Detox Smoothie od lista maslačka

04 JUL 2018
Autor:
Medicicom

Sastojci:

1 dcl vode

1 krastavac

1 naranđža 

1 banana

10 listova maslačka

10 listova nane

1 velika kašika lana

 

Pripremu ovog Smoothia pogledajte i na našem YouTube kanalu

 

 

Ovaj smoothie je odličan način da u svoj organizam unesete list maslačka koji zna biti poprilično gorkast zbog holina, gorke tvari zbog koje mnogi nemaju baš prijatan osjećaj da konzumiraju ovu fenomenalnu biljku, a na ovaj način tu gorčinu nećete ni osjetiti.

       List maslačka koristi se u medicini kao dobar diuretik, snižava visok krvni pritisak

Cijela biljka je jestiva i ljekovita (bogata vitaminom C i mineralima: kalijem, željezom, natrijem i fosforom, kao i eteričnim uljima i masnim kiselinama). Mladi listovi se beru prije nego maslačak počne cvjetati ili nakon cvjetanja, kada izbijaju novi mladi listovi, a koriste se za pripremu salate ili kroz smoothie varijantu.

Pomaže kod stomačnih problema

• Djeluje na oboljenja žuči i jetre

• Ublažava svrab, lišaje i osip, 

* Djeluje kod alergija 

• Snižava nivo lošeg holesterola

• Čisti organizam i popravlja krvnu sliku

U ovom smoothiju koristimo i nanu, fenomenalu biljku sa božanstvenim eteričnim uljima i misrisima koja ovaj smoothi baš zbog tih svojstava itekako obogaćuje čarobnim mirisom. A nana je poznata da se koristi za umirenje živaca, nervnu rastrojenost, glavobolju , histeriju i hipohondriju, te je ovaj smoothie odličan ne samo za tjelesnu detoksikaciju, već i za duhovnu zahvaljujući i blagodetima nane. 

Tu je krastavac

Idealan za detoksikaciju, čuva srce, jača mišiće i vrhunska je namirnica za ljepotu kože.

Krastavac sadrži visok udio vode i obilje minerala (kalij,magnezij, mangan, molibden), pa je odličan za hidrataciju i detoksikaciju; uravnotežuje krvni pritisak, poboljšava probavu. Dobar je izvor vitamina C i kavene kiseline, koji takođe pospješuju izbacivanje štetnih tvari iz organizma. U krastavcima se nalaze i značajne količine vitamina A, vlakana, folne kiseline i silicijeva dioksida koji je važan za zdravlje kože.

Lan i voda

Čine čudo za organizam. Smatra se da lan ima više vlakana od bilo koje biljke i odličan je u procesu čišćenja crijeva. Često se preporučuju u različitim turama detoksikacije i iz tog razloga vam donosimo ovaj smoothie odličnog ukusa sa kojim ćete ubrzati metabolizam, izbaciti toksine iz svog organizma i ujedno pozitivno uticati na postupak mršavljenja. 

Narandža i banana će suzbiti gorčinu lista malsačka u kojoj se zapravo i krije sva ljekovitost, tako da ćete u ukusu ovog smoothie baš uživati, a pri tome ćete učiniti izuzetno važnu stvar za svoj organizam. 

 

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

21 JUN 2019 Autor: Medicicom

Džem od malina koji se ne kuva