Čaj od peršuna za mršavljenje

18 JAN 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: http://www.rathnakaraayurvedavilla.com/

 

Čaj od peršuna - djelovanje i upotreba

Peršun nam je svima poznat kao sastojak supa i raznih drugih jela, ali rijetko kada govorimo o njegovom djelovanju na mršavljenje i detoksikaciju organizma. Čaj od peršuna bogat je antioksidansima te se preporučuje za pročišćavanje organizma.
Peršun gotovo svi koristimo u kulinarstvu jer je odličan i svjež začin te dodatak mnogim jelima. Upotreba peršuna ipak ne treba stati samo na supama jer je njegov čaj izuzetno cijenjen kada je organizmu potreban oporavak od svakodnevnih nezdravih navika.

Čaj od peršuna koristi se za izbacivanje toksina i zbog snažnog diuretskog djelovanja može pomoći osobama koje imaju problema sa zadržavanjem viška vode u tijelu. Čaj od peršuna za bubrege se smatra posebice korisnim, no potrebno je imati na umu i njegove nuspojave.
Zbog velike količine antioksidansa i flavonoida, peršun takođe štiti naše ćelije od oštećenja te sprječava nastanak mnogih bolesti.

Priprema čaja od peršuna

•    2 kašičice sušenog peršuna ili 1 kašika svježe nasjeckanog
•    250 ml vruće vode

Prelijte peršun kipućom vodom i ostavite poklopljeno da odstoji 10-15 minuta. Procijedite čaj i pijte ga toplog, a za bolji okus možete dodati malo limuna ili meda.

 

caj od persuna

Izvor fotografije: https://www.youtube.com/

 

Dobrobiti čaja od peršuna

•    Potiče izlučivanje viška vode iz tijela
•    Detoksicira i čisti organizam
•    Pozitivno djeluje na rad bubrega i jetre
•    Održava zdravlje urinarnog sustava
•    Pomaže kod anemije i slabokrvnosti
•    Osigurava više energije
•    Potiče probavu masti i proteina

Čaj od peršuna nuspojave – mjere opreza

Čaj od peršuna nikako nije preporučljivo konzumirati u trudnoći, stoga je potrebno izbjegavati ga kod trudnica i dojilja. Također, zbog detoksikacijskog djelovanja, čaj od peršuna za bubrege može negativno utjecati na upalu bubrega te uzrokovati stvaranje bubrežnog kamenca.
Također, čaj od peršuna je izrazito jak diuretik stoga je potrebno konsultovati liječnika ukoliko su prepisani drugi diuretici. Kako bismo ostali na sigurnoj strani, preporučljivo je izbjegavati nekoliko diuretika u isto vrijeme i preskočite čaj od peršuna.
Čaj od peršina za mršavljenje učinkovito će ukloniti višak vode iz organizma i pružiti vidljive rezultate, no to nije slučaj kada je riječ o masnim naslagama. Iskustva su pokazala da je za učinkovito mršavljenje najboljom se pokazala redovita tjelovježba i regulacija prehrane.

 

persun

Izvor fotografije: https://www.drweil.com/

 
Koliko često piti čaj od peršuna?

Preporučljivo je piti 2 do 4 šoljice čaja dnevno, dok će se prvi rezultati vidjeti u roku 1-2 sedmice. Nakon 3 sedmice svakodnevne konzumacije poželjno je napraviti pauzu od 20-ak dana kako bi se tijelo oporavilo od diuretskog učinka.
U prošlim vijekovima koristio se i čaj od korijena peršuna, no danas je zastupljen samo čaj od listova peršuna. Ukoliko želite koristiti cijelu biljku, poželjno je kod provjerenih travara ili u biljnim apotekama osigurati mješavinu čaja od korijena peršina te njegovih listova, a nekada čak i sjemenki.

 

Djelovanje na mršavljenje

Čaj od peršuna posebno se preporučuje kod mršavljenja jer sadrži veliku koncentraciju vitamina i minerala potrebnih za održavanje zdravlja i jakog imuniteta. Osim toga, povećava razinu energije koja često opada na niskokalorijskoj dijeti prilikom mršavljenja.
Peršun će stoga pomoći ukloniti višak vode i vidno smanjiti obujam tijela koji je bio rezultat pretjerane količine vode i toksina u organizmu. Detoksikacija je također važan dio mršavljenja i poboljšanja sveopšteg zdravlja organizma.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

30 APR 2019 Autor: Medicicom

Hren - za sidanje sala sa stomaka