancima sa gostujućim međunarodnim asocijacijama, koje predstavljaju najznačajnija profesionalna i neurohirurška udruženja širom sveta, i to: Klinika za neurohirurgiju Klinički centar Vojvodine, zajednički sastanak sa World Academy of Neurological Surgery – WANS; dan Centralne proslave i Svečane akademije - domaćin: Klinika za neurohirurgiju, Univerzitetski klinički centar Srbije, zajednički sastanak sa European Association of Neurosurgical Societies - EANS; Klinika za neurohirurgiju Vojnomedicinska akademija, zajednički sastanak sa International Academy of Neurosurgical Anatomy – IANA,The Society of British Neurological Surgeons - SBNS i Turkish Neurosurgical Society – TNS; Klinika za neurohirurgiju Klinički centar Niš, zajednički sastanak sa Continental Association of African Neurological Societies – CAANS i Italian Society of Neurosurgery – SiNCh; Centar za neurohirurgiju Klinički centar Kragujevac i Odeljenje neurohrurgije Kliničko-bolnički centar Zemun, zajednički sastanak sa Southeast Europe Neurosurgical Society- SeENS.

Glavne teme u okviru ove neurohirurške nedelje bile su neuroonkologija, vaskularna neurohirurgija, neurotrauma i intenzivna nega, spinalna neurohirurgija i hirurgija perifernog nervnog sistema, funkcionalna i stereotaktička neurohirurgija, globalna neurohirurgiju, upotreba 5G tehnologija u savremenoj neurohirurgiji i mnoge druge, sa ciljem da se istaknu savremena dostignuća i izazovi u ovoj oblasti.

Učestvovalo je preko 1.000 učesnika iz zemlje, regiona i sveta, a predavanja je održalo preko 330 pozvanih predavača, koji su domaći, regionalni i svetski eksperti iz oblasti neurohirurgije iz preko 55 zemalja sveta.

Pozvani predavači su prezentovali najnovija dostignuća iz svojih oblasti i omogućili učesnicima upoznavanje sa savremenim trendovima i dobrim praksama struke i nauke, čime su doprineli unapređenju kompetencija i promociji nauke i veština, a sve u cilju poboljšanja obrazovnih i stručnih standarda. Stečena znanja će omogućiti našim lekarima primenu ovih dostignuća u svakodnevnoj praksi, upoznavanje sa savremenim metodama koje se koriste u dijagnostici i hirurgiji i multidisciplinarni pristup lečenju pacijenata, što će značajno uticati na poboljšanje kvaliteta života pacijenata.

Ceo događaj je i osmišljen tako da omogući učešće srpskih neurohirurga, klinika i centara u punom kapacitetu i uz njihovu maksimalnu vidljivost i doprinos u realizaciji naučnog i društvenog programa.

Nakon izuzetnih uspeha u organizaciji međunarodnih događaja u prethodnom periodu, zaključno sa kongresom EANS 2022 u oktobru 2022. godine, koji je zvanično proglašen za najbolji kongres u istoriji Evropske asocijacije neurohirurških udruženja, ovaj kongres je posvećen značajnim jubilejima neurohirurgije u Srbiji i predstavljao je krunu dosadašnjeg rada i dostignuća neurohirurga Srbije i novu važnu platformu za dalja unapređenja rada u ovoj oblasti.

Klinika za neurohirurgiju proteklih deset godina

Na čelu Klinike za neurohirurgiju proteklih deset godina je uvaženi profesor dr Miloš Joković, pod čijim je rukovodstvom, pored ostvarenog stručnog napretka, uloženo mnogo u opremanje ove zdravstvene ustanove, a počinje i dugoočekivana rekonstrukcija, nakon koje će imati šest operacionalih sala sa najsavremenijom opremom.

Pre pet godina oprema je obnovljena sa sedam respiratora, isto toliko pratećih monitoring sistema, zatim sistemom za neuromonitoring, nabavljeno je pet ultrasoničnih aspiratora - CUS, mobilni rendgen aparat za Odeljenje intenzivne nege, dva rendgen aparata C-luk, za potrebe operacionog bloka, tri mikroskopa, devet elektrohirurških motornih sistema za kraniotomiju, šest motornih sistema za spinalnu hirurgiju, 10 standardnih setova za hirurgiju, pet mikrosetova za hirurgiju, najasavremeniji navigacioni system STELt 8, portabilni sistem za elktrorikording.

Pre godinu dana instalirana je i nova angio sala u suterenu i novi stacionarni RTG aparat u prizemlju.

U ovoj klinici se godišnje operiše više od 4.000 pacijenta iz cele Srbije. U njoj se rade sve neurohirurške procedure koje se rade u svetu, a na taj način je prestalo i slanje pacijenata u inostranstvo, koji su ranije išli na Gama nož, X- nož… Nabavkom X- noža, osim tumora glave, počeli smo da tretiramo i tumore druge lokalizacije.

Nakon višegodišnje pripreme i edukacije, stručnjaci Klinike za neurohirurgiju uradili su samostalno 15 operacija DUBOKE MOŽDANE STIMULACIJE, uz prethodnu pripremu na pacijentima kojima je bila neophodna steretaksična biopsija. Najčešće kod pacijenta sa Parkinsonovom bolešću, distonijom. Ovi pacijenti su, da podsetimo, prethodno slani u SAD, Beč i Prag.

Najskorije dostignuće u stručnom polju je urađena operacija SDR - selektivna dorzalna rizotomija kod dece koja boluju od cerebralne paralize. Ovi pacijenti su slani u SAD i Tursku.

Tim ove klinike stalno teži novim operativnim tehnikama, pa se s tim u vezi mlađi lekari šalju na edukaciju u inostrane centre, pored toga što posećuju i domaće interkliničke seminare.

Srpska neurohirurgija odavno je zaslužila svoje mesto na svetskoj mapi neurohirurgije.

Sestrinski simpozijum

Sestrinski simpozijum je održan 2.11.2023. a u istom periodu je bio organizovan i Deveti godišnji sastanak Udruženja neurohirurga Srbije (UNHS) i 10. kongres neurohirurga sa međunarodnim učešćem pod zajedničkim nazivom Usredsređenost. Posvećenost. Usavršavanje, koji na najbolji način sublimira istoriju srpske neurohirurgije. Dana 31.10. će i Klinika za neurohirurgiju UKCS obeležiti 85 godina postojanja i rada.

U skladu sa dosadašnjom tradicijom, i ove godine je bio organizovan Nursing symposium - Sestrinski simpozijum - 9. godišnji sastanak SNSS-a sa međunarodnim učešćem Sestrinskog simpozijuma, na temu ,,Savremeno sestrinstvo u neurohirurgiji”- istorija sestrinstva.

Tim povodom okupili smo sestre iz svih neurohirurških centara u Srbiji i susednih zemalja, Novog Sada, Kragujevaca, Ćuprije, Banjaluke, Mostara, Zagreba, Varaždina, Risna, Podgorice, kao i sestre koje nisu u delokrugu rada neurohirurških sestara. 

Pripremio Rade - Radenko Karalić

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

20 DEC 2023 Autor: Medicicom

NMK