20 mudrih izreka starih Indijanaca

15 APR 2019
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: https://blog.thelonghairs.us/1. Ustanite sa suncem i pomolite se. Molite sami. Molite često. Jednom će Veliki Duh poslušati vaše molitve.

2. Budite tolerantni prema onima koji su skrenuli s puta. Neznanje, ljutnja i ljubomora dolaze od izgubljenih duša. Molite da se vrate na ispravan put.

3. Pronađite sebe. Ne dopustite da drugi upravljaju vašim putem. To je samo vaš put! Ostali mogu ići s vama, ali niko ne može napred umjesto vas.

4. Budite obzirni prema gostima u svojoj kući. Poslužite im najbolju hranu, ponudite im najbolji krevet.

 

20 mudrih izreka starih indijanaca

Izvor fotografije: http://keywordsuggest.org/

 5. Ne uzimajte šta nije vaše, bilo od ljudske zajednice, prirode ili nečije kulture. Niste to zaslužili ni dobili. Nije vaše.

6. Poštujte sve na Zemlji, kako ljude tako i životinje i biljke.

7. Poštujte mišljenja drugih, njihove želje i riječi. Nikada ne prekidajte druge dok govore, ne zamjerajte, ne rugajte im se. Svakoj osobi dopustite pravo na lično mišljenje.

8. Nikada ne govorite loše o drugima. Negativna energija koju šaljete, a još u njoj i uživate, vratiće vam se višestruko.

9. Svi ljudi greše. Svaka pogreška se može oprostiti.

 

20 indijanskih mudrosti

Izvor fotografije: http://keywordsuggest.org/10. Negativne misli stvaraju bolest uma, tijela i duha. Vježbajte optimizam.

11. Priroda nije naša, ona je dio nas. Priroda je dio naše globalne porodice.

12. Dijeca su budućnost. Usadite im u srca ljubav, vodite ih s mudrošću i učite o životu. Kada rastu, dajte im prostora za rast.

13. Izbjegavajte povređivanje srca drugih. Otrov tog bola vratiće se vama.

14. Uvjek budite iskreni.

 

20 indijanskih mudrosti15. Održavajte svoju ravnotežu. Mentalno, duhovno, emocionalno i tjelesno “ja” moraju biti jednako snažni, čisti i zdravi. Okrepite tijelo da bi se okrepio um. Rastite u duhovnosti kako biste iscjelili emocionalne rane.

16. Svjesno odlučite šta ćete biti i kakvi ćete biti, kako ćete djelovati i kako ćete stajati iza svojih postupaka. Budite odgovorni za svoje postupke.

17. Poštujte tuđu privatnost i lični prostor. Ne mješajte se u tuđe vlasništvo, pogotovo ne u svjeto i duhovno. To je zabranjeno.

 

20 indijanskih mudrosti18. Budite sigurni u sebe. Ne možete biti brižni i pomagati drugima, ako niste brižni prema sebi i ako najpre ne pomognete sebi.

19. Poštujte tuđa vjerska uvjerenja. Ne prisiljavajte druge da vjeruju u vaša.

20. Dijelite svoju sreću
   

 

Naši partneri

Pročitajte još...

26 JUN 2019 Autor: Medicicom

13 Znakova da život prolazi pored vas