Ambrozija, opasnost 21 veka!

06 SEP 2017
Autor:
Medicicom

AMBROZIJA  je jedan od najpoznatijih  korova. To je jednogodišnja biljka visine od 20 cm do 2 m. U prirodi je niko ne jede zbog gorkog ukusa. Niče od sredine aprila a cveta od sredine jula do privih jesenjim mrazeva. Najkritičniji period je od 20. avgusta do 10. septembra, kada dostiže vrhunac u cvetanju.

Opasnost je u polenu

Polen ambrozije vrlo je agresivan, lako se zakači za sluzokožu gornjeg respiratornog trakta i  stvara velike alergijske probleme. Vetar ovaj polen prenosi na velike udaljenosti, pa nije potrebna neposredna blizina biljke da bi veliki broj ljudi ispoljio simptome alergijskih reakcija.    Samo jedna biljka proizvodi od 1 do 8 miliona polenovih  zrna,  a kod osetljivih osoba, dovoljno je samo 8 do 20 zrna u jednom metru kubnom vazduha, pa da izazovu jake alergijske reakcije.

Poreklo ambrozije

Doneta je iz Amerike, krajem 19.veka i od tada se nezadrživo i brzo širi Evropom. Prvenstveno nastanjuje neuređeno i zapušteno zemljište, a najefikasniji način njenog uništavanja je čupanje iz korena. Ako se ne kosi nisko, izraste ponovo u roku od 20 dana. Prvi put, kod nas je primećena u Sremskim  Karlovcima još 1953 godine.
Još se ne zna zašto ljudski organizam tako snažno alergijski reaguje na polen ovog jednogodišnjeg korova, ali broj obolelih se neprestano povećava jer se ovaj korov za samo godinu dana raširi od 6 do 20 kilometara u prečniku.

 

alergija na ambroziju

 

Prvi simptomi alergije na ambroziju

Tipični simptomi alergije na ambroziju su:  kihanje u serijama i do 10 puta, kašljanje,  svrab, crvenilo i suzenje očiju, vodenasti sekret iz nosa, osećaj zapušenosti i bolova u predelu sinusa, oticanje kapaka, otežano disanje pa čak i gušenje, te promene na koži u vidu crvenih pečeta i svraba. Simptomi su jako neprijatni, uzrokuju iritaciju i razdražljivost, remete san i odmor i otežavaju svakodne životne i radne aktivnosti. Ne treba ih ignorisati, jer tako učestali, dovode do slabljenja imuniteta, te se alergija lako “spusti na pluća”, preraste u astmatična gušenja, pa tada već nastaje ozbiljan zdravstveni problem!

Namirnice koje mogu pojačati simptome alergije na ambroziju

Alergiju na ambroziju može da pojača i konzumiranje namirnica koje zriju u sezoni ambrozije (lubenice, dinje, breskve, tikvice, krastavci, banane, kesten, paradajz, suncokret, zelena salata, a ređe pirinač i kukuruz). Konzumiranje ovih namirnica može da podstakne tzv.”kriznu alergiju”, odnosno da pogorša akutno stanje, kada nastaju komplikacije na organima za varenje, praćene povraćanjem, grčevima i dijarejom (prolivom).

          KAKO SE ŠTITITI -  KAKO  UMANJITI  NJENU “AGRESIJU”

Beskorisna ambrozija se dobro "naoružala" i proširila i sve više osvaja i ugrožava naš životni i radni prostor. Kako joj se suprotstaviti ?

•    Uništavanje ambrozije je osnova prevencije. Ako raste pojedinačno, treba je iščupati sa korenom. Za veće površine preporučuje se nisko košenje i to pre cvetanja.
•    Najveća koncentracija polena je u jutro i pre podne, pa tada nije preporučljivo provetravati stan. Provetravajte ga uveče pred spavanje, naročito ako živite blizu reke
•    Kiša spira polen, pa mnogi alergičari tokom kišnih dana osete olakšanje. Zato boravak na otvorenom planirajte posle kiše, kada je koncentracija polena u vazduhu najmanja.
•    Nakon boravka napolju, obavezno perite ruke, tuširajte se i perite kosu .
•    Kućne ljubimce obavezno četkati, jer je njihova dlaka odličan sakupljač polena.
•    Tokom leta ne sušite odeću napolju.
•    Polen ambrozije najlakše se širi vetrom, pa tokom vetrovitih dana izbegavajte boravak na otvorenom. Ali ukoliko morate, onda nosite zaštitnu masku koja će u mnogome olakšati iritaciju disajnih puteva.
•    Nabavite filter za polen za svoj klimatski uređaj i ugradite ga pre sezone cvetanja.
•    U sezoni cvetanja ambrozije (jul-septembar) držite zatvorene prozore od automobila tokom vožnje.
•    Ukoliko je moguće, u periodu visokih koncentracija ambrozije, odite na more, jer zbog saliniteta tamo ima znatno manje alergena, ili na planine iznad 900 metara nadmorske visine, koje ne pogoduju ambroziji.
•    Obavezno je lečenje, kako se bolest ne bi pogoršala i to ne samoinicijativno već pod kontrlom lekara.

 

alergije

 

Da zaključimo:  sama bolest smanjuje kvalitet života, ali i nametnuti stil života kojim se izbegava ambrozija  remeti život, a nekima i egzistenciju.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

14 MAY 2018 Autor: Medicicom

Namirnice koje pomažu borbu protiv Kandide