NMK

20 DEC 2023
Autor:
Medicicom

Jubilej
45 godina postojanja i rada Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci

Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci je 14.11.2023. godine u koncertnoj dvorani Kulturnog centra “Banski dvor”, održao svečanu promociju i dodjelu diploma diplomiranim studentima.

Promovisana su 194 diplomca i dodijeljene plakete studentima sa najvišim prosječnim ocjenama, a student generacije studijskog programa Medicina sa prosječnom ocjenom 9,93 Stefan Božić obratio se u ime nagrađenih studenata.

Narednog dana, 15.11.2023. godine u 12.00 časova je upriličena svečana akademija povodom 45 godina uspješnog rada i postojanja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, kojoj su prisustvovali brojni zvaničnici i gosti. 

Svečanoj akademiji prisustvovao je rektor Banjalučkog univerziteta Radoslav Gajanin, dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, kao i savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić istakao je da im je izuzetno zadovoljstvo što Medicinski fakultet obilježava 45 godina postojanja i rada vodeće obrazovne ustanove u oblasti medicine i zdravstva u Republici Srpskoj.

- Tu su nam naši dragi gosti koji su ovom prilikom došli u Banjaluku i koji žele da podrže dane koji su posvećeni obilježavanju 45 godina rada Medicinskog fakulteta. Juče smo imali svečanu promociju diplomaca Medicinskog fakulteta kao i dodjelu nagrada, a danas hoćemo da na jedan svečan način obilježimo dan kada je u ovoj istoj sali održano prvo predavanje studentima prve generacije Medicinskog fakulteta – rekao je Škrbić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin sa današnje svečane akademije je poručio da je Medicinski fakultet kroz 45 godina napredovao u većini segmenata koji se odnose na oblast visokog obrazovanja.

- Medicinski fakultet pravi prve korake i za njim kreću i drugi fakulteti, članice Univerziteta. Medicinski fakultet je prva članica Univerziteta koja je izašla na tržište i ponudila svoje usluge i sa te strane i Univerzitet i ja kao rektor smo ponosni i zahvalni – istakao je Gajanin.

Prikazan je film o razvoju fakulteta od njegovog osnivanja do danas, gdje je bilo riječi i o planovima za budućnost.

Medicinski fakultet osnovan je 17. marta 1978. godine na inicijativu Univerziteta u Banjaluci s ciljem obrazovanja stručnjaka, doktora medicine. Prvo predavanje je održano 15. novembra 1978. godine.

Od tog perioda do danas, prateći svjetske trendove u obrazovanju, fakultet je krenuo u smjeru pokretanja novih studijskih programa.

Osim integrisanih studijskih programa – medicina, dentalna medicina i farmacija, licencirani su i novi studijski programi zdravstvenog usmjerenja – akušerstvo, fizioterapija, radiološka tehnologija, sestrinstvo, sanitarno inženjerstvo i medicinsko-laboratorijska dijagnostika.

U nastavku svečanosti povodom 45 godina postojanja i rada Medicinskog fakulteta, dekan prof. dr Ranko Škrbić je posebnu zahvalnost iskazao nastavnicima zaslužnim za odgovorno upravljanje katedrama, koji su bili stub nastavnog procesa u protekle dvije decenije te im dodijelio plakete.

Nagrađeni su i istraživači za radove objavljene u naučnim časopisima sa najvišim impakt faktorom u 2021/2022. godini.

 Stefan Božić, student generacije sa najvišim prosjekom u akademskoj 2022/2023. godini, nagrađen je zlatnom značkom Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Plakete povodom obilježavanja 45 godina uspješnog postojanja i rada Medicinskog fakulteta uručene su prvoj generaciji diplomiranih doktora medicine, čime je akademija svečano završena.

 “Medici.com”

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

20 DEC 2023 Autor: Medicicom

NMK