5 stvari koje treba da znate o predškolcu

23 OCT 2017
Autor:
Medicicom

1.Koliko je igra važna u razvoju djeteta?

 

Igra je primarni način učenja o sebi i o svojoj okolini. Ona je instinktivna priprema za život i bitan je dio odrastanja i formiranja ličnosti. Od rođenja do sedme godine života igra je životno važna. Ona je temelj djetetovog fizičkog, intelektualnog i društvenog razvoja. Igra djetetu omogućava razvoj:

 

Motoričkih vještina jačanjem koordinacije pokreta, fine i grube motorike. To se postiže motoričkim aktivnostima kao što su puzanje, trčanje, skakanje, penjanje, provlačenje, bacanje, udaranje lopte, balansiranje…

 

Emocionalnih vještina zahvaljujući osjećaju zadovoljstva koju igra pruža, povezivanjem s drugim osobama, građenjem osjećanja i njihovog primjerenog izražavanja i igranjem različitih uloga.

 

Kognitivnih vještina- razvojem kritičkog razmišljanja, povezivanjem uzroka i posljedice, zaključivanjem, poticanjem mašte i rješavanjem problema te kreativnošću (pretvaranjem i igranjem uloga dijete otkriva koje svijet sve mogućnosti i prilike pruža).

 

 Socijalnih vještina – dijete igrom uči kako pratiti smjer igre, poštovati pravila, čekati svoj red, sarađivati, dijeliti, razvija odnose sa roditeljima, braćom, sestrama, prijateljima što sve doprinosi kasnije uspješnoj socijalnoj interakciji i stvaranju prijateljstva.

 

 Govornih vještina potiču se u razgovoru djeteta s drugom djecom i odraslima. Biranjem riječi za omiljene igračke i aktivnosti, pjevanjem, recitovanjem i brojalicama osnažuje se jezičko izražavanje.

 

 Samopouzdanja,  koje je vrlo važno za kasniji razvoj, a raste dok dijete otkriva, gradi, zaključu-je, rješava probleme i ostvaruje ciljeve.

 

Dijete instinktivno zna šta treba razvijati i čini to upravo kroz igru.

 

2.Koje su najbolje igračke za djecu?

 

 Igračke su važan dio djetinjstva. One bi trebale biti što jednostavnije, jer dijete će ih na taj način maštovitije upotrijebiti u svojoj igri. Istraživanja su pokazala da je najbolja igračka za dijete ona koja je ”nedovršena” , koja će djetetu potaknuti maštu i tako doprinijeti njegovom razvoju. Sigurno ste primijetili da vašem djetetu više zaokuplja pažnju neki predmet iz kuće i da se s njim duže igra nego s nekom skupocjenom igračkom. To je zato što mu taj predmet daje različite mogućnosti namjene i intrigira njegovu pažnju.

 

Igračke napravljene kod kuće, bilo da ih je napravila odrasla osoba ili dijete i odrasli zajedno, bitni su sastojci kreativne igre u djetinjstvu.

 

3.Kada je vrijeme da dijete počne učiti strani jezik?

 

Mnogi od vas već sebi postavljaju pitanje: Kada je vrijeme da moje dijete počne učiti strani jezik“ . Mnogi od vas misle da je rano, neki čak suviše prenagljuju u tome, neki čekaju do osnovne škole.

 

Prema istraživanjima, ako je dijete dobro govorno razvijeno, nema potrebe čekati do osnovne škole da bi se uveo novi jezik. Već negdje početkom 7. godine djetetov mozak postupno slabi u svojoj sposobnosti usvajanja jezika. Učenje stranog jezika u predškolskom uzrastu (između 3. i 7. godine) može biti kao dodatno sredstvo stimulacije mozga, a poznavanje jednog ili nekoliko stranih jezika će mu kasnije u životu dati ogromnu prednost.

 

Pravo vrijeme da dijete počne učiti strani jezik je ‘’ što prije to bolje’’…

 

ucenje stranog jezika za decu

 

 

4.Kako djeca uče strani jezik?

 

Predškolsko dijete većinu vremena provodi u igri, a razvoj, učenje i rad bit će uspješniji ukoliko se odvijaju kroz igru ili sadrže elemente igre. Kroz igru dijete uči, razvija se, otkriva sebe i svijet putem pokušaja i pogrešaka, eksperimentisanjem s različitim materijalima, zvukovima, istraživačkim i drugim načinima, igranjem uloga.

 

 Kod djece od 3 do 8 godina usvajanje jezika (engl. acquisition) se odvija spontano i nesvjesno i razlikuje se od učenja (learning) koje je svjestan proces. Dokazano je da djeca najbolje uče kroz pokrete i igru pa je to ujedno i najbolji metod za učenje jezika.

 

U lijevoj polovini mozga nalazi se dio koji obavlja najvažniju funkciju u procesu usvajanja jezika. Taj dio je vrlo aktivan već od rođenja. Njegova aktivnost traje sve do puberteta, odnosno do 10-te ili 14-te godine, s tim što se moždana aktivnost vremenom smanjuje. Nakon što razvoj lijeve i desne polovine mozga prestane tokom puberteta, usvajanje jezika postaje mnogo teže. Drugim riječima, usvajanje jezika predstavlja proces koji se odvija do perioda puberteta. Lingua Studio u Banjaluci je škola za djecu u kojoj se engleski i njemački jezik uče putem ovih genijalnih metoda, a rezultat su srećna i zadovoljna djeca koja rado dolaze na časove.

 

Učenje jezika mijenja građu mozga, kao što vježbom jačamo mišiće, zbog čega raste koncentracija i brzina zaključivanja.

 

 5.Kada djecu treba učiti čitati i pisati?

 

Pogrešno je djecu forsirati da čitaju i pišu pre nego što pođu u školu, tvrde psiholozi, jer će to, prije svega, ionako učiti cijele godine. Ipak, neka djeca pokazuju interesovanje za učenje slova i brojeva mnogo ranije, pa takvoj djeci treba udovoljiti, ali nenametljivo, postepeno i kroz igru. Na tržištu ima mnogo edukativnog materijala koji vam u tome može pomoći.

 

Najvažnije je da je učenje voljno i spontano i da djetetu ne stvara pritisak.

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

12 JUN 2018 Autor: Medicicom

Tajna Francuskinja koje jedu sve, a ne debljaju se